Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu Unmika Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Unmika, kao i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine.

U saopštenju izdatom nakon sastanka navedeno je da je predsednik Vučić rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i u tom kontekstu naglasio da Srbija smatra važnim blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva.

Stabilnost prioritet

Predsednik je ponovio da Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244. Šefica Unmika Zijade je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine i naglasila potrebu da se, radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, političke obaveze pretoče u konkretne akcije. Sagovornici su se saglasili da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu. Na svom instagram profilu predsednik Vučić je naveo da je sa Zijade imao konstruktivan razgovor “o svim problemima, pritiscima i neprestanom ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji od strane Kurtijevog režima, ali i o izostanku adekvatne reakcije međunarodne zajednice”.

– Ponovio sam da Srbija nastoji da na svaki način sačuva mir, obezbedi bolji i sigurniji život za sve građane, a da su na tom putu poštovanje odredbi UN i nastavak angažamana Unmika od suštinskog značaja.

Saglasili smo se da su odgovorna politika, regionalna sradanja i ekonomski napredak jedini načini za izgradnju bolje budućnosti Balkana – napisao je predsednik na svom Instagram profilu.

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, biće održana u četvrtak, 27. aprila.

Stalne provokacije

Šefica Unmika Karolin Zijad je pre razgovora sa predsednikom Srbije imala odvojene sastanke sa predsednicom vlade Anom Brnabić i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Premijerka je prenela Zijade veliku zabrinutost za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, koji su “konstantno izloženi provokacijama Prištine”. Takođe, ona je ukazala da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve i time šalje “jasna poruka” da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji.

Problematična politička situacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tokom razgovora sa šeficom Unmik izrazio zabrinutost povodom aktuelne bezbednosne i političke situacije na Kosovu, posebno u kontekstu učestalih incidenata prema Srbima i jednostranih poteza Prištine koji dodatno povećavaju napetosti. Dačić je ukazao na značaj koji Srbija pridaje UN, kao i angažmanu misije Unmika po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kao i statusno-neutralnom delovanju UN na Kosovu i Metohiji, ali i naglasio da je Srbija posvećena dijalogu kao jedinom načinu za normalizaciju odnosa, ali i da ima “crvene linije” u procesu dijaloga. Dačić je podsetio da nema napretka u implementaciji obaveza koje su preuzele prištinske institucije u vezi sa formiranjem Zajednice sprskih opština.