Pixabay.com

U poslednjih mesec dana mnogo se pisalo da li su naši građani u dijaspori u obavezi da pored toga što plaćaju porez na svoje zarade u zemljama u kojima žive, dužni da izmire te namete i u otadžbini. Propisi u oblasti oporezivanja nisu se godinama menjali, a Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija su opovrgli sve spekulacije i poručili da naši građani u rasejanju nemaju razloga za brigu.

Dakle, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je pisanja medija da će državljani Srbije na privremenom radu biti dužni da porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca plaćaju i u Srbiji, a ne samo u zemlji privremenog boravka.

“Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče mnoštva državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela njih. To se to se može zaključiti i po povećanom broju upita dijasporaca upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, ističe se da neće biti promene procedure oporezovanja tih građana.

Pomažemo rasejanju

“U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori”, zaključilo je Ministarstvo.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je kao zlonamerne tvrdnje dela medija o obaveznom plaćanju poreza svih državljana Srbije koji rade kod poslodavaca u inostranstvu. On je ukazao da to zbunjuje građane i istakao da nema potrebe da dijasporci odjavljuju prebivalište u Srbiji.

Mali je objasnio da su rezidenti Srbije obveznici poreza na zarade u Srbiji po osnovu iznosa koje im isplaćuju poslodavci u inostranstvu. Međutim, dvostruko oporezivanje ovih zarada otklanja se u skladu s domaćim propisima, kao i po osnovu ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Zagarantovano ugovorima

Po pravilu, po tim ugovorima oni će imati rezidentstvo države u kojoj su zaposleni, što rezultira time da neće imati nikakvu poresku obavezu u Srbiji po osnovu zarada koje su ostvarili radom u inostranstvu.

Poreski stručnjak Đerđ Pap kaže za “Vesti” da je iz izjave Ministarstva finansija i Ministarstva spoljnih poslova jasno da naši građani koji žive i rade u inostranstvu mogu mirno da spavaju, jer je potpuno izvesno da ne moraju da plaćaju porez i u otadžbini. On je potvrdio objašnjenje ministra Malog da se dvostruko oporezivanje otklanja i u skladu s domaćim propisima, i po osnovu međunarodnih ugovora .

Važe stari propisi

Ministarstvo finansija je saopštilo da se “propisi u pogledu oporezivanja zarada koje naši građani ostvare u inostranstvu nisu menjali otpočetka ovog veka”.

– Ljudi koji rade i žive u inostranstvu znaju gde treba da plaćaju porez – rekao je ministar Mali.

Doprinosi u mestu rada

Ministar Mali je otklonio i dilemu o plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. On je istakao da naši državljani zaposleni u inostranstvu nisu u Srbiji obavezni da plaćaju socijalno osiguranje po osnovu zarade.

– Dakle, prema domaćim propisima za lica koja nisu osiguranici u Srbiji ne postoji obaveza obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje – zaključio je Mali.