Z. Mirković

U Beču se 11. oktobra održavaju pokrajinski i gradski izbori, a svaki treći Bečlija nema pravo glasa. Ni u jednom delu Austrije ne živi toliki broj ljudi bez prava glasa kao što je to slučaj u Beču.

Zbog velikog udela stranaca, oko pola miliona stanovnika ne može da učestvuje na oktobarskom glasanju. U pojedinim delovima grada, kao što je slučaj oko Gudrunštrase i Favoriten centruma u 10. okrugu, svaki drugi stanovnik nema pravo glasa.

Za pojedine opštine u kojima je tako velik broj stanovnika isključen iz izbornog procesa, to znači i manje političke težine u skupštini grada.

Inače, Beč je već jednom pokušao, promenom izbornog zakona, da na opštinskom nivou omogući pravo glasa strancima. Tako je skupština Beča 2002. izglasala odgovarajući zakon, ali ga je oborio Ustavni sud. Takav poduhvat čini se, u bliskoj budućnosti nemogućim posebno imajući u vidu da je aktuelni gradonačelnik Mihael Ludvig značajno odstupio od ranije liberalne linije Socijaldemokratske partije.

Za pravo glasa za strance zalaže se jedino stranka Zelenih, koja smatra da svi koji žive u Beču treba da imaju pravo glasa. Narodna partija i Slobodarska stranka insistiraju na tome da je pravo glasa vezano za državljanstvo, a Neos zahteva pravo glasa za građane EU ne samo na opštinskom, već i pokrajinskom nivou.