D. Nikolić
Motorni zmaj na delu

Na drugom aeromitingu Open fly in 2019. na sportskom aerodromu Dobričevo kod Ćuprije viđeno je 30 letelica iz cele Srbije. Pored ultralakih aviona, motornih zmajeva i aviona cesna i sila, prvi put su učestvovali ultralaki helikopter, poznatiji kao žirokopter, i helikopter robinzon, američke proizvodnje.

Pre nego što su vešti piloti pokazali svoje letačko umeće pred brojnim posetiocima, tri padobranca Aero-kluba Naša krila iz Paraćina skočila su na aerodrom. Padobranac Dragan Obradović, državni prvak 2015. godine, koji ima 3.000 skokova, nosio je državnu zastavu, drugi padobranac spustio se sa zastavom Ćuprije, a treći sa zastavom Aero-kluba Ćuprija.

Potom su piloti izveli prikaze letnih, pre svega, bezbednosnih karakteristika svojih letelica. Akrobatsko letenje nije bilo dozvoljeno, ali su posetioci mogli da vide kako piloti aviona izvode prevučen i kosi let, takozvani nož, niski razlaz, oštri zaokret, minimalnu i maksimalnu brzinu aviona, bravure, sletanje bez snage motora, kao i forsirano poletanje žirokoptera i sletanje s minimalnom brzinom.

Padobran u srpskim bojama: Dragan Obradović doneo državnu zastavu

– Veoma smo ponosni što je posle dugog niza godina obnovljen rad Aero-kluba Ćuprija, osnovanog 1927. godine. Nadam se da smo na pravi način prezentovali grad sporta, koji su danas ulepšale brojne letelice – rekao je Goran Stojković, predsednik Aero-kluba Ćuprija i dodao da su piloti leteli brzinom od 80 do 300 kilometara na sat na visinama od 50 do 300 metara.

Za pilota instruktora Miloša Stojkovića, koji je više puta nagrađivan na državnim prvenstvima i koga je Vazuhoplovni savez Srbije proglasio za najboljeg pilota ultralakih letelica u Srbiji, ova manifestacija značajna je, jer motiviše mlade da se bave ovim lepim sportom.

Želja – pravi aerodrom

Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija, izjavio je da je veliki broj turista došao da vidi bravure iskusnih pilota i da je ova manifestacija veoma značajna za grad. On je izrazio nadu da će Aero-klub Ćuprija i dalje razvijati sportski turizam u gradu na Moravi.

-Želja nam je da Ćuprija jednog dana dobije i pravi aerodrom. Ovo je korak ka tome – rekao je Erić.

Atrakcija;; Helikopter robinzon

Obučavao i Indijke

Stefan Lovrić (23), instruktor škole letenja Aero-kluba Vihor, koji ima porodični aerodrom Vojka kod Beograda, smatra da će ovakve manifestacije, kojih nema puno u Srbiji, doprineti da u vazduhoplovstvu bude više mladih.

– Imao sam strah od visine. Čim bih se popeo na merdevine, noge bi mi se oduzele. Mislio sam da će tako biti i kada sednem u avion. Međutim, potpuno je drugačije. Osećaj je fantastičan – izjavio je Lovrić.

Pilotiranjem je počeo da se bavi pre sedam godina, po ugledu na strica Milana, a njegov primer pratila su dva mlađa brata Nikola i Lazar.

– Prošle godine obučavali smo dve Indijke, koje su potom otišle na put oko sveta. Naša škola je prepoznatljiva u svetu. Kada se obrate fabrici aviona, oni nam iz celog sveta pošalju ljude za obuku. Da bi neko naučio da leti i da bi, na primer, smeo da poveze svog supružnika, treba mu 100 sati leta. Za prvo samostalno poletanje dovoljno je oko 20 sati. Obuka traje 30 sati, od čega je pet sati samostalno letenje – rekao je Lovrić, koji ima 600 sati letenja.