commons.wikimedia/Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres
Aleksander Šalenberg

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, u intervjuu za “Vesti”, kaže da je Zapadni Balkan veoma važan Evropskoj uniji, da treba pospešiti proces pristupanja, ali i poručuje da je, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, neophodna puna primena Briselskog sporazuma.

Koliko vam je važan Zapadni Balkan?

– Zapadni Balkan je region u našem neposrednom susedstvu, sa kojim smo ljudski, ekonomski, politički i kulturno tesno povezani. Imam jasnu poruku svim zemljama Zapadnog Balkana, a to je da im je budućnost u EU. Ne postoji nikakva alternativa punopravnom članstvu u EU koja bi, u sopstvenom interesu, trebalo isto jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces. Moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja. Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijedan region koji je evropskiji. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu ima neposredne posledice po nas.

Kao ministar spoljnih poslova rekli ste da 2021. ne sme biti izgubljena godina za Zapadni Balkan, kakva je bila 2020. Ali dva meseca pre kraja godine nema napretka u približavanju Balkana EU. Zašto je to tako?

– Potrebno nam je konačno više tempa u pristupanju Zapadnog Balkana, jer se radi o obezbeđivanju tog regiona Evrope. Na prošlom samitu EU Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja iskazana je jasna privrženost svih članica EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Ako ne uspemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smemo kao EU ostaviti vakum u tom regionu.

Hoćete li kao kancelar pokušati da podstaknete širenje EU i koje inicijative planirate?

– Naravno da ću i dalje da se zalažem intenzivno za napredak u pristupnim pregovorima. S tim u vezi smo u stalnim razgovorima sa Briselom, našim evropskim partnerima i državama Zapadnog Balkana. Države regiona mogu i dalje da računaju na našu punu podršku, posebno kod potrebnih reformi.

U poslednje vreme zabeležene su velike tenzije između Prištine i Beograda, šta EU može da doprinese deeskalaciji?

– Ponovo se pokazalo da je dijalog Beograda i Prištine bez alternative. Ono što treba je izgradnja poverenja. Za to je neophodna potpuna primena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posledice po ceo region. To ne može biti ni u čijem interesu. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak radi s punim zalaganjem i uživa našu punu podršku.

Na Kosovu mirnije posle izbora

Postoje li mogućnosti da se Priština natera na iskrene i prave pregovore?

– Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i svi mi smo u kontaktu sa vlastima Prištine. Usaglašeni smo sa SAD. Važno je da sprečimo dalju eskalaciju. Nadam se da će posle lokalnih izbora na Kosovu vratiti nešto više mira.