Z. Vicelarević
Hram pun kao košnjica: Lomljenje slavskog kolača

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu održana je Svetosavska akademija, a bogat kulturno-umetnički program pod nazivom “Mi učimo, verujemo i stvaramo”, videlo je nekoliko stotina dece, njihovih roditelja i mnogi ugledni gosti.

Akademija počela je himnom “Bože pravde” u izvođenju dečjeg crkvenog hora Beli Anđeo koji vodi Marija Milosavljević. Reči dobrodošlice i besedu o Svetom Savi govorio je otac Simon Turkić. Program su vodili Anastasija Jovanović i Bogdan Dimitrijević. Uz zvuke gusala Ilije Paldrmića stihove o pravoslavlju kazivao je Branimir Mitrović. Srpsku duhovnu pesmu izvele su Rafaela Trujanović, Jana Keserić i Irina Đoković u pratnji Marije Milosavljević i Tanje Nedeljković, a stihove o Nemanjinom sinu kazivao je Stefan Lečić. “Bajku o Svetom Savi” izveli su Mihajlo Femić, Anđelina Stefanović, Marko Popović, Tea Radivojac, Eva Simeonova, Mia Izabel Milanović i Vladimir Mišović. Izvornu pesmu uz pratnju gusala otpevala je grupa Zvuci zavičaja, Guslarskog društva “Hajduk Veljko”. Nastupila su i deca iz “Ršum školice” – Sara i Marija Tomić, Leontina Damjanović i Sofija i Veljko Velikić. Pesmicu o Svetom Savi recitovao je Vladimir Mišović, a Svetosavskom himnom, koju su otpevali svi učesnici, program je priveden kraju.

Svi pevali Svetosavsku himnu

Program Svetosavske akademije urađen je po scenariju nastavnice Tatjane Milanović, a zajedno su ga pripremile i nastavnice Sonja Zrnić i Tanja Nedeljković. U programu su, pored navedenih, učestvovali i učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Frankfurta, Ofenbaha, Dicenbaha, Grafenbruha, Bad Filbela, Noj Izenburga i Vizbadena i deca “Ršum školice” UP Sedmice koju vodi Zlata Ikanović.

Posle programa slavski kolač lomio je otac Simon Turkić sa kumovima slave i sa svom decom u hramu. Kumovi ovogodišnje slave bili su Sonja i Dragoslav Tomović, Borica i Mladenko Zarić, Dijana i Rodoljub Ilić, Dragana i Marko Tomić i Bojana i Aleksandar Tepšić.

Sva deca su dobila prigodne poklon paketiće koje su pripremile članice Kola srpskih sestara Frankfurt.

– Ovo je bio program stvarno na nivou koji treba da bude u Frankfurtu, u srcu Nemačke i Evrope. Uvek nam je vrlo drago da prisustvujemo ovakvom događaju. Svake godine je program sadržajniji, a sada smo prvi put došli sa našim blizancima Maksimom i Aleksandrom koji imaju godinu i po. Sve pohvale našoj crkvi, nastavnicama koji rade sa decom i svima koji su zaslužni za ovakvu manifestaciju – rekao je za “Vesti” Đorđe Zečević iz Bad Homburga.

Predivan događaj

Jelena i Goran Tomić su na Akademiju došli sa Aleksom (2) i Ninom (8) i tetkom Kristinom Petrović iz Frankfurta:

– Prvi put smo prisustvovali ovom predivnom događaju za decu a i za nas roditelje. Svi su bili odlični, a najviše su nam se dopali mališani iz dečjeg crkvenog hora. Deca stvarno lepo pevaju i lepo su svi recitovali – kaže nam Jelena Tomić.

Dogodine u sali

Iz Bad Homburga u podnožju Taunusa došli su i Dragana, Siniša i mali Pavle Dražić :

– Prelepo je videti toliko naše dece i toliko našeg naroda, a sve u slavu Svetog Save. Da se ovako okupimo i sledeće godine, ako Bog da, u sali koja se gradi ispod našeg hrama. Videli smo talentovanu decu, mališane koji puno mogu i kojima kojima treba još više pokloniti pažnju jer je to naša budućnost ovde – kaže Siniša Dražić.

Anđelina, Mihajlo, Marko, Tea, Eva, Mia Izabel i Vladimir

Film o nastavi

– U okviru programa prikazan je kratak dokumentarni film koji je nastao od amaterskih snimaka nastalih na vannastavnim aktivnostima ili na časovima kojima smo hteli da pokažemo šta to radimo na nastavi i na taj način promovišemo dopunsku nastavu. Jedan deo filma je bio vezan za lik i delo Svetog Save, rekla nam je nastavnica Tatjana Milanović.

Ugledni gosti

Pored frankfurtskih sveštenika Simona Turkića, Slobodana Tijanića i Neđeljka Đokića, prisutni su bili Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, Miodrag Stojković, predsednik CŠH, Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica, Nada Stojković, podpredsednica SPD političkog kluba Bad Homburg centar, Slavko Todić, ugledni privrednik iz Babenhauzena i mnogi drugi.