EPA/Youssef Badawi

Austrija je revidirala svoj spisak regiona i zemalja za koje važi upozorenje za putovanje i sa njega skinula pojedine regione u Hrvatskoj i Bugarskoj. Na pitanje zašto to nije učinjeno i za Srbiju, koja ima povoljniju epidemiološku situaciju od mnogih zemalja Evrope, “Vestima” je iz Ministarstva spoljnih Austrije rečeno da se odluka donosi na više kriterijuma.

– Za Hrvatsku i Bugarsku sada važi delimično upozorenje za putovanje, to jest samo su pojedini regioni te dve zemlje izuzeti. Procena bezbednosne situacije neke zemlje za putnike iz Austrije se zasniva na više faktora koji se svi uzimaju u obzir prilikom procene covid situacije – objašnjeno je iz Ministarstva.

Navedeno je da je u ukupnoj proceni uvek najviši prioritet bezbednost državljana Austrije. Ministarstvo je, u odgovoru “Vestima”, istaklo da u odlučujuće kriterijume, između ostalih, spadaju epidemiološki razvoj, odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, broj testova na 100.000 stanovnika. Takođe se uzima u obzir mogućnost ulaska u zemlju i mobilnosti, to jest da li postoje zabrane ulaska, letovi, policijski čas i slično.

Sledeći kriterijum su medicinske mere predostrožnosti, kao što su testiranja i odredba o karantinu, medicinsko snabdevanje i kapaciteti bolnica.

– Prilikom procene covid situacije moraju biti uzeti u obzir svi kriterijumi. Tako postoje zemlje u kojima se mnogo testira, u kojem postoji rigorozno trasiranje kontakata kako bi se zaustavio lanac infekcije. Ako su ti kriterijumi ispunjeni i u slučaju velikoj broja novozaraženih u određenim slučajevima može da se ne izda upozorenje za putovanje – objasnilo je Ministarstvo.

Neprestana analiza

U Beču ističu da prate detaljno broj novozaraženih među povratnicima sa putovanja.

– Covid situacija se za sve zemlje, uključujući Srbiju, neprestano analizira i adaptira, tako da se nivo upozorenja može u svako vreme promeniti i u slučaju održivo pozitivnog razvoja biti preduzete mere popuštanja. S tim u vezi je Ministarstvo spoljnih poslova u stalnom kontaktu sa ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova i kabinetom kancelara – navedeno je u odgovoru.

“Pocrvenele” četiri opštine

Komisija nadležna za “korona semafor” u Austriji prvi put je, zbog teške epidemiološke situacije, odredila “crveno” svetlo za četiri opštine.

Prema odluci komisije to su opštine Vels, Halajn, Inzbruk i Inzbruk okolina. Prema Ministarstvu zdravlja crvena boja na “korona semaforu” znači da u tim opštinama postoji veoma visok rizik od zaraze.

Eksperti su predložili da devet opština bude označeno crvenom bojom, ali je glasanjem odlučeno da se to učini samo za četiri opštine. Takođe je odlučeno da uz prestonicu Beč “narandžaste” budu i opštine Kufštajn, Imst, Voitsberg, Bruk-Mircušlag, Salcburg okolina, Sankt Johan im Pongau, Vels okolina, Šerding, Rid, Griskirhen, Štajer, Vinernojštat okolina, Tuln, Sankt Pelten okolina, Baden, Sankt Fajt an der Glan i Obervart.

Boje na “korona semaforu” sobom donose i pooštravanje mera, posebno u onima koje su označene crvenom bojom.