MSP Srbije
Ambasada Srbije u Švajcarskoj

Ambasadi Srbije u Švajcarskoj elektronskom poštom poslato je upozorenje da će u narednih 48 časova službenicima ove ambasade, ali i predstavnicima vlasti u Beogradu biti poslato više pisama-bombi.

Zbog ove pretnje odmah je alarmirana švajcarska policija, a stručnjaci iz oblasti bezbednosti ističu da je to samo nastavak pritisaka na Srbiju zato što ne želi da prizna samoproklamovanu državu Kosovo.

“Ako i dalje budete pokušavali da napadate policiju na Jarinju kod Severne Mitrovice i sve dalje negativno, onda ćete videti šta će da se desi i sa kim sada imate posla… Ja ću gledati da u narednih 48 sati pošaljem bombu-pismo koju ću sam napraviti i da Vas u Bernu i vaše pretpostavljene u Beogradu, svakog posebno ubijem bombom, vi ratnički raspoloženi”, poruka je koja je poslata na nemačkom jeziku i sa mejla koji je potpisala osoba pod imenom Denis Krasnići.

U razgovoru za “Vesti”, ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić ističe da su posle pretnje sva Diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u Švajcarskoj dobila posebna, dodatna uputstva za mere opreza prilikom primanja i otvaranja poštanskih pošiljki.

– Švajcarske vlasti su obećale da će pokušati da dođu do osobe koja je poslala mejl. Svi zaposleni u DKP u Bernu, Cirihu i Ženevi juče su došli normalno na posao i ja sam ih upozorio na pretnju. Svi znaju kakve su uobičajene procedure u takvim slučajevima i mejl je povod za dodatnu opreznost – ističe Bradić.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti ističe da je najvažnije da švajcarske vlasti utvrde da li je reč o pretnji pojedinca ili ipak organizovane terorističke grupe.

– Moguće da je reč o pojedincu koji je nešto uradio u afektu, ali ne treba isključiti mogućnost da je on samo deo organizovane terorističke grupe. Podsetiću da su radikalne albanske organizacije u Švajcarskoj veoma aktivne i da ovo nije samo teroristička pretnja već i jasna politička poruka srpskom rukovodstvu – ističe Dragišić.

Prema njegovim rečima, švajcarske vlasti će posle ove pretnje bez sumnje pojačati spoljno obezbeđenje srpskih DKP, a da će nadležne službe naših ambasada to isto učiniti sa svoje strane.

– Pretpostavljam da je naše Ministarstvo spoljnih poslova već poslalo upozorenje i drugim DKP u Evropi, jer albanska emigracija, posebno ona radikalna, čvrsto je uvezana i sa najsnažnijim albanskim mafijaškim organizacijama u svetu – ističe Dragišić.

Pritisak na Srbiju

Živadin Jovanović ističe da svaku pretnju ove vrste treba shvatiti veoma ozbiljno.

– Dok sam bio konzul u Torontu, januara 1967. godine, u samo pet minuta odigralo se čak šest sinhronizovanih napada na naša diplomatska predstavništva po Kanadi i SAD. Nijedna pretnja se ne sme posmatrati izolovano, već je uvek u funkciji aktuelnih izazova. Ovde je reč o očiglednom pritisku na Srbiju da odustane od politike poštovanja međunarodnog prava i pristane na politiku prisilnog nametanja rešenja i nepoštovanja rezolucije 1244 SB UN – ističe Jovanović.

Ustaški grafiti

Pre pretnje bombaškim napadom, pojačan nadzor nad svim diplomatsko-konzularnim objektima Srbije u Švajcarskoj prethodno je zatražen u januaru 2020. kad su na zgradi Generalnog konzulata u Cirihu osvanuli ustaški grafiti.

Tada je Savezna policijska služba evidentirala da su na zgradi konzulata latinicom napisani grafiti:” Nikad zaboraviti Vukovar 1991″, “Škabrnja”, “U”, i “Blago Zadro”.

Tokom postojanja Jugoslavije, ambasade i konzulati ove zemlje više puta su bili na meti i hrvatskih, ali i albanskih ekstremista.

Nakon nekih protesta policija je pronašla eksplozivnu napravu, pa čak i pola kilograma eksploziva, doduše bez mehanizma za detonaciju.