Privatna arhiva
Ugostio brojne zvezde: Bata Jović sa poznatom operskom pevačicom Anom Netrebeko

Salcburg, rodni grad Volfganga Amadeusa Mocarta, barokni dragulj Evrope, pored svih znamenitosti zbog kojih je na Uneskovoj listi svetske baštine, turistima pruža i mogućnost da uživaju u specijalitetima iz Mocartovog doba u najstarijem evropskom restoranu St. Peter Stiftskulinarijum. U tom restoranu ih već dve decenije dočekuje menadžer Bata Jović. Rođeni Leskovčanin, goste upoznaje sa istorijom i tradicijom dugom 1.200 godina, što restoran koji je na početku bio vinski podrum Svetog Petra – deo benediktanskog manastira iz šestog veka, čini najstarijim u Evropi.

– Crkva je restoran vodila do 1992. kada ga je preuzela porodica Haslauer – kaže Jović koji je u St. Peter Stiftskulinarijum stigao 1995. godine.

I pored diplome menadžera u hotelijerstvu stečene u Opatiji, počeo je kao nosač tanjira.

Restoran je, kako kaže, najstariji u svetu koji neprekidno radi, a uskoro bi trebalo da bude upisan i u Ginisovu knjigu rekorda.

– Car Karlo Veliki je 803. godine kada je krenuo u Vatikan u posetu papi, zastao ovde u manastiru da večera i prespava, što je zapisao njegov prijatelj dvorski pisac Alkuin – priča Jović.

On podseća da u to vreme nije bilo hotela i restorana nego su se putnici namernici zaustavljali pri crkvi ili manastiru i tako dobijali hranu i po potrebi prenoćište.

– U restoran je svraćao i Gete, pisao je da je i Mocart bio gost, a u pismima sestri pominjao je i ručkove u podrumu Svetog Petra – navodi Jović, koji godišnje u restoranu dočeka 150.000 ljudi.

To je više od dva Leskovca i dve Grdelice, gde mu je roditeljska kuća, u kojoj kao i u porodičnoj u Rijeci godišnje provede mesec, dva.

Restoran se vremenom razvijao, a danas ima baštu i 11 sala od kojih dve najnovije datiraju iz 1902. godine.

Jović kaže da im dolaze ljudi iz celog sveta, turisti sa brodova koji pristaju u Lincu, ali i brojni prominentni gosti među kojima su bili Plasido Domingo, Klint Istvud, švedska princeza, supruge Vladimira Putina, Bila Klintona, Mika Džegera…

– Kada je dolazila Hilari Klinton, supruga predsednika SAD, nisu hteli da kažu ko stiže, osim da je važna osoba. Bilo je dogovoreno da bude u salonu koji lako može lako da se zaštiti. U jednom trentuku došli su pripadnici tajne službe sa pisma i pitanjem gde će ona da sedi, a niko nije znao ko je to ona. Kada je stigla Hilari je rekla da hoće da bude na terasi sa još 200 ljudi, iako je to bio veliki bezbednosni izazov za sve – prepričava Bata Jović.

Slično je bilo i na premijeri ekskluzivne kolekcije Šanela koju je napravio Karl Lagerfeld, kada je ceo restoran bio zatvoren za 170 ljudi, kao i čitav kilometar u okolini.

– Lagerfeldu sam nosio večeru ali nisam smeo ja da je serviram već bih je davao njegovom batleru koji je to činio – naveo je Jović.

Kratak predah: Bata na terasi

Barokna sala

Barokna dvorana u kojoj je posle Drugog svetskog rata bilo pozorište, sada je koncertna sala gde gosti večeraju uz gudački kvintet koji dela Mocarta, rođenog 1756. nedaleko od ovog mesta, izvodi na instrumentima tog doba. Barokna sala je jedna od poslednjih koncertnih sala u Salcburgu u kojoj je još dozvoljeno paljenje sveća.Svi muzičari, uključujući i dvoje operskih pevača magistri su salcburškog Mocarteuma, na kojem, dodaje Jović, studira i desetak talenata iz Srbije.

Tom raskošnom prostorijom dominira slika “Svadba u Kani Galilejskoj” kada je Isus učinio prvo čudo i pretvorio vodu u vino.

Mermerna tabla postavljena pre više od veka svedoči da je 1763. u restoranu živeo i izvodio muziku kompozitor Mihael Hajdn brat poznatijeg Jozefa Hajdna.

Grad soli i festivala

Bajkoviti grad, na obalama reke Salcah kojom su u srednjem veku plovili tovari soli, po čemu je i dobio ime, a u kojem živi i 15.000 Srba, čuven je ne samo po Mocartovoj rodnoj kući, prvim Mocart kuglama, već i po baroknoj palati i bašti Mirabel, jednoj od najlepših u Evropi, srednjovekovnom dvorcu Festung Hohensalcburg koji je među najvećim u Evropi, tvrđavi Hohensalcburg čiji delovi datiraju iz 1077… brojnim festivalima.