M. Milutinović - Vesti
Milorad Stokin izlaganje obogatio sa više od 120 slajdova i tri video-snimka

Da se život polako vraća u kakvu-takvu normalu, potvrđeno je ovih dana u Bazelu. U organizaciji Umetničkog centra Soko, a u prostorijama Srpskog šahovskog kluba Sorab, održano je prvo onlajn predavanje.

Predavač na temu “Kraj dinastije Obrenović” bio je Milorad Stokin, autor i urednik stranice Fragmenti prošlosti, koju trenutno na Fejsbuku i Instagramu prati više od 150. 000 ljudi i masterant kulturologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. On se bavi istraživačkim i predavačkim radom u domenu srpske kulturne istorije i autor je jedne knjige i više naučnih radova.

Andrijana Adamović, članica uprave UC Soko kaže da im je Stokin bio stručni konsultant i kada su u januaru 2020. organizovali prvi Svetosavski bal u Bazelu.

– Još dok je bio na master studijama na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu zainteresovao se za temu balova kod Srba. Mi smo hteli da napravimo rekonstrukciju bala i spletom okolnosti, ili možda baš zato što je tako i trebalo, došli smo do Milorada. On je sa nama nesebično podelio svoja saznanja, pa i muziku do koje se teško dolazilo. Još tada smo poželeli da ga dovedemo u Švajcarsku na seriju predavanja, ali nam se isprečilo ono što je i sve drugo zaustavilo. Počela je sezona onlajn života pa smo preinačili način komunikacije. Međutim, ni onlajn predavanje nismo mogli da organizujemo jer nikakvi skupovi nisu bili dozvoljeni. Čim su mere malo popustile, lako smo se dogovorili – kaže Andrijana za “Vesti”.

Znajući da je domen Stokinovih interesovanja Srbija u 19. veku, posebno dinastija Obrenović, vrlo lako su se usaglasili oko teme. Predavanje je zakazano za 12. jun, što je po novom kalendaru dan posle Majskog prevrata i kraja dinastije Obrenović, tako da se tema “Kraj dinastije Obrenović”, sama nametnula.

– UC Soko je nedavno uspostavio divnu saradnju sa Srpskim šahovskim klubom Sorab. Njihove prostorije u centru Bazela su kao stvorene za ovakav događaj. Sa svim tehničkim uslovima, dovoljno velike i udobne za intimnu atmosferu predavanja, bile su idealna scenografija za ovakvu vrstu druženja. Posetioci izuzetno radoznali i motivisani da nauče nešto novo iz srpske istorije bez treptaja i uzdaha su pratili skoro dvočasovno predavanje obogaćeno sa više od 120 slajdova i tri video-snimka. Ni reč se nije čula, niko nije ni šušnuo. Tako nije ni u bioskopu ili pozorištu. Svi su znali da prisustvuju nečem ekskluzivnom – prepričava Andrijana atmosferu.

Kraj predavanja je ispraćen aplauzom, a onda su usledila pitanja, komentari, pa čak i diskusija. To je i očekivano, jer o ovoj temi se retko pričalo, a životi glavnih aktera kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage izuzetno su zanimljivi. Posebno je dramatičan njihov krvavi kraj kakav do tada nije zabeležen u svetskoj istoriji, ne zbog nasilne prirode nego zbog svireposti koja ga je pratila. Ostali su pomešani razni utisci i osećanja.

Posle godinu i po dana većini je ovo bio prvi socijalni događaj, koji podseća na život pre, pa je usledilo i kraće druženje u prostorijama Soraba.

Ne poznajemo svoju istoriju

– Posle dužeg perioda života u inostranstvu, drago mi je da sam prisustvovala jednom ovakvom skupu. Nisam se nadala da ću biti toliko impresionirana što možemo na ovakav način da se vratimo jednom delu života našeg naroda, da razmišljamo o tome, upoređujemo život tada i sada, i shvatimo da se mnoge stvari nisu promenile, što je zaista zanimljivo. Stalno se to kolo okreće i negde sami sebi narušavamo ugled u svetu takvim postupcima. Zgroženi smo svi prisutni brutalnošću kojom je ovaj kraljevski par ubijen i kako se uvek svaki sistem postara da zatre i najmanje sećanje na one pre sebe. Upravo zbog toga mi i ne poznajemo dovoljno svoju istoriju, pa nam se neke stvari iznova dešavaju. Nadam se da ćemo biti u prilici da na ovakav način, ili još bolje, uživo dođemo do još nekih saznanja. Bio je neverovatan osećaj sedeti opet među ljudima i zajedno uživati u nekom događaju i jedva čekam da se nešto ovakvo ponovi – kaže Nataša Pavlović.

ZADOVOLjAN REAKCIJAMA IZ BAZELA: Milorad Stokin

Bilo je poučno

Maja Petrović ističe da je osnivanjem UC Soko naša dijaspora u Bazelu dobila neke nove sadržaje.

– To smo videli i kroz ovo predavanje koje nas podstiče da učimo o svojoj istoriji, narodu, a uz to se družimo i upoznajemo. Ja sam, na primer, prvi put u prostorijama Srpskog šahovskog kluba Sorab i ovo mesto je tako prijatno, ispunjeno nekom lepom energijom naših ljudi, koji se trude i bore da već 30 godina održe ovaj klub. Samo predavanje je bilo vrlo inspirativno, činjenično potkrepljeno i ostajemo željni da još nešto saznamo, tražimo još. Hvala predavaču i organizatorima za jedno lepo, poučno predavanje.

Biće još priča

Milorad Stokin ističe da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da sa našim ljudima iz Bazela podeli priču o temi koja i posle 118 godina, zbog raznih kontroverzi i nedorečenosti, izaziva veliku pažnju javnosti.

– Veoma sam zadovoljan reakcijama publike koja je pomno pratila predavanje, a posebno pitanjima i diskusijom koje su se razvile posle predavanja. Izražavam zahvalnost UC Soko, posebno Andrijani Adamović na inicijativi i pozivu, Živadinki Milosavljević, koja nam je otvorila prostorije Soraba, kao i Jovici Milutinoviću na tehničkoj podršci. Iskreno, verujem da ćemo saradnju nastaviti nekim novim temama, a sudeći prema reakcijama i brojnim predlozima za nova predavanja uveren sam da ćemo i u narednom periodu produbljivati saznanja o srpskoj istoriji, umetnosti i kulturi.

Nastavljamo druženje i saradnju

Živadinka Milosavljević, predsednica Soraba, kaže da joj je drago što je srpski šahovski klub mogao da ustupi svoje prostorije za ovo predavanje.

– Život je šah, svakog trenutka vučemo poteze. Zato saradnja Soraba sa svim srpskim klubovima u Bazelu predstavlja bogatstvo igre. U predivnoj atmosferi, koju su napravili svi učesnici, svojim radom i prisustvom, rađa se nešto novo i pozitivno, i šah i kultura, druženje i ljubav. Mi smo srećni jer je škola Sorab, koju vodi Željko Knežević, dobila novog člana, Soko, i ideju za sledeće okupljanje. Jedno divno i nezaboravno veče. Nastavljamo druženje i saradnju….