Tanjug
Misija: Pokret nesvrstanih je glas većine država koje teže ka opštem dobru celog sveta

Beograd je ovih dana bio centar sveta, poručio je na završnoj konferenciji dvodnevnog beogradskog samita povodom šest decenija postojanja Pokreta nesvrstanih srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je istakao da su se iz srpske prestonice čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom na principima tolerancije i međusobnog uvažavanja, a u cilju bolje budućnosti sveta.

– Skup je bio uspešan. Kad se braća slože, sve se može – kazao je Selaković, istakavši da Pokret nije prevaziđen, već je svežiji i mlađi nego ranije.

Beograd je, kako je rekao, ponosan što je bio domaćin prve konferencije Pokreta, a danas i što je Srbija imala čast da kao posmatrač u Pokretu bude domaćin jedne od najvećih multilateralnih konferencija u svetu.

Veliki broj delegacija i gostiju je, kako je naglasio, potvrda poštovanja koje nesvrstani uživaju u svetu. On je istakao i da se na samitu tokom dva i po dana osetila jaka energija slobodoljubivih naroda i država posvećenih Povelji UN i principima nesvrstanih, kao i da su dolaskom iz svih delova sveta, delegacije pokazale poštovanje prema Srbiji.

– Samit je ujedinio nesvrstane – naglasio je ministar spoljnih poslova presedavajućeg Azerbejdžana Džejhun Bajramov, navodeći da je skup bio prilika za osvrt na istorijsku važnost osnivačke konferencije u Beogradu i plemenite ciljeve osnivača koji su bili za miroljubivu koegzistenciju i protiv blokovskog svrstavanja.

Učesnici konferencije su u završnici skupa pozvali na poštovanje principa Pokreta, ukazujući da je rešenje za svetske probleme održivi razvoj, kao i da je multilateralna saradnja potrebnija nego ikada dosad.

Solidarnost i jedinstvo u Pokretu i dalje su neophodni, kao što su bili 1961, kazao je ambasador Kube pri UN Pedro Luis Kvesta, a stalni predstavnik Burundija pri UN Zefrin Maniratanga je poručio da će reakcija njegove zemlje u borbi protiv terorizma biti snažna zarad mira i stabilnosti. Diplomata iz Ruande Frank Mušo Kamanzi, smatra da početne principe Pokreta treba koristiti kao rešenje za probleme sa kojima se svet suočava i sarađivati.

Stalni predstavnik Butana u UN Tenzin Rondel Vangčuk je apelovao na solidarnost i jednakost u borbi protiv siromaštva i korone. Stalni predstavnik Senegala Šeik Nijang je pozvao članice da se suprotstave vakcionalnom nacionalizmu, a iskazao je solidarnost sa zemljama “žrtvama”, poput Palestine, koje nemaju puni suverenitet na svojoj teritoriji.

Stalni predstavnik Vijetnama pri UN Ti Tujet Maj smatra da nesvrstani treba da budu inovativniji, da se založe protiv intervencionalizma, dok diplomata iz Kenije Ababu Namvamba poziva Pokret da se prilagodi novoj realnosti i da se založi za jednakost nacija u ekonomskom oporavku, posebno posle pandemije. Ministar obrazovanja i spoljnih poslova Singapura Maliki Osman je, ističući da su najveći globalni problemi klimatske promene i nejednakost, poručio da treba raditi na otpornijem svetu. Šef diplomatije Komora Doihir Dulkamal je ocenio da su globalni izazovi veliki, ukazujući na multilateralizam kao rešenje i naglasio važnost solidarnosti nesvrstanih.

Zamenik šefa diplomatije Tadžikistana Muzafer Huseinzoda se založio za političku nezavisnost država, a predstavnik Omana Halifa bin Ali bin Isa Al Harthi kazao je da je Pokret glas većine, država u razvoju, koje rade na učvršćivanju bezbednost. Predstavnik Malezije Dato Jakub je istakao da će Pokret poštovati politiku nezavisnost i boriti se za bolji međunarodni poredak.

Zaigrali srpsko kolce

Na svečanoj večeri u Skupštini Srbije po završetku samita učesnici su se proveselili, o čemu svedoče brojni snimci na Tviteru na kojima se vidi kako igraju srpsko kolo. Na tradicionalnu igru ih je pozvao predsednik parlamenta Ivica Dačić. On je prethodno gostima zapevao nekoliko pesma poput: “O sole mio”, “Tamo daleko” i “Kaljinka”, a trubači su, između ostalog, odstvirali čuvenu “O bela ćao”.

Na Titovom grobu

Delegacija Venecuele koju je predvodio ministar spoljnih poslova Feliks Ramon Plasensija Gonsales položila je venac u Kući cveća. Gonsales je kazao da je Pokret simbol nezavisnosti i slobode. Istakao je i da je počastvovan što je posetio Titov grob, što je bio na mestu gde se i danas, 60 godina kasnije, ponovo osećaju iste ideje.

Podrška velike Kine

Pokret je postao nezamenljiva snaga u međunarodnim odnosima, a Kina spremna na saradnju sa članicama koje će uvek podržavati, poručio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji u pismu koje je pročitala ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. Kina je sa zemljama Pokreta, rekla je Čen Bo, delila dobro i zlo, pružala ekonomsku i podršku pred međunarodnim institucijama i to će činiti i dalje.

Veličanstven skup

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da je u organizaciju konferencije Pokreta nesvrstanih bilo uključeno više od 6.500 ljudi, kao i da je skup pratilo više od 300 novinarskih ekipa, a njegov kolega, suorganizator i predsedavajući samita u Beogradu, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana, Džejhun Bajramov, podsetio je da je učestvovalo 120 delegacija, šest predsednika država i 50 ministara, kao i visoki predstavnici zemalja gostiju i međunarodnih organizacija.