Ž. M.
Anki Gostić rad u bašti je hobi

Među brojnim našim zemljacima koji imaju bašte u Švajcarskoj su i Milenko – Mile Gostić i njegova supruga Anka. Oni su rodom iz Koprivne kod Modriče, a žive i rade u Elgu blizu Vintertura. Milenko je u Švajcarsku došao daleke 1986. godine, a punih 23 godine održavaju baštu, koja je od njihovog stana udaljena oko 150 metara.

– Od opštine smo na korišćenje dobili parcelu veličine 108 kvadrata i godišnje je plaćamo oko 50 franaka. Pošto opština ne dozvoljava više da se grade barake, mi imamo u našoj bašti jedan plastenik i sanduk za alatke. Sadimo i sejemo više kultura. Imamo krompir, praziluk, crveni, crni i beli luk, šargarepu, boraniju, pasulj, krastavce, paradajz, papriku, zelenu salatu, baziliku, tikve, raznog cveća i jagode – nabraja Anka.

Detaljno nam navodi da u plasteniku ima 12 struka paradajza i oko 40 struka paprike. Po jedan red krastavca imamo u plasteniku, a i na otvorenom. Sejemo svega pomalo. Uglavnom to je za našu upotrebu, a dobar deo roda poklanjamo i prijateljima. Ova nam je više hobi, ali nas boravak u bašti psihički odmara – ističe Anka.

Ona dodaje da provodi više vremena u bašti od supruga.

– Milenko radi u firmi, ali dolazi kada god može. Obično u bašti provedemo po sat-dva vremena, a kada je suša i treba da se zaliva ili kada treba da se iščupa korov i malo više.

Gostići kažu da od kada su izvadili prvi krompir više ništa od povrća ne kupuju u prodavnici. Imaju uvek svežu boraniju, paradajz, papriku, praziluk, šargarepu i luk koji je toliko rodio da su sinu dali celu gajbu. Ipak je, kažu, ove godine najbolje rodila boranija.

– Meni je boravak ovde radost, osećam se kao da sam u rodnoj Koprivni. Uživam u svemu, kada u jesen riljamo baštu, pa u proleće kada sejemo i rasađujemo, okopavamo i zalivamo razne kulture sve do jeseni kad beremo plodove. Ne osećam to kao obavezu već kao zanimaciju. Ono što je najbolje od svega jeste lokacija bašte. Blizu je našeg stana i kada nam treba nešto samo skoknemo do bašte i uberemo sveže povrće – zadovoljno kaže Milenko Gostić.

Stroga pravila

Opština je Gostićima obezbedila vodu, ali kako oni kažu, postoje strogo propisana pravila za održavanje bašte, pa tako nije dozvoljeno zalivanje crevom već isključivo kofama. Dozvoljeno je da crevom napune bure vodom, ali iz bureta moraju da uzimaju vodu kofama i zalivaju biljke. Obaveza je i da ujesen skinu najlon sa plastenika. Ova pravila koja je postavila opština važe za sve one koji obrađuju bašte.