EPA/Christian Bruna
Beč

Vlasti pokrajine i grada Beča odlučile su da epidemiološku meru zaključavanja, koja je trebalo da traje do nedelje, produže do 2. maja! Takođe, doneta je odluka da se đaci 26. aprila vrate u školske klupe.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig odluku je doneo posle razgovora sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Peterom Hakerom, zamenikom gradonačelnika Kristofom Viderkerom i lekarima. Na sastanku je razmatrana aktuelna situacija u bolnicama u Beču, gde se broj pacijenata na intenzivnoj nezi popeo na oko 250, što je rekord.

– Znam da su to nepopularne mere. Ali imajući u vidu stanje u bolnicama, nemamo alternativu – poručio je Ludvig.

Ukazao je da je trenutno u bečkim bolnicama smešteno 778 kovid pacijenata i da mutirani virus zadaje problem zdravstvenom sistemu.

– Zbog britanskog soja nalazimo se u potpuno novoj situaciji – objasnio je Ludvig i dodao da je sve više mlađih pacijenata i da se novi soj brže i agresivnije širi.

On je istakao i da svakog dana raste broj na intenzivnoj nezi za dva do pet pacijenata.

Kad je reč o otvaranju trgovina i uslužnih delatnost od maja, Ludvig kaže da za sada još nije dogovoreno, ali nije isključio ni mogućnost da će tada ponovo početi da radi i ugostiteljstvo.

Što se tiče škola sa ministrom obrazovanja Hajncom Fasmanom dogovoreno je da se onlajn nastava, koja je bila predviđena do 19. aprila, nastavi do 26. aprila.

– Škole će biti prve koje će otvoriti svoja vrata u Beču jer je svaki dobijeni dan nastave u školi u pandemiji dvostruko važan – najavio je Fasman.

Takođe, odmah posle Beča i pokrajina Donja Austrija odlučila je da meru zaključavanja produži do 2. maja.

– Situacija u delovima istočnog regiona Austrije je i dalje kritična, saopštila je guvernerka pokrajine Johana Mikl Lajtner.

Ona je naglasila da su jedinice intenzivne nege u bolnicama pune i da se zbog toga Donja Austrija priključuje produženju zaštitnih mera Beča.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo zdravlja Austrije i savetovalo da sve tri istočne pokrajine – Beč, Donja Austrija i Burgenland – usaglase svoje mere. Međutim, iz Burgenlanda poručuju da se kod njih smanjuje broj novoobolelih, ali i najavljuju da će pratiti stanje i da bi nova odluka mogla biti doneta u sredu.

Mihael Ludvig

Trgovci lakši za još 420 miliona evra

Odluka Beča o produženju mere zaključavanja do 2. maja, dve nedelje duže nego što je bilo planirano, skupo košta bečke trgovce, daljih 420 miliona evra, procenjuju u udruženju.

– Time stalno rastu ukupni troškovi četvrtog zaključavanja samo u Beču, i trgovci će imati gubitak od oko milijardu evra. Ugroženo je na desetine hiljade radnih mesta – rekao je šef Udruženja trgovaca Rajner Vil.

Pojavio se novi soj

Na istoku austrijske pokrajine Tirol zdravstvenim vlastima trenutno veliku brigu zadaje otkriće novog soja virusa korona. Prema javnom servisu ORF, na teritoriji opštine Linc primećena je jedna potpuno nova mutacija. Virolog Gernot Valder upozorava da novi soj ima potencijal da zaobiđe zaštitu koju pruža vakcina. Naime, pojedini oboleli bili su već vakcinisani i sada, kako kaže, treba utvrditi da li vakcine deluju ili se radi o osobama koje “nisu imale sreću”.

Austrijskom naučniku je nejasno da li se radi o mutaaciji britanskog soja ili o potpuno novom tipu sa sličnim osobinama.