Lična arhiva
Tijana Milenković i Branko Tošović

U okviru projekta “Andrić inicijativa”, koji se već 12 godina organizuju profesor Branko Tošović i Tijana Milenković na Katedre za slovensku filologiju Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta “M. V. Lomonosov” održan je uspešan simpozijum posvećen našem nobelovcu Ivi Andriću.

U Moskvi se okupilo više od 60 učesnika iz 15 zemalja: Austrije, Belorusije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Srbije, Turske i Ukrajine.

“Hladnoće i zime Iva Andrića i ruskih nobelovaca: Nobelovske kriopoetike” bila je tema 12. simpozijuma u okviru projekta a “Andrić inicijative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu”.

Izlaganje referata na simpozijumu bilo je podeljeno u pet tematskih blokova, a svi će biti objavljeni u zborniku radova 2020. godine. Na simpozijumu je predstavljen zbornik radova s prošlogodišnjeg simpozijuma, održanog u Herceg Novom.

– Prošle godine smo za održavanje simpozijuma “Andrićeva sunčana strana” odabrali Herceg Novi, mesto gde je Andrić bio najsrećniji. Tamo, na “sunčanoj strani”, u jedinoj kući koju je sagradio, živeo je pet godina sa suprugom Milicom. U tom periodu naš nobelovac nije bio produktivan kao pisac, ali je uživao u primorskom gradiću nazivajući ga “gradom vječitog zelenila, sunca i brojnih skalinada” – kaže Tijana Milenković.

Ona je navela da su seove godine odlučili za sastanak u hladnoj Moskvi.

– Međutim, dočekalo nas je Miholjsko leto koje nas je “osudilo” da o hladnoći i zimi samo govorimo. Toplina i gostoprimstvo Rusa, prelepa carska Moskva, veliki broj prijavljenih učesnika, razmena mišljenja i iskustava, rađanje novih ideja i sklapanje divnih prijateljstava, učinili su ovaj simpozijum veoma uspešnim – ističe naša sagovornica.

Dogodine u Sokobanji

Za sledeću godinu je od 15. do 18. oktobra najavljen simpozijum “Andrićeva pripovetka” u Sokobanji, budući da je Andrić decenijama u nju dolazio na odmor.

Koliko je bio oduševljen ovim mestom, svedoči zapis: “Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen.”

– Nadamo se da će se i Andrićev pripovedački opus sa sledećim simpozijumom “preporoditi”, s obzirom da ćemo obraditi sve Andrićeve pripovetke, kojih je ukupno 133, i na taj način dati značajan doprinos tumačenju Andrićevog stvaralaštva pošto do sada tako nešto niko nije uradio – poručuju prof. Branko Tošović i Tijana Milenković.

Projekat i o Ćopiću

Profesor Branko Tošović je do penzionisanja predavao u Gracu, a Tijana Milenković je predavala tri godine na Univerzitetu u Gracu, a sada se nalazi na doktorskim studijama u Beču. Njih dvoje su pokrenuli i projekat o Branku Čopiću.