EPA
Bakir Izetbegović

Skandalozna izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da “oni kojima se ne sviđa BiH, idu, a zemlje će poneti onoliko koliko im ostane na cipelama”, izazvala je brojne reakcije.

Zvaničnici Srpske nisu iznenađeni rečima lidera SDA jer on, kako kažu, pred svake izbore pokušava da homogenizuje bošnjački narod na štetu druga dva naroda.

Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, navodi da Izetbegović u kontituitetu sprovodi politiku iz deklaracije svog oca.

– To ne treba ništa da čudi, niti nas iznenađuje. Mislim da ne treba previše da se osvrćemo na to. Mi treba da znamo svoj put, šta nam je cilj i kako doći do tog cilja – rekao je Čubrilović.

On kaže da Izetbegović ne može da govori šta će ko poneti i kuda.

– To nije Bakirovo. Srpski narod u BiH je imao više od dve trećine grunta. Ne može sada neko da kaže da može da ponese na cipelama. Bakir ili želi da homogenizuje svoje sunarodnike, da postigne bolji rezultat, pošto gubi podršku i u svom narodu, ne vidim drugog smisla zbog čega je tako govorio – istakao je Čubrilović.

Za Darka Banjca, predsednika Narodne partije Srpske (NPS), Izetbegovićeva najnovija izjava je samo nastavak napada navređanja Srba.

– To nije ništa čudno jer je osnovna platforma SDA kao stranke islamska BiH i da to bude zemlja bez Srba. Njegova izjava pokazuje da bi on želeo da protera sve Srbe iz BiH – rekao je Banjac i poručio da Izetbegović treba da zna da Srbi imaju Republiku Srpsku.

– Nemamo ništa protiv da on ostatak te veštačke tvorevine BiH uzme za sebe. Neće više niko i nikada uzeti, oteti ili okupirati ni grumen naše zemlje Republike Srpske – istakao je Banjac.

On je naglasio da će Republika Srpska postojati još vekovima i svojim postojanjem smetati svima koji razmišljaju kao Izetbegović.

– Nemamo kuda i to ćemo braniti, jer su to naša ognjišta, to je naša dedovina. U neku ruku mi je i žao Izetbegovića jer on zna da se polako, ali sigurno bliži kraj jedne tvorevine. A ako već želi da oseti na nogama i vidi kako izgleda naša zemlja, neka dođe da pomogne u poljoprivrednim radovima u našim njivama. Tako bi bar bio od neke koristi, iako mislim da ni to ne zna da radi – rekao je Banjac.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, takođe je reagovao na Izetbegovićevu izjavu.

– Što se tiče Bakira, nije uopšte problem. Za cipele će nam se zalepiti tačno 49 odsto BiH. Živela Republika Srpska! – napisao je Kovačević na Tviteru.

Nenda Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske, poručio je lideru SDA da u Republiku Srpsku ne dolazi ako mu se ne sviđa, a da Srbi koji žive u Srpskoj nigde neće ići.

Brčko spaja RS

Brčko će uvek spajati, a ne razdvajati Republiku Srpsku, poručio Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Srpske, povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da je lično glasao za amandman koji je “izdvojio Brčko i prekinuo kontinuitet entiteta RS”.

Ćorić je poručio da je Brčko tačka u kojoj se zapad i istok RS sastaju i dodiruju, te grad u kome živi veliki broj Srba prognanih od takozvane Armije BiH.

– Brčko je koridor u koji su živote ugradili najbolji sinovi Srpske i zato svima koji misle da je mogu razdvojiti poručujemo da to neće proći – istakao je Ćorić.