Tanjug
APEL MLADIMA DA SE VAKCINIŠU: Darija Kisić-Tepavčević i Zoran Gojković

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa nije doneo nove mere za sprečavanje i suzbijanje te zarazne bolesti, ali je odlučeno da se omogući davanje treće doze rizičnim grupama ljudi i upućen apel svim građanima Srbije, a posebno mladoj populaciji, da se vakcinišu.

Virusolog dr Ana Gligić ocenila je u izjavi za “Vesti” da je odluka o trećoj dozi za rizične grupe bolja od one o kojoj se pričalo da će biti preporučena još jedna doza posle vakcinacije i revakcinacije građana.

– Dobro je da svako ko ima imunološki poremećaj može da primi i treću dozu – obrazložila je ona.

Ana Gligić smatra da je dobra i preporuka Kriznog štaba o vakcinaciji mladih, jer uglavnom nemaju simptome bolesti, a mogu da ih prenesu starijima.

-Treba naći zlatnu sredinu u suzbijanju virusa, a mi je napipavamo na osnovu svetskih istraživanja, ali i našeg iskustva – zaključila je dr Gligić.

Da Srbija u jesen treba da uđe spremna i vakcinisana poručila je članica Kriznog štaba za borbu protiv korone Darija Kisić Tepavčević i posebno apelovala na mlađu populaciju da se vakcinišu kako bi “zadali poslednji udarac korona virusu”.

– Kraj borbe protiv korone se ne vidi. Od nas mnogo zavisi. To nije nešto što se mimo nas dešava. Od ukupnog broja vakcinisanih zavisi kakav će tok imati epidemija – navela je ona u obraćanju posle sednice Kriznog štaba i naznačila da značajno raste broj inficiranih i onih na lečenju u bolnicama.

Kisić Tepavčevićeva kaže da oni koji imaju imunodificijentna stanja treba da prime treću dozu, šest meseci posle druge doze, jer je posle vakcinacije dužina njihovog imuniteta od korone kraća.

– Treću dozu treba da dobiju oni koji imaju različita hronična oboljenja jetre, bubrega, pluća… Oni koji imaju transplantirane organe, osobe na hemodijalizi, sa malignim oboljenjima. Sada je to grupa prepoznata da treba da im se pojača imunitet – objasnila je ona i dodala da nema gore kazne od toga “da se razbolimo i prenesemo virus na nekoga ko može da umre”.

– Vakcinacija je lična odgovornost, ali na taj način štitite i sve oko nas. Milioni su vakcinisani, a sva istraživanja su pokazala da su vakcine visokobezbedne i visokoefikasne – rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Broj zaraženih raste

Član Kriznog štaba dr Zoran Gojković kaže da se očekuje povećanje broja obolelih u narednom periodu. On je ocenio da je dobro što je 2,684 miliona vakcinisanih i što u 52 opštine ima više od 50 odsto imunizovanih.

– Nažalost, osam opština je sa manje od 30 odsto i četiri sa manje od 15 odsto vakcinisanih – naveo je Gojković.