Lična arhiva
Dragi Trajstarević sa suprugom Mirom i ćerkom Marijom

Bežeći što dalje od korone naši zemljaci iz Švajcarske su našli svoj mir i malo slobode u otadžbini i u toplijim krajevima. Ali i tamo se poštuju epidemiološke mere – nošenje maske, dezinfekcija, držanje distance i obavezan PCR test. Neki su došli u našu lepu Srbiju, neki su otputovali na jug Švajcarske, a drugi čak i preko bare, na Karibe, Crveno more… Među njima su porodice Aksić iz St. Galena, Matić iz Ciriha, Marković iz Herisaua, Trajstarević iz Frauenfelda i druge.

– U Hurgadi imamo prijatelja Egipćana koji nam sređuje smeštaj u hotelu. Tako da smo otišli na sigurno. Jedino što smo morali da uradimo PCR test za sve nas, osim za unuke. Bogu hvala, rezultat je bio negativan, pa smo još u avionu morali da ispunimo neke formulare da posedujemo taj test, kao i gde idemo i odakle dolazimo. Inače, maske se ne nose i svi su ovde opušteni. Pominju koronu, ali ne poštuju nikakva pravila. Vreme je idealno, mada voda nije baš najtoplija u ovo doba godine, ali se može kupati. Tu smo moja žena Lepa i ja, a sa nama su doputovali i sin Nikola sa snajkom Jelenom i unukama Miom i Leom. U Hurgadi nas očekuje i plivanje sa delfinima – priča Stanislav Aksić iz St. Galena.

Siniša i Biljana Matić iz Ciriha su bili četiri dana u Luganu, kanton Tićino:

– Spavali smo u hotelu u samom centru Lugana u starom delu grada. Pored Lugana bili smo još u Askoni, Lokarno, Morkote i Melide. To su veoma lepa mesta i bio je veliki broj ljudi. Vreme je ovde lepše nego u centralnoj Švajcarskoj. Više vuče na mediteransku klimu pošto je Italija blizu. Korone se ne plašimo, ali poštujemo sve mere, nosimo maske i držimo distancu – priča Siniša.

Suzana Marković

Iz Punta Kane u Dominikanskoj Republici javila nam se Suzana Marković iz Herisaua:

– Uradila sam PCR test za ulazak u ovu zemlju, a biće potreban i novi za test za povratak, za ulazak u Evropu, to jest Švajcarsku. Ali kad se mora ništa nije teško i dobro je uopšte da se može još leteti na ferije na Karibe. Ovde ću biti 16 dana, jer zbog daleke destinacije ne isplati se kraći boravak. Veoma sam zadovoljna, lepo je vreme, topla voda i fenomenalna plaža, kao da hodaš po brašnu. Tu ću bar neko vreme da se odmorim od sumornih statistika koliko se ljudi zarazilo, koliko ih je umrlo, koliko ih je na respiratorima…

Stanislav i Lepa Aksić

Igranje u pesku

– Konačno smo se malo opuštali od ove teške pandemije koja hara svetom, a i od posla. Pogotovo su nam ćerke veoma radosne, jer se osećaju slobodno. Igraju se u pesku na obali Crvenog mora i uživaju u toplom suncu, a i mi pored njih, daleko od Švajcarske i od radnih mesta – kaže ponosni tatica Nikola Aksić iz St. Galena.

Karibi kao raj na zemlji

Krstarenje Tićinom

– Prvo smo imali u planu da idemo za Monako, Kan, Sen Trope i Nicu, ali pošto su sve zemlje u okruženju sa velikim rizikom pandemije i traže PCR test, odlučili smo da idemo na jug Švajcarske u Askonu, Lugano i okolna mesta u kantonu Tićino. Ovde može čovek da se kreće bez testa, hoteli rade, kao i restorani hotela za njihove goste. Ovde sam sa ženom Mirom i najmlađom ćerkom Marijom. Tu ćemo biti pet dana – kaže Dragan Trajstarević iz Frauenfelda.