Youtube
Skupština Republike Srpske

Određen je dnevni red, ali ne i termin održavanja posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske o povratku nadležnosti sa nivoa BiH na Srpsku. Na dnevnom redu su četiri informacije i jedna deklaracija, a u deklaraciji zahtev da vlada Srpske, u saradnji s predsednikom Republike, pripremi tekst novog ustava RS kojim će se potvrditi sve njene nadležnosti, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Novim ustavom Banjaluka bi konačno i službeno trebalo da postane glavni grad Srpske, dok bi Pale dobile status prestonice. Podsetimo, jedna od najvećih nelogičnosti u aktuelnom Ustavu Srpske je glavni grad. Po tom dokumentu, to nije ni Banjaluka, ni Istočno Sarajevo, ni Pale već – Sarajevo. U dokumentu se precizira da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni, te da je po Ustavu BiH Parlamentarna skupština odgovorna za donošenje zakona i da nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik. Navodi se i da se Ustavni sud BiH stavio u funkciju potvrđivanja nepravnih odluka visokog predstavnika i time menjao ustavnu strukturu BiH.

– Sporazumima entiteta o odbrani, porezu na dodatu vrednost i Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov – navodi se u deklaraciji.

Upravo ove tri oblasti biće tretirane informacijama koje će se naći na dnevnom redu sednice. Ipak, činjenica da vlast još nije utvrdila tačan datum zasedanja za opoziciju znači povlačenje.

– Kao što smo i očekivali, sednica koja je trebalo da bude posvećena vraćanju nadležnosti je prolongirana, čime je jasno priznata kapitulacija Milorada Dodika posle sastanka sa Gabrijelom Eskobarom – poručio je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

Lider PDP-a Branislav Borenović ocenio je da su se Milorad Dodik i SNSD “zavukli u mišju rupu”.

– Od 140 zakona, vraćanja nadležnosti, svakodnevnih najava sudbonosne sednice, spali smo prvo na četiri informacije sa par zaključaka, da bi se na kraju odustalo i od toga, kao i od same sednice – kaže Borenović.

Predsednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović ovakve tvrdnje nazvao je “politizacijom”.

– Nismo usaglasili termin posebne sednice zbog obaveza predlagača, ali smo utvrdili predlog dnevnog reda. Po završetku redovne sednice biće održana posebna – rekao je Čubrilović.

Redovna sednica zakazana je za 24. novembar, a prema tvrdnjama predstavnika vlasti u Srpskoj, posebna bi trebalo da bude održana nakon njenog završetka, najverovatnije početkom decembra.

Za vraćanje nadležnosti

U Deklaraciji se navodi i da Narodna skupština smatra da sadašnju neusklađenost nadležnosti prenesenih na nivo BiH, bez promene i dopune Ustava BiH, treba prevazići doslednom primenom najvišeg pravnog akta BiH. U

pravo činjenica da sve prenete nadležnosti nikada nisu ugrađene u Ustav BiH jedan su od najvažnijih argumenata vrha Srpske za vraćanje nadležnosti. Oblasti poput vojske, indirektnih poreza ili pravosuđa nikada nisu postale deo Ustava BiH već su na zajednički nivo prebačene ili odlukama visokih predstavnika ili sporazumima entiteta u ranijem periodu.