Youtube/СНС Београд
Dečja klinika u Tiršovoj

Beba iz Kraljeva, za čije se ozdravljenje molila cela Srbija, preminula je u ponedeljak u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu od posledica zaraze korona virusom. Devojčici uzrasta 11 dana nije bilo pomoći, iako je u nedelju iz Kragujevca, gde je danima bila na respiratoru, prebačena na kliniku u Tiršovoj zato što samo ta ustanova ima aparat, za koji se verovalo da bi mogao da joj pomogne. Nažalost, to se nije desilo jer su komplikacije izazvane infekcijom bile fatalne.

– Tokom lečenja zbog razvoja multisistemskog popuštanja svih organa novorođenče se uz lekarsku pratnju prebacuje u Univerzitesku dečju kliniku u Tiršovoj zbog nastavka lečenja, koje podrazumeva i zamenu bubrežne funkcije i lečenje respiratornog distresa i sekundarne plućne hipertenzije u neonatalnoj kovid jedinici intenzivne nege. Na primenjenu terapiju tokom lečenja ne dolazi do poboljšanja. Pogoršava se multisitemsko popuštanje, što dovodi do smrtnog ishoda bebe – saopštili su iz Tiršove.

Beba, kojoj su roditelji dali ime Aleksandra, prethodno se lečila na kragujevačkoj Klinici za pedijatriju, gde je prebačena iz porodilišta u Kraljevu.

– Već nakon tri sata od rođenja njeno respiratorno zdravlje je počelo da se pogoršava. Dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena je kod nas radi daljeg lečenja i praćenja. Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid infekcije. Njeno stanje bilo je relativno stabilno, ali je već trećeg dana života priključena na mehaničku ventilaciju – rekla je doktorka Dragana Savić iz kragujevačke pedijatrijske klinike.

Dečak se bori za život

Osmogodišnji D. P. iz Džepa kod Vladičinog Hana, koji se od korone leči u niškom kliničkom centru, od petka je na aparatima za disanje i još nema znakova poboljšanja. Od kovida je obolela cela njegova porodica, a u bolnici je i njegov otac Stanko.

– Nažalost, on nije dobro, supruga je sa njim u Nišu, a njegova sestra bliznakinja sa još dve starije devojčice su kod kuće. Ja sam u bolnici, primam infuziju i nadam se, molim Boga, da detetu bude bolje – rekao je dečakov otac.