R. Lukić
Čestitao praznik: Prota Aleksandar sa mališanima

Deca su u nedelju, u hramu Svetog Save, s puno veselja i graje proslavili svoj praznik – Detinjce. Liturgiju su u prepunoj bogomolji služili sveštenik Branislav Čortanovački i đakon Slavko Bosančić. Prota Aleksandar Perković ispovedao je vernike, a njegov prethodnik prota Milan Pejić pevao je u horu “Sveti Simeon Mirotočivi”, kojim je dirigovala Jelena Agbaba Milosavljević.

Prota Branislav je u podužoj besedi podsetio da se Detinjcima u stvari slavi začeće Svete An, i da crkva sledeće dve nedelje do Božića posvećuje porodici.

– Deco neka vam je srećan praznik, budite svojim roditeljima dobri, a nama da budete ponos – čestitao je prota Branislav, a to je bio znak da je molitveni deo završen i da u gornjoj sali može da počne “čestitanje” vezivanjem.

– Ne popuštajte, budite dobri kao i ove godine – naglasio je prota Aleksandar čestitajući deci praznik pre početka vezivanja.

Mališani su za stolovima mirno sedeli i s punim vrećicama slatkiša čekali svoje zavezivače, a ako su bili i u pokretu, od vrećica se nisu odvajali.

Maksim Janković se kretao bez vrećice, pa je s Radivojem Matarugom imao probleme. Iako je Maksim veliki momak Radivoj, bivši fudbaler i trener, “ubacio” ga je u mlađu ekipu koja podleže današnjim pravilima igre. Mrdanja nije bilo. Maksim je slobodu morao da plati.

Sala puna graje i smeha. Svi došli sa šalovima, iako je vreme takvo ( 12 stepeni) da se moglo bez ovog zimskog odevnog predmeta. Nevena Tešović je pred očima Milana Arsića uhapsila njegovog dvogodišnjeg sina Jovana, a zatim je redom vezivala celu grupu mališana koji su mirno sedeli za stolom pored prozora i zadubljeni u svoje dečje priče, tako da “opasnost” nisu ni primetili. Zato je Jelena Dinić svog trogodišnjeg sina Konstantina brižno zamaskirala u kolicima, a na nju se ugledala i Žana Šunić koja je budno čuvala svoju ćerku Nikolinu.

Penzionisani prota Milan nije imao vremena da se mnogo bavi vezivanjem jer je sa suprugom Ivankom na ovu izuzetnu dečju svečanost doveo svih petoro unučadi koja žive u Hanoveru. Ostalih petoro Detinjce slave u drugim gradovima.

I Vladimir Jandrić, nekada standardni igrač i u nekoliko mandata predsednik FK JU 96, svog šestogodišnjeg sina Iliju i trogodišnju ćerkicu Laru držao je za ručice, ali je slatkiše za otkup uvek imao spremne.

Pesma za Svetog Nikolu

Vezivanje je uveliko trajalo kad se iz donje sale začula pesma Svetom Nikoli koji je celo jutro s nestrpljenjem očekivan. Na pozornici poslagan veliki dečji hor kojim diriguje učiteljica Jelena. Među decom je svoje mesto našao i prota Aleksandar. Starešina kuće treba da je tu kada svetac dođe. I napokon, on se starački umoran pojavljuje, s punim džakom, preko ramena. Stavlja ruke na uši, kao da hoće da kaže da pesma treba da bude glasnija.Nije puno govorio, ali je rekao da je darove doneo jer je čuo da su oni dobri đaci i da slušaju svoje roditelje. Dece je bilo mnogo, a darove su prvo dobili najmlađi. Poklona je bilo i viška, ali ih je Sveti Nikola sve podelio jer ga, kako reče, očekuje još jedan dug put, a umoran ne može da ih nosi. Za decu je pripremljen švedski sto pun raznih posnih đakonija, a posle ručka, igrom i druženjem slavljeno je do kasnih popodnevnih sati.

Vezivao i prota

Vredno je vezivao i prota Branislav, a bilo je zanimljivo kad je jednim potezom “uhapsio” sestre Pađen – trogodišnju Leu i osmogodišnju Elenu. Prva se snašla mlađa Lea koja je, shvatajući ozbiljnost situacije, zavezivaču bez razmišljanja pružila nekoliko slatkiša.

Mama Suzana, koja je s prijateljicom stajala pored dece, nije se mešala u ovaj “konflikt” jer je znala da će to njene pametne devojčice umeti da reše i bez njenog uplitanja.

Sledeća slavlja

U subotu, 29. decembra, u Svetosavskom centru biće obeležene Materice, a sedam dana kasnije, 5. januara, uoči Badnjeg dana , na redu su Oci.

Srpska Nova godina sa bendom iz Banjaluke, slaviće se u subotu, 11. januara.

Javorka imala samo sliku

Javorka Stevanović na proslavu dečjeg praznika došla je sa suprugom Stojanom. I dok je Stojan, umoran od liturgijskog stajanja mirno sedeo, Javorka je posle nekoliko vezivanja poznanicima pokazivala jednu uvećanu grupnu sliku.

– Ovo je moja kompletna porodica. Imam sinove, unuke i praunuke i svi su u Srbiji. Sin Goran radi u Petoletki, a njegova deca studiraju u Beogradu. Zoran je dečji hirurg u Kraljevu. On ima dve ćerke i jednu unuku, meni praunuku – objašnjava setno Javorka, koja sa suprugom Stojanom veći deo godine provodi u porodičnoj kući u Vrnjačkoj Banji.