Privatna arhiva
DECA SU NAJVEĆE BLAGO: Zlatan sa sestrom Jasminom

Najveće bogatstvo u životu je imati dete, kaže danas 40-godišnji Zlatan Jovanović, prva beba iz epruvete u Austriji nekada tabu tema, o kojoj se nije mnogo ni znalo ni govorilo, danas je postala uobičajena procedura, vantelesna oplodnja, koja pomaže parovima da iskoriste svoju šansu za roditeljstvo i dobiju potomstvo. Ali, nekada nije bilo tako, a Jovanović se prisetio kako je i kad je saznao da nije “obična” beba.

– Dok sam bio mali, za svaki rođendan, majka me je vodila negde, u parkić, slikao sam se za novine i mislio sam da je to kod svakog deteta tako. Nisam tome pridavao pažnju, osećao sam se kao normalno dete – priča Jovanović koji je 5. avgusta proslavio jubilarni rođendan.

Međutim, kako je odrastao, polako je shvatao da je, ipak, u nečemu poseban.

– Možda sam bio šesti, ili sedmi razred, moja razredna mi je to saopštila. Tada nisam tačno ni znao šta je to, ali znao sam da nisam obična beba. Majka je pokušala da mi objasni, ali više sam saznao sam – priča Zlatan.

Na pitanje kakva je bila reakcija njegove okoline, ali i njegova, kaže da je njemu sve to bilo “kul”, gledao je sebe u novinama, a za drugare iz škole, nakratko je postao meta podsmeha, ali je sve to brzo prošlo.

Na svoje roditelje, Jovanku i Dragana, posebno na majku, danas je posebno ponosan.

– Čuo sam šta je moja majka morala da izdrži dok je bila sa mnom trudna, šta su druge žene pričale o njoj… Našao sam neke kasetice za diktafon, čuo sam neke snimke, kako je davala intervjue, kako su je druge žene gledale… Svaka joj čast na svemu što je prošla – ističe Jovanović.

Deca su najveće blago, ističe naš sagovornik.

– Mi koji smo rođeni vantelesnom oplodnjom možemo da kažemo da smo 100 posto sigurni da smo željena deca, a ostali tek 99 odsto.

Njegov otac je rodom iz sela Jalovik kod Šapca, a majka iz okoline Trstenika. U široj familiji ima čak 13 sestara, a tek dva brata, a pošto je on bio prvo muško dete, porodice i s očeve i majčine strane su se posebno obradovale njegovom rođenju.

– Bilo je veliko slavlje jer se rodio sin. Ne znam da li u selu uopšte znaju da sam rođen vantelesnim putem, nikada nije ni bilo priče o tome. Važno je bilo da rođen zdrav – priča Zlatan.

S iskustvom kroz koje je prošao bez dileme kaže da bi posavetovao svaki par da se podvrgne vantelesnoj oplodnji ako ima problem sa začećem.

– Ja bih prvi, kad bih imao problem, to uradio. Još nisam oženjen, a smatram da su deca nešto najvrednije što čovek može da ima.

Zlatan ima sestru Jasminu koja je rođena pet godina kasnije prirodnim putem. Austrijski mediji na svaki okrugli rođendan našeg Zlatana podsećaju na činjenicu da je on prva beba iz epruvete u toj zemlji.

Oaza u selu

U Srbiju Zlatan dolazi dva puta godišnje, na po dve nedelje, ili češće, ukoliko mu to obaveze dozvole. U Srbiji je uvek u martu ili aprilu, i u septembru.

– Nisam nikad bio na moru, kada sam hteo, bio sam premlad da idem sam s društvom, kasnije se razboleo otac, pa deda, nikako nije bilo prilike… Sada me i ne vuče da idem na more. Za mene nema ništa lepše nego kad odem u Srbiju, ujutru ustanem, skuvam kafu, izađem na terasu, a nigde nikoga oko mene. Prvi asfalt na dva kilometra od moje kuće… Ponekad vidim i srne koje se približavaju mom bunaru – priča Zlatan.