pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srbija neće ostati bez nafte i naftnih derivata zbog šestog paketa sankcija EU prema Rusiji koje onemogućavaju snabdevanje NIS-a ruskom naftom, jedinstveni su u oceni energetski stručnjaci.

Kako za “Vesti” objašnjava osnivač i glavni urednik portala Energija Balkana Jelica Putniković, Srbija ne uvozi naftu samo iz Rusije već i iz drugih zemalja.

– Srbija većinski do sada nije uvozila rusku naftu. To je do sada bilo negde oko 20 odsto. U poslednje vreme smo uvezli neke veće količine, jer su ruske kompanije naftu prodavale jeftinije nego na berzama, ali to nikako ne znači da ćemo sada ovom odlukom EU biti ugroženi, jer možemo da kupimo bilo koju drugu naftu – kazala je ona.

Kada je reč o uticaju ove odluke na cenu goriva na pumpama u Srbiji, Putnikovićeva dodaje da to zavisi pre svega od kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu, jer je nafta berzanska roba.

– Nije problem što nećemo moći da kupimo rusku naftu, kupićemo je od drugih, ali je opšte pitanje šta će biti ukoliko nafta nastavi da poskupljuje zbog dešavanja na globalnom tržištu. Evropa više neće kupovati naftu iz Rusije, već od nekih drugih prodavaca, dok će ruske kompanije izvoziti ovaj energent na druga tržišta, e tu može doći do poremećaja na tržištu – objašnjava Putnikovićeva.

Kako će se Srbija uklopiti u sve to, naša sagovornica naglašava da je za sada rano govoriti o tome.

– Ove nove sankcije EU svakako neće ugroziti tržište naftnih derivata u Srbiji. Ona nafta koja je kupljena unapred moći će da se isporuči i sa te strane nismo ugroženi i ne bi trebalo da brinemo – ističe ona.

Putnikovićeva podseća i da se sankcije EU na rusku naftu odnose na sve nabavke koje se obavljaju transportom brodovima do luka, a da su izuzeci države članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda.

To znači, kako dodaje, da Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom sirovom naftom naftovodom, ali posle osam meseci više ne mogu da prodaju derivate nafte proizvedene od ovako uvezene sirove nafte članicama EU ili trećim državama.

– Znači Srbija sada iz tih zemalja može da uveze naftne derivate u narednom periodu – naglašava urednica portala Energija Balkana.

Ona objašnjava i da su Bugarska, Češka i Hrvatska zbog svoje specifične situacije izuzete iz sankcija i da imaju mogućnost i ubuduće da nastave sa snabdevanjem i posle perioda od osam meseci, ali su u obavezi da obezbede alternativne rute za snabdevanje.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković takođe za “Vesti” ističe da građani ne treba da strahuju i da će Srbija imati dovoljno nafte.

– Ponuda i potražnja će odrediti cenu nafte, naravno da će zbog svega ovoga cena u Evropi rasti, pa samim tim i kod nas. Nafta je berzanska roba – rekao je on odgovarajući na pitanje kakav uticaj će ova odluka imati na cenu naftnih derivata u Srbiji.

On podseća da šesti paket sankcija stupa na snagu odmah, ali da je dat period od šest meseci svim članicama EU za implementaciju.

– U tom periodu od šest meseci će se svi postojeći ugovori o nabavci sirove nafte realizovati po ugovorenim uslovima i cenama, dok će postojeći ugovori za derivate nafte važiti osam meseci – istakao je Zdravković.

On ne očekuje, da će NIS ovom odlukom o zabrani snabdevanja ruskom naftom mnogo izgubiti, jer je rafinerijama svejedno čiju naftu prerađuju.

Politička odluka

Prema Zdravkovićevim rečima, ova odluka EU o embargu na rusku naftu je politička odluka, jer se, kako navodi, ona ne odnosi na sve zemlje članice Unije. Zdravković podseća da je pre ovih dešavanja od ukupnih količina nafte koju Srbija uvozi, 45 odsto dolazilo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko jedan odsto iz Norveške, iz Rusije je stizalo oko 16 odsto nafte, dok su naftna polja u zemlji zadovoljavala 23 odsto potreba.

JANAF jedini pravac snabdevanja

Podaci Agencije za energetiku Srbije, regulatornog tela za sektor energetike, govore da sva sirova nafta koja se uvozi u Srbiju dolazi tankerima do Omišlja na Krku i otuda se preko Jadranskog naftovoda (JANAF) transportuje za Srbiju, potom se preko Novog Sada nafta transportuje do rafinerije u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

Veće zalihe

Iz Ministarstva rudarstva i energetike poručili su da će u narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, raditi i na povećanju zaliha sirove nafte “koje bi uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu”.