Z. Marjanović
Pune ruke posla: Deda Rade Jevremović

Kada su putari pre nekoliko godina asfaltirali put do planinskog dragačevskog sela Zeoke, koji dalje i ne vodi nikuda, trebalo je da se poruši i čudan drveni mostić, na kojem su zakucani brojni grabovi, drveni kočići, i na njegovom mestu izgradi moderan betonski.

Međutim, meštani Zeoka, na zaprepašćenje putara, nikako nisu dozvoljavali da se stari most ruši. Danonoćno su ga branili vilama, motikama, štapovima… i na kraju su uspeli da ga odbrane od graditelja koji nikako nisu mogli da shvate zbog čega je baš ta drvena ćuprijica toliko važna za selo.

Mnogi ni sada neće verovati tajni koju krije most, klinovima na njemu i deda Radetu Jevremoviću (90) koji već četvrt veka pomaže ljudima da im povrati muškost, a time je, kaže za “Vesti”, spasio i mnogobrojne brakove.

Kad se klin dobro zakuca uspeh je zagarantovan

Tastov amanet

– U naše selo, prijatelji, ne se dolazi slučajno. Nego, ako ste pošli kod deda Rada, njegova ti je kuća gore na brdu i znajte da niste prvi koji dolazi kod našeg dede da im odbaja ono što zna i to baš na ovom mostu. Znamo mi ovde šta je muka i koliko deda Rade može da pomogne, te nemojte da se stidite, nego vidite sa dedom da vam pomogne kao što je pomogao mnogima i u selu, a i iz cele Srbije – reči su meštanina Aleksandra Petrovića upućenih ekipi “Vesti”.

On je jedan od onih koji je od putara branio i odbranio most koji je u neku ruku ordinacija deda Radeta.

Deda Rade, kao i svaki dan kada je lepo vreme, sedi na basamacima vremešne kuće i oran je, kaže, i za goste i za priču.

– Vidite li, ljudi, da su teška vremena koja zbog sekiracija i briga mogu da dovedu i do toga da čovek postane seksualno nemoćan. No, bilo je toga i pre, jer je i moj tast pomogao mnogima, a kada je osetio da mu je vreme mreti pozvao me je i naredio da od reči do reči zapisujem ono što mi priča. Rekao mi je šta da govorim, gde i šta da radim. Tada samo to primio zdravo za gotovo, ali kada mi je tast usnuo u Gospodu, a to je bilo pre 25 godina, počeo sam da primenjujem znanje koje mi je ostavio u amanet i od tada sam mnogima povratio posrnulu snagu “njihovih junaka”.

Branio ćupriju: Aleksandar Petrović

Znanje preneo na sina

Pre nekoliko dana deda Radetu se obratio čovek iz Vrnjačke Banje koji mu je, sa ponosom priča naš sagovornik, kroz plač ispričao da više od 20 godina njegova muškost ne funkcioniše. Malo potom, sa istim problemom obratio mu se i mladić iz Ovčar Banje pred ženidbom, ali i sa velikim problemom po pitanju “onoga”.

– I jednog i drugog sam odveo do mosta i rekao im da odseku i zašilje dobar glogov kočić. Ispod mosta sam im očitao bajalicu, a oni su svrdlom izbušili rupe u talpe mosta i velikim čekićem dobro nabili klin. Drugi deo spasavanja “posrnulog junaka” odvija se u obližnjoj vodenici u kojoj se okreće kamen preko kojeg su morali da pređu i tu je bio kraj onoga što znam. Kad ne prođe nekoliko dana i od jednog i od drugog dobijem poruku da su kao ponovo rođeni i da sve funkcioniše kao nekad – kaže deda Rade i navodi još mnogo primera onemoćalih muškaraca, i to onih u punoj snazi, iz Gornjeg Milanovca, Čačka, Vrnjačke Banje, Kraljeva, Užica, Beograda…

Kod “čudotvorca” iz Dragačeva dolaze nakon što su probali sve što im nudi moderna medicina, one vijagre, ali im to ne pomaže,

– Razumem ja njih i njihovu muku, a, ipak, najradosniji sam kada mi se posle nekog vremena jave sa dobrim vestima. Posebno me raduje saznanje da sam mnogima od njih sačuvao brak i da su izrodili decu. Jer, bez “junaka” nema ni dobrog braka – ispričao je ekipi “Vesti” deda Rade koji je svoje znanje već preneo na sina.

A što se tiče mosta u koji se zabijaju klinovi, biće tu, tvrde meštani, dok je i sela.

Ne može da škodi

– Jeste malo bezobrazna tema, ali kada je muka i nemoć u krevetu u pitanju, nema stida i sve mora da se kaže i radi onako kako jeste pa ko veruje u moje bajalice i zakucavanje grabovih klinova u daske mosta, dobro je, ko ne veruje, opet dobro jer nikome neće naneti štetu – objašnjava deda Rade.

“Ordinacija: Meštani oterali putare i sačuvali stari most

Besplatna “medicina”

Deda Rade ne naplaćuje svoju “medicinu”, jer je i to deo amaneta.

– Ako neko donese kafu i šećer, dobro jes, ako ne, onda nikom ništa. Jer, za mene nema veće nagrade nego da pomognem ljudima koji imaju problem sa potencijom.