EPA/ Patrick Semansky
Džo Bajden

Promena na čelu Sjedinjenih Američkih Država ne bi trebalo da utiče na odnose Beograda i Vašingtona, ukazuju za “Vesti” spoljnopolitički eksperti nakon što je Džozef Bajden preuzeo kormilo od Donalda Trampa.

SAD su ozbiljna država, lider modernog sveta i uspostavljenu oficijelnu politiku ne menjaju kao par pantalona, ukazuje za “Vesti” prof. dr Duško Tomić, profesor Fakulteta za inženjerski menadžment u Beogradu i redovni profesor Američkog univerziteta u Emiratima.

Pravilan kurs

Dobar znak za Srbiju je, kako je ukazao ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković, što je inauguraciji pored malog broja ljudi prisustvovao ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

– Đurić, koji je akreditovan u Vašingtonu, bio je jedan od 1.000 onih koji su imali priliku da prisustvuju samom činu inauguracije. Pored mnogobrojnih članova Predstavničkog doma, Kongresa, senatora, prijatelja, tu je bio i ambasador Srbije i mislim da je to za nas značajno, da je to jedna važna poruka nama i samoj Srbiji – ocenio je Selaković.

Prisustvo Đurića na inauguraciji, kao odličan diplomatski potez, vidi i Duško Tomić ukazujući time da Srbija pokazuje da joj je stalo do dobrih bilateralnih odnosa i veza.

– Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podseća na 140 godina od uspostavljanja odnosa dve države i doba predsednikovanja Vudroa Vilsona kada se, zahvaljujući ulozi srpskog naučnika i počasnog konzula Mihajla Pupina, naša zastava kao prva inostrana, zavijorila na Beloj kući – ocenio je naš sagovornik, ističući da je Srbija kao država uspostavila pravilan kurs u poznavanju i prepoznavanju odnosa u svetu.

Za Srbiju je, napominje, od značaja odnos sa Kinom i Rusijom koji je odličan, kao i imperativ, poboljšanje odnosa sa Vašingtonom.

– Pritom, Bajden neće anulirati ono što je radio Tramp, jer politika im je takva da lični odnosi nisu važniji od kolektivnih – ukazuje Tomić.

Na strani istine

Vučić je uputio iskrene čestitke Bajdenu povodom stupanja na odgovornu dužnost, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspeha, na dobrobit, kako je naveo, “Vaše zemlje i svih njenih građana”.

– Duboko verujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo. Nema časnijeg od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen – kaže Vučić.

U podsećanju na 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, šef naše države ukazao je da je Srbija u prethodnom periodu obeležila jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera savezništva na strani istine i pravde.

– Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja. Uveren sam da ćemo, uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje – poručio je Vučić.

Forsiranje privrede

Duško Tomić smatra da je sadašnji odnos Beograda prema Vašingtonu onakav kakav treba da ima svaki državnik.

– Odnosi zavise od obe strane, i od njih i od nas, a verujem da ćemo mi istrajavati na uspostavljenim dobrim vezama, da ćemo im omogućiti da posle otvaranja regionalne kancelarije u Beogradu, budu jedan od najvećih investitora, a da mi povećavamo izvoz u SAD, prvenstveno u vojnoj industriji – zaključio je Tomić.

Ista agenda

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže da se dolaskom Bajdena u Belu kuću neće menjati odnos prema Srbiji.

– Agendu SAD je završavao i Donald Tramp onako kako su mislili da treba. Tramp nije menjao odnos prema priznanju Kosova i njegova politika prema Zapadnom Balkanu je bila nepromenjena, kao što će biti i Bajdenova. Kada je reč o Srbiji, nova administracija će nastaviti da rešava pitanja koja ih zanimaju, a iz ekonomske normalizacije odnosa će preći na političku – kazao je Đukanović za “Vesti”.

Poziv za posetu

Predsednik Srbije je u čestitki Džozefu Bajdenu uputio poziv da, kao predsednik SAD, poseti Srbiju.

– Ako mi dozvolite da Vam uputim poziv, da sada kao predsednik SAD, posetite Srbiju s nadom da Vam je prethodni boravak 2016. ostao u lepom sećanju i da je želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana – poručio je Vučić, a ministar Nikola Selaković veruje da će do kraja 2021. doći do susreta Vučića sa Bajdenom.

– Uveren sam da će do toga doći poznajući našeg predsednika i znajući da su ti kontakti dobri. Vučić je imao ozbiljan i dobar odnos sa Bajdenom i uveren sam da će tako biti i nadalje – kaže Selaković.