S. Đurić
Svi na istom zadatku: Bogat kulturno-sporstki program u Banovcima

“Banovci za Stefana”, naziv je humanitarne akcije koja je protekle subote održana na sportskim terenima na Kablaru u naselju Banovci Dunav za pomoć Stefanu Subotiću iz Belegiša, koji se bori sa akutnom leukemijom. U dvočasovnom kulturno-sportskom programu učestvovali su KUD “Branko Radičević iz Novih Banovaca i “Izvor” iz Starih Banovaca, zatim Umetnički centar Adagio Novi Banovci, Udruženje žena Mimoza, Školica sporta Mungos iz Novih Banovaca i Košarkaški klub Dunav iz Starih Banovaca. Za ozdravljenje Stefana Subotića iz Belegiša, mesta u opštini Stara Pazova, kome je do sredine septembra potrebno na računu još 300.000 evra, tom prilikom održan je i mini-bazar ručnih radova i hrane. Posetioci su dobrovoljnim prilozima mogli da pomognu Stefanu da konačno pobedi leukemiju. Organizator humanitarne akcije, koja je okupila oko 400 učesnika, je KUD “Branko Radičević” iz Novih Banovaca.

– Lepo smo se družili i igrali. Povod je bio da se Banovci skupe i da svi igramo za našeg Stefana. Uspeli smo u tome, jer je sakupljeno 282.910,00 dinara. Bravo za Banovce, stoji na Fejsbuk stranici KUD “Branko Radičević”.

Pre nekoliko dana u parku Vinogradske i Vrtlarske ulice u Novim Banovcima na neuobičajen način poslata je poruka celoj Srbiji da pomogne Stefanu Subotiću. Uz pomoć stotinak humanih ljudi napravljen je natpis čitljiv sa velike visine, a poruka je snimljena dronom i već putuje društvenim mrežama. Ideja i organizacija je potekla od Nede Miljić Vikalo Veselinović i Borisa Miljkovića. Posle tronedeljnih priprema u svojoj humanoj nameri nije ih omela ni kiša, koja je tog dana padala i svi zajedno su uspeli! Prijatelji, sugrađani i članovi Stefanove porodice obratili su se Srbiji.

– Sto duša je stalo na livadu, a još hiljade i hiljade ih je podržalo u jednoj nameri, da zamole svakog Srbina, celu Srbiju, svaku majku i svakog oca da pošalju makar jednu poruku za našeg Stefana, za život jednog deteta. Molimo te Srbijo, pomozi našem Stefanu – piše u opisu ispod objave na Fejsbuku.

Takmičili se da Stefan pobedi bolest

Već četiri godine Stefan se bori sa akutnom limfoblastnom leukemijom. Od prve transplantacije koštane srži prošlo je tri godine. Bolest se vratila i Stefan je od septembra 2020. godine ponovo na lečenju na klinici u inostranstvu. Posle novog zračenja i terapija imao je i drugu transplantaciju kostne srži. Nažalost, nakon sedam meseci od druge transplantacije, bolest je ponovo počela da se prikrada. Jedini spas za trajno izlečenje je terapija matičnim ćelijama, jer bez toga bolest će se vraćati dok ne mutira u obliku za koji ne postoji lek. Nažalost ova terapija je veoma skupa stoga je potrebno da se nastavi sa prikupljanjem sredstava za Stefanovo dalje lečenje, jer bez pomoći svih nas neće uspeti. Sredstva su mu potrebna za terapije matičnim ćelijama, medikamente, kontrole, za putne troškove i smeštaj.

Prema rečima ovog mladića koji ne želi da posustane, svestan je da njegov život mnogo košta, ali jedina želja mu je da izađe kao pobednik.

– Borim se i ne odustajem, iako je veoma teško. Strahujem zbog neizvesnosti od ishoda lečenja, od toga da li će se novac prikupiti, ali ne želim da me to obeshrabri. Želja za životom veća je od svih strahova. Zato neizmerno hvala na podršci svim dobrim ljudima, kako onima koji su mi već pomogli, tako i svima onima koji to požele. Svaka pomoć i podrška nam dobro dođu, jer moja porodica ni u snu ne može da obezbedi toliko novca za moje lečenje – kategoričan je Stefan.

Stefan Subotić

Nedostaje 250.000 evra

– Imam 23 godine i od svoje 19. se lečim od akutne limfoblastne leukemije. Saznanje da bolujem od ovako teške bolesti je strašno. Lečenje sam započeo u Srbiji, ali kako se bolest stalno vraćala, više nisam imao mogućnosti da se izlečim i jedina nada ukazala se u Nemačkoj. Došao sam u Flensburg kod profesorke Basare gde mi je urađena transplantacija kostne srži. Nije bilo lako, procenti da ću uspeti bili su minimalni. Ali uspeo sam – započeo je svoju priču za “Vesti” Stefan Subotić.

U toku lečenja i redovnih kontrola, ovaj hrabri mladić je završio IT akademiju, jer ga je pre toga bolest sprečila da se školuje.

Natpis za Stefana

– Nažalost, ponovo sam na početku svega. Sve ove godine se lečim od SMS poruka i humanitarnih donacija. Do sada smo uspevali da sakupimo sredstva uz pomoć divnih i humanih ljudi. Nadam se i verujem da će i sada tako biti. I dalje sam u Flensburgu, na lekovima i terapijama koje su neophodni. Posle toga bi trebalo da idem u Kiel na novu terapiju CAR-T ćelijama. To je jedini način da pobedim ovu bolest, drugi ne postoji. Radi se sa mojim ćelijama koje uzimaju, obrađuju ih i izlečene vraćaju u krvotok. Ovaj način je veoma delotvoran, jer se te ćelije onda bore protiv bolesnih i uništavaju ih ako pokušaju da se vrate. Ova terapija košta 400.000 evra. Meni još uvek fali 250.000 do kraja septembra. Zato molim sve dobre i humane ljude, a svedok sam da ih ima puno, za pomoć.

Kako pomoći?

Da Stefan pobedi opaku bolest! Pomozite:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 360 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human360 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-483612-69

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002304.6 IBAN: RS35160005400002304623 SWIFT/BIC: DBDBRSBG