pixabay.com

Ugledna ING grupa, jedna od najvećih banaka na svetu, u stručnoj analizi nije štedela reči hvale za ekonomsku politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade, dok su Hrvatsku svrstali među najgore.

Srbija će, zahvaljujući dobroj reakciji i potezima predsednika Srbije i Vlade, biti jedna od retkih zemalja koja će se potpuno ekonomski oporaviti od posledica pandemije koronavirusa do kraja 2021. godine, rezultat je analize ING grupe.

Ova holandska korporacija, koja je među 10 najvećih u Evropi i 30 najvećih u svetu, procenjuje da će naša zemlja ove godine zabeležiti ekonomski rast od 5,5 procenata.

Njihovi stručnjaci su, kako se navodi, već neko vreme konstantno optimistički prema perspektivama rasta Srbije.

– Srbija bi trebalo da bude jedna od retkih zemalja koja će se potpuno vratiti na nivo pre pandemije do kraja 2021. godine, kad predviđamo rast BDP-a od 5,5 odsto – navode bankari iz ING grupe.

I ekonomista Saša Đogović u izjavi za “Vesti” kaže da je srpska ekonomija izašla vrlo uspešno iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

– Privredna struktura naše zemlje je takva da se ne oslanja na turizam, granu koja je pretrpela najveći udar. Srbija je imala odličnu poljoprivrednu godinu. Preduzete su i mere pomoći oporavku od posledica pandemije. Sve to je uticalo da Srbija dobro podnese ekonomske posledice epidemije – ocenjuje Đogović i dodaje da u ovoj godini očekuje aktivniji privredni rast.

Sa njim se slaže i ekonomista Danilo Šuković, koji ističe da je odličan izvoz poljoprivrednih proizvoda u protekloj godini potpomogao oporavak naše zemlje od korona krize.

Ključ dobrog upravljanja ekonomskim usporavanjem u 2020. godini bila je izdašna fiskalna podrška, koja je u osnovi izjednačila budžetski deficit od skoro devet procenata BDP-a, navodi ING. Za 2021. godinu srpske vlasti su u sporazumu sa MMF-om postavile cilj budžetskog deficita od tri odsto BDP-a.

Veliki pad u Hrvatskoj

Hrvatska ekonomija bi, prema procenama ING-a, mogla da zabeleži pad od 8,8 procenata, što je svrstava među najpogođenije u Evropi. Pored toga, stručnjaci primećuju da je država upumpavanjem novca u turizam izbegla još veću katastrofu od posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.