Ž. Marković - Vesti
Uvek sveže povrće: Marina Zdravković

Marina i Dule Zdravković su na privremenom radu u Švajcarskoj od 1981. godine, a u Niderucvilu blizu St. Galena, već 20 godina obrađuju baštu.

– Ove godine je paprika rodila kao nikada do sada, ima je više nego u Leskovcu – kaže u šali Marina Zdravković i dodaje da su posadili 600 strukova, a da su ubrali više od tone roda.

– Svaki struk ima oko dva kilograma čiste paprike – ponosna je Marina.

Za razliku od paprike, krompir, kaže ona, nije tako dobro rodio.

– Posadili smo pet kilograma krompira, a do sada smo izvadili samo oko 50 kilograma, što je manji rod nego inače. Imamo i oko 60 strukova paradajza, 200 praziluka, 50 kupusa i oko 100 strukova krastavaca. Krastavce sadimo u tri navrata od aprila do jula, tako da skoro cele godine imamo sveže iz naše bašte – objašnjava nam Marina, koja je inače rodom iz Kumanova.

Paprika rodila kao nikad

Dule, rođeni Skopljanac, kaže da od proleća kada stigne prva zelena salata, pa sve do septembra ne kupuju ništa od povrća.

– Sve što nam treba imamo ovde u bašti i to sveže. Ove godine smo sadili i ljutu i slatku papriku, krastavce, paradajz, krompir, blitvu, praziluk, kupus, zelenu salatu. A imamo takođe i belo grožđe koje polako počinje da sazreva i veoma je ukusno – ističe Dule.

On dodaje da su i ove godine, kao i prošle, bile velike vrućine, pa je trava na suncu brzo rasla, a to je značilo i više posla, jer je trebalo pleviti sve zasade.

Dule Zdravković u svojoj bašti

Za jedno dve, tri nedelje baštovani će krenuti da prave ajvar i sve drugo što ide u zimnicu. S obzirom na to kako je paprika rodila Zdravkovići kažu da će biti ajvara i za njih i da podele prijateljima. Marina i Dule će, kao i svake godine, napraviti ljuticu, kiseli krastavac i kupus, punjene paprike sa kiselim kupusom, rusku salatu, turšiju, pečenu i peglanu papriku.

Održavanje svaki dan

Marina nam priča da je održavanje bašte zahtevan posao.

– Treba je posećivati svaki dan, čupati korov, da se zaliva posađeno i posmatra da li je sve u redu. U bašti sam rano ujutro već u šest sati i ostajem do deset. Uveče od sedam još jedno dva tri sata. Treba stalno da se zaliva, da se zna kada i kako se pikira i kako se dodaje prehrana, što je za sada moja tajna – kaže Marina.