Screenshot
Dobrovoljačka

Miodrag Stojanović, advokat iz Bijeljine koji u Hagu brani generala Ratka Mladića, a pred pravosuđem BiH je zastupao više desetina Srba optuženih za ratne zločine ocenjuje za “Vesti” da ne očekuje puno od budućeg sudskog postupka protiv Ejupa Ganića i još devetoro bivših bošnjačkih zvaničnika, kao i čelnika vojske i policije.

Sud BiH je nedavno potvrdio optužnicu u kojoj se oni terete da su sa svojim potčinjenima 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu “planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN”.

Kako je saopšteno iz Suda BiH, oni su za vreme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlašćenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije i “nisu sprečili ubistva i ranjavanja, mučili su i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, propustili da spreče mučenja i nečovečna postupanja i pomagali učiniocima nakon izvršenih dela”.

U optužnici se terete za stradanje osmorice vojnika, civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, kao i mučenje i zlostavljanje više desetina zarobljenih pripadnika JNA.

– Činjenica da je optužnica potvrđena pokazuje da je Tužilaštvo obezbedilo dovoljno kvalitetne dokaze koji su mogli da potvrde optužnicu. Ne želim da prejudiciram presudu, ali skeptičan sam da će do nje uopšte doći. U ovom predmetu je puno optuženih, a pokazalo se da je to idealna prilika za opstrukciju sudskog postupka. Suđenje petnaestorici pripadnika Petog korpusa Armije BiH trenutno tapka u mestu jer se ročišta ne održavaju ili zato što je neko od optuženih bolestan ili zato što advokat ne može da prisustvuje… Ta odlaganja su legalan i legitiman način odbrane, ali ukazuju da se taj predmet nikada neće završiti. Gotovo identična situacija je sada, sa potvrđenom optužnicom za Dobrovoljačku ulicu. Svih desetoro optuženih su u zrelim godinama i sasvim prirodno je očekivati da će se sud uglavnom baviti odgađanjima suđenja nego što će stvarno utvrđivati navode iz optužnice – kaže Stojanović.

Na spisku optuženih za Dobrovoljačku ulicu su sem Ganića koji je u to vreme bio član Predsedništva RBiH, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Opstrukcije

Na naše pitanje da li je logično očekivati osuđujuću presudu kada je Velika Britanija odbila da Ganića izruči Srbiji zbog istog krivičnog dela, Miodrag Stojanović kaže da je čitav ovaj proces pratio čitav niz kontroverzi.

– Taj predmet je od početka bio ispolitizovan i pratio ga je čitav niz kontraverzi i opstrukcija. Podsetiću da je Tužilaštvo BiH koje je pod kontrolom OHR svojevremeno saopštilo da nema elemenata krivičnog dela, pa je odbijena žalba MUP RS zbog čega su iznova prikupljanje izjave oštećenih po celom svetu. Na kraju je tužilaštvu trebalo podosta vremena da odluči po tim žalbama, pa je optužnica vraćana Tužilaštvu na dopunu – podseća Stojanović.