Z. Mirković
Preokret za 10 meseci: Na skupštini su saopšteene dobre vesti

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča u prethodnih 10 meseci, od dolaska nove uprave, sve je brojnije i uspešnije, tako da su klupske prostorije postale pretesne.

Na godišnjoj skupštini u subotu sumirani su rezultati desetomesečnog rada uprave koju od početka marta 2019. vodi Aleksandar Saša Stanković.

On je na skupštini ukazao da je novo predsedništvo preuzelo klub kad je bio u lošem finansijskom stanju, a sad je kasa u plusu.

– Za 10 meseci sve smo uspeli da preokrenemo i to samo kroz rad i zalaganje svih članova. Svi su pružili maksimalan doprinos – kazao je on.

Pred dolazak nove upraveu folklornoj sekciji bilo je 80 igrača, a danas ih ima više od 160.

– Razmišljamo o novim klupskim prostorijama jer su nam ove postale pretesne. Malo je 175 kvadrata za 160 igrača – navodi Stanković.

Istakao je da će na sastancima sa opštinskim vlastima 15. i 16. okruga pokušati da se izbori za nov prostor. Ukoliko opštine ne budu u prilici da stave na raspolaganje adekvatne prostorije, klub će ih sam tražiti, a već sada imaju ponude koje se razmatraju.

– Dolaze nam neprestano igrači, ali neki su nam i otišli jer nam je kapacitet mali – rekao je Stanković.

Inače, foklorna sekcija se priprema za naredne nastupe, kao što je ausrijska Smotra.

Prošle godine, najmlađi igrači su na Reviji kulture i kvizu znanja osvojili zlatnu plaketu i drugo mesto, što najbolje govori o kvalitetu rada umetničkog rukovodioca Vladana Radojkovića.

Stanković kaže da nisu uspeli da ostvari samo jedan cilj, a to je da organizuju veliko druženje na kome bi se okupili i drugi klubovi.

– To bi bio jedan sabor, nikakvo takmičenje, već samo druženje. Želimo da imamo kontakt s drugima i to ne samo folklorima, već i klubovima koji se bave drugim aktivnostima – objasnio je on.

U narednom periodu Bambi ima velike planove, kao što je koncert povodom 47. rođendana 15. februara, a potom 7. marta i sedmi po redu Dečji festival.

Planiran je i humanitarni koncert pod vedrim nebom, jedan rok koncert, negde u prvoj ili drugoj nedelji juna. Sezona će biti zatvorena Vidovdanskom prezentacijom srpske kulture koja je prošle godine održana.

Plaketa iz otadžbine

Bambi sarađuje sa društvima u otadžbini, kojima i pomaže pa je nedavno delegacija kluba, u kojoj su bili umetnički rukovodilac Vladan Radojković i Dejan Jović, posetila KUD „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice.

– U Bambiju je nekoliko nas iz Osipaonice. Sa KUD „Vuk Karadžić“ imamo izuzetnu saradnju i odlučili smo se da im damo 10 ženskih nošnji iz oblasti Leskovca. Ujedno sam im poklonio koreografiju koja će ispratiti nošnje – rekao je Radojković kome je Goca Novaković, predsednica društva iz Osipaonice dodelila zahvalnicu i plaketu.

Deset godina traje saradnja sa društvom iz Osipaonice, koje će u oktobru biti pozvano na koncert Bambija pod imenom Čari balkanske kulture.

Oskar popularnosti

Bambi je do sada čak pet puta dobio Oskar popularnosti kao najpopularniji klub u Beču.

– Ono što nas čini popularnim jeste što smo se posvetili i sportu i otvoreni smo i ka gradu i dešavanjima u njemu – kaže Stanković i podseća da je Bambi učestovao na skoro svim dešavanjima u 16. bečkoj opštini u kojoj mu je sedište.

Takođe je ukazao da je zajedno sa SKC „Stevan Mokranjac“ i bečkim odborom SPKD Prosvjeta osnovao Udruženje Srba u Austriji, kroz koje planira da ubuduće podrži projekte drugih društava i sa njima sarađuje bolje efikasnije, a sve na korist srpskog naroda i njegovog položaja u Austriji.

Sportska sekcija

KSD Bambi je jedini naš klub u Beču koji ima i sportsku sekciju koja funkcioniše. Od prošlog septembra fudbaleri igraju Klajnfeld ligu. Krajem prošle godine sportska sekcija organizovala je uspešan međunarodni turnir u malom fudbalu i već priprema veliki turnir u maju.

Sportski referent Ljubiša Savić planira da se u narednom periodu posveti još više stonom tenisu, a mlađim generacijama daće više prostora u fudbalu.

Ribolovačka sekcija, koja je takođe uspešna, planira da organizuje više takmičenja. Inače, ribolovci će biti domaćini ovogodišnje slave, a klub slavi Svetog Savu.

Predsenik Stanković je najavio investicije u sve oblasti koje pokriva klub, kako bi se aktivnosti proširile. Tako će od sledeće sezone pored omladinaca i veterani biti zastupljeni u sportu.