A. Čukić
Jedva preživeo koronu: Nebojša Vulić

Pre pet godina, dva nepoznata muškarca donela su u kuću Nebojše Vulića, tada 17-godišnjaka obolelog od cerebralne paralize, medicinski krevet sa elektronskim upravljanjem, ali i aspirator za lakše disanje. Samim tim, mnogo obradovali njegovu porodicu prognanu sa Kosmeta, koja sada živi u beogradskom naselju Vinča. Pomoć hvale vredna bila je od bračnog para Mande i Milašina Milutinovića iz Filingen-Ševeningena. Dokaz da Nebojšu i njegovu porodicu, prognanu iz Rudice 1999, čak ni kasnije nisu zaboravili, stizala je u vidu donacija koje smo redovno beležili. Ono što je ovu skromnu i vrednu porodicu još jednom, nakon toliko vremena izbacilo van koloseka, jeste korona virus.

– Molim vas pomozite – bile su prve reči majke Violete Vulić, a želja kao i uvek usmerena na sina kome su po prvi put život spasavali na Institutu za majku i dete.

Razlog ovog puta, bio je sličan, jer su se lekari KBC Bežanijska kosa borili za Nebojšin život, budući da se naglo pogoršalo zdravstveno stanje ovog sada 23-godišnjeg mladića.

– Nedeljama su se borili za njegov život, jedva je preživeo. Lečili su ga u KBC Bežanijska kosa pod sumnjom da ima korona virus, ali sva tri testa su pokazala da nema, zbog čega je prebačen u KC Srbije. Da, nevoljama tu ne bude kraj, dokazalo nam je otkazivanje aspiratora, poklon plemenitih Milutinovića. Probali smo da ga popravimo, ali popravke nema. Moramo kupiti drugi, a nemamo čime. Aspirator je jedina nada da nas Nebojša neće napustiti tako brzo – rekla je preplašenim glasom majka Violeta.

Istina, za sve što je Nebojši neophodno, poput srebrnih gaza, katetera, špriceva, masti protiv dekubitusa, lekova i specijalne hrane i pelena, Vulići ne mogu dovoljno da zarade.

– To sve mnogo košta i verujte da ni sami ne znamo kako izlazimo na kraj. Zato je svaka pomoć za lečenje našeg Nebojše od velikog značaja za našu porodicu. Nebojša ima 23 godine, a toliko traje i naša neprestana borba da mu koliko-toliko olakšamo život, pre svega dobrom negom, obasipajući ga našom neizmernom ljubavlju. To je jedino što možemo – dodao je otac Radosav.

Majčinska molba

– Ne tražim mnogo, samo da nam se obezbedi aspirator za Nebojšu jer bez njega mu nema života. A ni nama – kaže Violeta, koja zna da provodi sate i sate uz sinovljev krevet, masira ga i blaži boli majčinom rukom i glasom.

Nažalost, iako je otrgnut od smrti, kući ne može jer spasonosni uređaj, koji radi i na baterije i na struju, košta oko 35.000 dinara (300 evra). I ne može da se dobije preko zdravstvenog osiguranja.

Kontakt

Adresa porodice Vulić je Beogradska ulica 179, Vinča, 11351 Beograd. S njima možete ostvariti kontakt i putem mobilnog telefona: +381 64 908 2368 ili na fiksni: 00381 11 349 2681. Naravno, kao i uvek i “Vesti” su vam na usluzi.