EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije očito je na sastanku u manastiru Ostrog uspeo da urazumi tri pobedničke koalicije koje su na izborima posle tri decenije srušile režim DPS-a Mila Đukanovića. Poslanici DF-a, okosnice donedavno opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore, posle natezanja od nekoliko dana ipak su predložili svog nosioca liste Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove vlade, a lidera savezničke koalicije Mir je naša nacija Aleksu Bečića za predsednika skupštine.

Ipak, tek treba da se odrede ministri, što sudeći po dosadašnjem toku pregovora pobednika nikako neće biti lako. Izbor Krivokapića i Bečića više je rezultat pritiska SPC u Crnoj Gori, stvarnog pobednika nad Đukanovićevim režimom, nego koalicija koje su učestvovale na izborima.

Da podsetimo, dovoljno poslanika za skupštinsku većinu osvojile su tri koalicije: Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića, Mir je naša nacija Alekse Bečića i Crno na belo Dritana Abazovića. Posle izbora potpisan je sporazum po kom je Krivokapić bio predviđen za mandatara za premijera, a sve u čemu pobedničke koalicije nisu saglasne stavljeno je na stranu, s ciljem da se prvo do kraja sruši sistem koji je uspostavio DPS još aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, a da se sve sporne tačke ostave za neke buduće izbore. Zato je ključna tačka sporazuma bila ona kojom je predviđeno da ministri budu isključivo eksperti, nestranačke ličnosti.

Mitropolit ljut kao ris

Međutim, veče uoči konstitutivne sednice Skupštine održan je sastanak kod mitropolita Amfilohije u manastiru Ostrog kom su prisustvovali i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, lideri koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, funkcioneri Demokrata Boris Bogdanović i Momo Koprivica i Dritan Abazović i Zoran Mikić.

Prema nezvaničnim informacijama, sastanak je toliko bio buran da je Amfilohije zatražio od Milana Kneževića da ga napusti, kada je podigao glas na njega. Izvor s lica mesta posvedočio je da starog mitropolita nikada nije video toliko ljutog kao na Kneževića.

Bitka za resore

– Nije tačno da je iko od nas doveo u pitanje Zdravka Krivokapića. Mi tražimo da nam pojasni zahteve Dritana Abazovića, koji su očigledno dogovoreni s Krivokapićem, u kojima traži sve ključne resore u Vladi, uključujući MUP, Upravu policije, ANB (bivši DB), Ministarstvo odbrane, Vojno-obaveštajnu agenciju, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo pravde – kazao je Knežević, a ostalo je nejasno šta je ostalo od dogovora da ministri budu eksperti van politike.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori potom je javno apelovao na lidere pobedničkih koalicija “da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i formiraju skupštinu i vladu, očekujući od njih duha samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da budu svesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koje je naš narod uložio u ovu pobedu”.

Milan Knežević je spustio loptu i saopštio u skupštini: “Nas ne interesuju fotelje, već budućnost Crne Gore i njenih naroda.”

Milo izostao

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije prisustvovao sednici, gde je predsedavao najstariji poslanik Miodrag Lekić, koji nažalost 2012. godine nije uspeo da ga pobedi na predsedničkim izborima.

Lekić je kazao da neće biti revanšizma, ali da mora da se raskine sa svime što je loše u Crnoj Gori.

– Dužni smo da gradimo društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da zemlja bude kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova skupština biti mesto pluralizma, legitimnog, konfrontacija ideja, ali i dogovora za sve što je interes Crne Gore, a to nismo imali ranije – kazao je Lekić.

Pomogao nam je Bog!

Dritan Abazović izjavio je da ne vidi problem što je u Ostrogu bio na sastanku kod vladika Amfilohija i Joanikija.

– Crkva nije pomogla mojoj koaliciji, ali jeste Bog. Pa i mitropolit i episkop su ljudi. Kad mogu da se sastajem sa reisom, tako mogu i sa mitropolitom. Ja nemam komplekse – rekao je Abazović i dodao da nema zahteva za novu vladu osim da u njoj ne bude mesta za neozbiljne ljude.

Nije još gotovo

Predsednik je dužan da predloži mandatara za sastav vlade 30 dana nakon konstituisanja skupštine i nakon konsultacija sa poslaničkim klubovima. Nakon toga teče rok od 90 dana u kom mandatar mora da formira vladu ili se skupština raspušta i raspisuju se izbori. Do nove vlade, kabinet odlazećeg premijera vodi državu, a parlement ima zakonodavnu vlast.

DPS se raspada

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević značajno je doprineo smeni vlasti u Crnoj Gori objavljujući prethodnih meseci marifetluke bivšeg režima. Ukazujući da su litije pokazale veliku snagu naroda, Knežević je ocenio da je Đukanoviću najbolje da se povuče i napusti Crnu Goru.

– Kada se vratim, jedan od nas dvojice moraće u zatvor – rekao je Knežević.

On je ocenio da je raskol u DPS već evidentan, te da je razgovarao sa šest sedam poslanika iz ove stranke koji žele da naprave svoj klub u skupštini.

– Mislim da će se DPS raspasti na nekoliko frakcija – zaključuje Knežević.

On ocenjuje da će novoj crnogorskoj vladi biti jako teško jer velika zaduženja stižu na naplatu, te da priželjkuje najbolje ekonomske odnose sa Srbijom.

Radujmo se zajedno

Konzulat Republike Srbije biće otvoren u Beranama, potvrdio je Vladimir Božović, naš ambasador u Crnoj Gori, koji se sastao sa čelnicima opštine.

– Ja sam to pitanje pokrenuo u Ministarstvu spoljnjih poslova Srbije, koje intenzivno radi na onome što je potrebno za otvaranje još jednog generalnog konzulata u Crnoj Gori. Mislimo da Berane po broju stanovnika, svim potrebama i onome kako se ovde gledaju na Srbiju, to zaslužuje. Berane predstavlja najbolje vezivno tkivo između Crne Gore i Srbije – kazao je Božović i istakao da se u Beranama slavi i raduje kada Srbija postiže dobre rezultate.