Z. Vicelarević
Grupni portret: Gosti sa gradonačelnikom

Peter Feldman, gradonačelnik Frankfurta, priredio je božićni prijem za pravoslavne sveštenike i vernike u Kajzer sali u gradskom domu na Remeru. Prijemu, koji već četvrtu godinu priređuje gradonačelnik Feldman, prisustvovali su sveštenici iz Rumunije, Grčke, Egipta, Eritreje, Rusije, Srbije.

Pored gradonačelnika, sugrađane pravoslavne veroispovesti dočekali su Jumas Medof, predsednik gradske uprave za strance Frankfurta, Milkica Romić, SPD poslanik u skupštini grada Frankfurta, Verena David, CDU poslanik u skupštini grada Frankfurt, a prisustvovali su generalni konzuli Grčke Marija Zisi, Rusije Aleksandar Borisovič Bulaj, Crne Gore Vera Đukanović i Srbije Branko Radovanović.

Sveštenstvo i vernike pozdravio je Peter Feldman uz obrazloženje da je Božić već prošao, ali da za ovakav skup nikad nije kasno, a za „Vesti“ je potom rekao:

– Božićno okupljanje je u međuvremenu postalo tradicija u Frankfurtu. Ovo je pre svega skup ljudi koji su duboko religiozni. Vrednost i vera u hrišćanstvo je veoma bitna da ima mesta u našem gradu. Upravo zato što se Frankfurt veoma brzo razvija i modernizuje nama je potrebna vera i tradicija hrišćanstva.

– Mislim da je ovo veoma dobar način za integrisanje nas svih ovde. Ovim putem sve više Frankfurt osećamo kao svoj grad. To je poruka svih nas ovde i naše srpske zajednice bila danas i da svi ovde treba jedni drugima da uputimo osmeh, oproštaj, ljubav i da zajednički radimo na prosperitetu grada u kojem živimo – rekao je otac Simon Turkić, starešina Srpske pravoslavne opštine Frankfurt.

Prijem je svojim pevanjem ukrasio dečji hor Beli anđeo hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu koji vodi Marija Milosavljević.

Različiti, a isti

Prisutnima se obratio i arhimandrit Grigorios Zorovakos, vladika Grčke pravoslavne zajednice u Nemačkoj, rekavši:

– Mi pravoslavni hrišćani dolazimo iz različitih zemalja, kultura, različite jezike govorimo i različite tradicije imamo, ali smo zajedno zbliženi i svi imamo zajedničku ljubav prema Bogu, koji nas ujedinjuje i sve zajedno čini jedno.