Z. Mirković
KONAČNO PRED PUBLIKOM: Najmlađi članovi Bambija

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča održalo je svoj tradicionalni koncert Bambijevo veče tradicije i kulture. Uz prisustvo maksimalno dozvoljenog broja gledalaca, visokih zvanica i dragih prijatelja još jednom je u prestonici Austrije prezentovana bogata kultura balkanskog poluostrva.

U programu su pored članova Bambija i KUD-a Zavičaj iz Tulna, učestvovala i društva Pendari i Kitka, koja okupljaju u Austriji ljubitelje bugarskog kulturnog nasleđa, a bogatstvo makedonske tradicionalne muzike prezentovao je orkestar Aleksandar na čelu sa Aleksandrom Arabadžievim.

IGRA, MUZIKA, PESMA: Nastup prvog ansambla Bambija

Bogat program manifestacije započet je nastupima najmlađih članova “Porodice Bambi” kojima je taj nastup puno značio posle dužeg perioda bez izlaska pred publiku.

– Imali smo prilike da vidimo bogat kulturno-umetnički program sastavljen od igara, muzike i pesme. Retkost je u današnje vreme videti takvu raznovrsnost programa i dobru saradnju predstavnika zemalja sa Balkana – izjavio je Vladan Radojković, umetnički direktor Bambija.

PREDSEDNIK I PEVA: Aleksandar Stanković je član Bambijevog hora

Aleksandar Arabadžiev pre svega ističe izuzetnu atmosferu, koja je podsetila na vreme pre korone.

– Bila je sjajna atmosfera na koncertu, vladalo je ogromno interesovanje, toliko da svi zainteresovani nisu mogli da uđu u salu. Zahvalni smo na prilici da nastupimo, jedino je ozvučenje moglo da bude malo bolje. Posle koncerta organizovana je i proslava, a Austrijanci su još jednom bili oduševljeni kako se mi Balkanci zabavljamo – kaže Arabadžiev.

GOSTI IZ TULNA: KUD Zavičaj

Aleksandar – Saša Stanković, predsednik KSD Bambi pozdravio je prisutne i zahvalio Upravi za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu i Ambasadi Srbije u Austriji na podršci u organizaciji ove manifestacije. On je naglasio koliko su bitni kulturni rad i negovanje kulture citirajući prof. dr Volfganga Rohrbaha koji je na nedavnom predavanju u Lincu izjavio da narod koji ne čuva svoju kulturu teži ka tome da podivlja. Prvi čovek Bambija je naglasio koliko je u čuvanju kulture i tradicije bitan rad kulturno-umetničkih društava u Austriji i generalno u dijaspori.

KUD Kitka

– Mnogo nam znači podrška Vlade Srbije i vrlo smo zahvalni na velikodušnoj pomoći, odnosno na odobrenim sredstvima kroz konkurs Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, posebno u ovom periodu kada nam nije bilo dozvoljeno da se bavimo svojim redovnim aktivnostima na očuvanju kulture i promovisanju sporta. Od početka korona krize koja nas je sve zadesila, osetno je prisustvo i podrška institucija države Srbije našem narodu u dijaspori i našim kulturnim potrebama – izjavio je Stanković.

On je dodao da im takođe, mnogo znači i sve veće interesovanje austrijskih institucija i zvaničnika za rad društava koja okupljaju srpski živalj u Austriji.

Nebojša Rodić

Zvanice

Manifestaciji su, između ostalih, prisustvovali ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić sa suprugom, Vilfrid Cankl, predsednik 12. bečke opštine (Majdling), Jerg Nojmajer, predstavnik grada Beča i bečkog parlamenta, Saša Božinović, potpredsednik SKC “Stevan Mokranjac” i Austrijskog saveza srpskog folklora, Milan Zarić, predsednik KUD-a Zavičaj iz Tulna.

Jerg Nojmajer i Vilfrid Caknl

Majdling bogat različitim kulturama

– Kao domaćinu veoma mi je drago što je kulturna razmena u opštini kojom predsedavam na vrlo visokom nivou. Upravo to je jedan od faktora koji ovaj grad čine boljim i naprednijim – istakao je Vilfrid Cankl, predsednik opštine Majdling, obraćajući se učesnicima i publici.

VELIKO INTERESOVANjE: Publika ispunila salu

Rođendanski koncert

Inače, manifestacija je održana u strogo kontrolisanim uslovima i prema propisanim merama što je ograničilo broj posetilaca i učesnika u programu na svega 500.

Iz Bambija izjavljuju da se probe za sada održavaju redovno i da se sada već pripremaju za svoj godišnji – rođendanski koncert koji bi trebalo da se održi u decembru.

REDOVNO VEŽBAJU: Orkestar Aleksandar

Internacionalan sastav

– Mi redovno vežbamo i pripremamo se za nastupe tako da smo bili spremni i za koncert Bambija u Beču. Nastupili smo u dva bloka. Prvi blok smo otvorili “Ezgiom” i nastavili sa “Raspukala Šarplanina”, dok smo u drugom delu nastupa izveli “Pirinsko oro” i ‘Sedna baba da večera”. Izvodimo makedonsku narodnu muziku i imamo stalnih šest članova. Može se reći da je sastav internacionalan. Ja sam Makedonac, a u orkestru imamo i Srbe, Vlahe, Bugare i Austrijance – kaže Aleksandar Arabadžiev.