Facebook
Veselje prekinule kamenice: Đaci u kolu ispred manastira

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, pozvao je nadležne da privedu pravdi one koji su u ponedeljak na Cetinju kamenovali autobus sa đacima iz Nikšića, koji su bili u poseti Cetinjskom manastiru. Kovačević je prozvao predsednika opštine Cetinje Nikolu Đuraškovića, da nijednom rečju nije osudio ovaj incident, već je relativizovao postupanje svojih sugrađana koji su učestvovali u napadu poručivši deci da ako hoće da pevaju “Veseli se srpski rode” idu u Srbiju.

– Ako je Cetinje prestonica Crne Gore, onda valjda svi narodi koji u njoj žive mogu da se u njoj vesele, naravno ne vređajući bilo kog drugog. Kako u pesmi koju su pevali i u kolu pred manastirom nema nikakvih uvredljivih elemenata prema bilo kom drugom narodu više je nego jasno da je određenim Cetinjanima smetalo samo postojanje i prisustvo pripadnika jednog od najbrojnijih naroda u Crnoj Gori pred Cetinjskim manastirom – napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

On je istakao da je ovaj postupak “čist, nepatvoren fašizam”.

– Možete se deklarisati kao antifašisti koliko hoćete ali atmosfera koju pravite na Cetinju prema Srbima je slična onoj kojoj su bili izloženi Jevreji u Trećem rajhu – naveo je gradonačelnik Nikšića.

Podsetimo, autobus sa decom iz Nikšića, kamenovan je u ponedeljak na Cetinju zato što su školarci ispred Cetinjskog manastira igrali kolo i pevali “Veseli se, srpski rode”. U incidentu je slomljeno vetrobransko staklo, a posle napada na društvenim mrežama počele su da se pojavljuju i jezive pretnje, pa su tako pojedinci pisali da bi pucali na đake.

Napad je najoštrije osudila i Demokratska Crna Gora. Poslanik ove stranke Vladimir Martinović pozvao je nadležne da u skladu sa zakonima što pre procesuiraju vandale.

– Normalnom i dobronamernom čoveku je nepojmljivo da se ovakve situacije dešavaju u Crnoj Gori, državi koja pretenduje da bude prva naredna članica Evropske unije, demokratska i slobodna zemlja, koja se ponosi multiverskim i multinacionalnim skladom – naveo je Martinović.

On je istakao da se to dogodilo u državi čiji je najvredniji resurs kroz celu njenu istoriju bio ljudski život, i gde se za čast davala i glava.

– Ovo čemu smo svedočili nisu vrednosti Crne Gore, već sve suprotno od toga – zaključuje poslanik.

Poručio je i da počinioci nisu ni Crnogorci ni predstavnici bilo koje nacije, niti predstavljaju slavnu prestonicu Cetinje, jer, kako je naveo, “ovo nije delo kojim bi se ijedan Crnogorac niti Cetinjanin ikada u istoriji mogao podičiti” .

Antisrpska histerija

Jelena Božović, funkcioner Demokratskog fronta (DF) smatra da je antisrpska histerija u Crnoj Gori dostigla vrhunac.

– Ovaj čin, ne da neće biti osuđen na adekvatan način, već će ga pojedini političari i političarke i dalje pothranjivati i tako podsticati zlo koje su i sami kreirali kako bi iz Crne Gore proterali sve što se srpskim zove – kaže Božovićeva.