ATAImages
Trenutak za istoriju: Potpisivanje zajedničkog memoranduma u Palati federacije

Počinje da se ostvaruje san svih Beograđana, jer se konačno neće razlikovati od stanovnika drugih metropola i moći će da se pohvale metroom. Naime, u Palati Srbije je to i ozvaničeno, a Siniša Mali, ministar finansija, nakon potpisivanja zajedničkog memoranduma o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije Power China i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl, rekao je da su tim sporazumom definisana prava francuskih i kineskih kompanija koje će raditi na izgradnji podzemne železnice.

Depo na Makiškom polju

– Danas je veliki dan za sve nas. Napravili smo veliki korak ka realizaciji ovog višedecenijskog sna. Krećemo u izgradnju prve linije beogradskog metroa. Dve francuske kompanije radiće na izgradnji elektrolinija i obezbediti kompozicije, a kineski partneri izvodiće građevinske radove. Sve se uklapa u jedan komplikovani mozaik, ali mi ćemo uspeti da ostvarimo ovaj veliki projekat – rekao je Siniša Mali.

Potpisivanju su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Lui Falkoni.

Kako je nedavno obelodanjeno, radovi bi trebalo da počnu do kraja godine, a sve će započeti izgradnjom depoa na Makiškom polju, što predstavlja početak izgradnje dugo obećanog projekta u Beogradu. Ono što sve žitelje srpske prestonice zanima jeste kuda će prolaziti trase metroa.

Prva linija počinje od Makiša i ide preko Železnika, Banovog brda, spušta se kod Šećerane, ide uz Radničku ulicu, zatim Savsku i dolazi na Savski trg gde se ukršta sa drugom linijom, zatim ide ka Trgu republike, Luki Beograd, Adi Huji, Karaburmi i Mirijevu. Druga linija počinje od Železničke stanice Zemun i takođe se završava u Mirijevu.

– Poslednje tri i po godine imamo oko 4.000 automobila više mesečno – naveo je Vesić i dodao da je zbog toga metro žiteljima prestonice izuzetno važan.

Želja Branka Pešića

Koliko Beograđani žele metro, pokazao je i nedavno objavljeni video o predstavljanju projekta beogradskog metroa u vreme gradonačelnika Branka Pešića 1974. godine. Taj video je upravo obelodanio zamenik beogradskog gradonačelnika.

– Baš kao i danas i tada je bio predviđen “teški metro” koji je potpuno pod zemljom – naveo je on.

Već u februaru očekuje se veliki broj poseta naših eksperata Francuskoj i njihovih Srbiji, koji već rade na projektu metroa. Ministar Mali je ukazao da je francuski Alstom započeo rad na modelima i specifikacijama koji su vezani za ceo sistem metroa.

Inače, krajem prošle godine je ratifikovan i međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine. Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Ideja stara 63 godine

Ideja beogradske podzemne železnice se prvi put pojavila 1958. godine kad je arhitekta Nikola Dabović imao ideju da metro prolazi ispod Kalemegdana, Terazija, Slavija i Čubure. Nažalost, sve je ostalo na rečima, u realizaciju se nije krenulo, iako je i tada naša prestonica spadala u red većih evropskih gradova.

Ponos Budimpešte

Zanimljivo je da se najstariji električni metro u Evropi nalazi u našem komšiluku i da se i dan-danas koristi. Samo jedan metar ispod avenije Andraši, koja je pod zaštitom Uneska, prolaze žuti vozovi koji i dalje voze ka većoj platformi na stanici Oktogon. Reč je naravno o Budimpešti, koja je vlasnica prve električne podzemne železnice na području Evrope. I posle 125 godina nju dnevno koristi hiljade i hiljade stanovnika i turista. Da ne bude zabune, londonska podzemna železnica otvorena je još 1863, ali naše komšije su bile prve kad je reč o električnoj podzemnoj železnici.

Trasa prve linije

Zanimljivo je da je jedna od linija metroa po ideji Branka Pešića planirana skoro identičnom trasom kao i sada. Tada je bilo planirano da metro linija poveže Petlovo brdo preko Banovog brda do Karaburme, a sada je planirano da prva linija ide od Železnika skoro identičnom linijom preko Banovog brda i Karaburme, pa sve do Mirijeva.