pixabay.com

Najveći strah kod zaposlenih u Nemačkoj izaziva njihova procena da su im digitalne sposobnosti nedovoljne za dugoročniji opstanak na sadašnjem radnom mestu. Pritom dve trećine njih smatra da za to odgovornost leži na njima samima i da bi morali da se usavršavaju. Čak i oni stariji, pri kraju radnog veka, traže od poslodavaca da im omoguće da se doškoluju.

Međutim, u poređenju sa kolegama iz drugih zemalja Nemci su ipak više uvereni u sigurnost svojih radnih mesta, mada je ipak polovina učesnika najnovijeg istraživanja na tu temu priznala da strepi od onoga što dolazi, posebno od automatizacije koja može da ih ugrozi. Međutim, optimizam preovlađuje, pa tek svaki peti zaposleni (22 odsto) smatra da će u narednih pet godina morati da se bori da sačuva svoj posao.

U ovom istraživanju obavljenom u više zemalja, nazvanom “Nade i strahovi 2021”, jedino su Englezi bili više samouvereni od Nemaca oko opstanka na sadašnjem poslu (19 odsto), dok čak 76 odsto anketiranih u Indiji već uveliko strahuje da će zbog nove tehnologije izgubiti radno mesto.

Zanimljivo je da je u anketi čak 54 odsto nemačkih učesnika odgovarajući na pitanje oko mogućih promena na tržištu rada izjavilo za sebe da su “oduševljeni i sigurni”, ali njih 41 odsto su zabrinuti za svoju decu i njihovu budućnost u tom novom svetu.

Crv sumnje

Ipak crv sumnje je prisutan kod većine Evropljana, pa i kod Nemaca, kada se postavi pitanje poboljšanja u budućnosti oko izgleda za novo zapošljavanje. Nestašica sirovina i klimatske promene su dve stvari koje bi mogle da izazovu (neželjene) promene u poslovnom svetu, pre svega da donesu masovna otpuštanja i manjak novih radnih mesta.