Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija će imati jedan od najboljih ekonomskih rezultata za drugi kvartal i to ne samo u Evropi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju naciji, dodajući da će rast bruto BDP naše zemlje biti najveći na Starom kontinentu.

On je istakao da je u ovom trenutku postignut rekord sa više od 60.000 gradilišta u zemlji i da građani treba da budu ponosni na sebe i državu.

Predsednik Srbije saopštio je da je rast u maju bio 9,5 odsto viši u odnosu na isti mesec prošle godine. Takođe, i industrijska proizvodnja je u junu veća za 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je Vučić ocenio kao “pravo malo čudo”. Kompanijama i građanima Srbije, čestitao je na jednom “gotovo neverovatnom rezultatu”.

– Nećemo imati dvocifren pad privrede u drugom kvartalu, a neke zemlje u Evropi imaće pad BDP i do 20 odsto. Očekujem da budemo mnogo bolji od minus 9,9 odsto u ovom kvartalu, koliko smo očekivali. A do kraja godine uprkos pandemiji korona virusa očekujemo ubedljivo najbolji rezultat u Evropi, oko nule – kazao je predsednik i objasnio da je kompletan fiskalni i monetarni sistem zdrav, kao i da ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja se nije drastično zadužila, dok je u Srbiji to pod kontrolom.

U zemlji 61.303 gradilišta

On je naveo da Srbija ima u ovom trenutku 61.303 gradilišta, što je 16.000 više nego prošle godine, kao i da će lice Srbije biti promenjeno novim putevima i prugama. Najavio je da će se od Beograda do Novog Sada, do kraja 2021, stizati vozom za 27 minuta, kao i da će do 2023. biti završena kompletna izgradnja pruge Beograd-Niš, pa će se između ta dva grada vozom putovati oko sat i po.

Za Srbiju su, prema njegovim rečima, važni putevi, pa će četiri do pet milijardi biti uloženo u regionalne i lokalne puteve.

– Trenutno radimo tri auto-puta u Srbiji: Moravski koridor, Ruma-Šabac i Kuzmin-Sremska Rača. Pravimo Koridor 11 ka granici sa Crnom Gorom, a sada ćemo da se posvetimo severnom Koridoru od Sombora do Kikinde. Do decembra imaćemo hiljade kilometara regionalnih i lokalnih puteva koje ćemo renovirati, a kreće uskoro i Fruškogorski koridor s potpisivanjem ugovora – kazao je Vučić i rekao da auto-put “Vožd Karađorđe” treba da spoji centralnu Šumadiju i istok Srbije.

Pomoć privredi

Vučić je najavio nove mere Vlade Srbije za pomoć privredi kako bi se smanjio uticaj krize izazvane korona virusom, a novi paket, kako je kazao, podrazumeva moratorijum na plaćanje kredita kod banaka još dva meseca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa što je oko 30 milijardi dinara novih troškova za republički budžet.

– U paketu su i direktna davanja od oko 37 milijardi dinara (oko 315 miliona evra), to je 60 odsto minimalne zarade za dva meseca za mala i srednja preduzeća i 50 odsto minimalca za velike firme. Imaćemo i jednokratno 120 odsto minimalne zarade za novoosnovana preduzeća koja do sada nisu koristila mere. To je sve ukupno oko 560 miliona evra – kazao je Vučić i naveo da se sve dosadašnje mere koštale 3,072 milijarde evra.

On je podsetio da je pomoć poljoprivredi bila oko 100 miliona evra, a uzdvojeno je i za kulturu i turizam.

Rekordni prinosi

– Prerađivačka industrija je porasla 11,3 odsto, a ono gde dodatno treba da radimo su rudarstvo i proizvodnja električne energije – naveo je Vučić, a u osvrtu na poljoprivredu, rekao da je ova godina izvanredna za pšenicu, kukuruz, soju i suncokret, kao i da se očekuju veoma veliki prinosi, najveći poslednjih decenija.

Vakcine besplatne

– Situacija sa korona virusom u Srbiji ide nabolje, a svega četiri zemlje testiraju više od nas. Ogroman novac trošimo i stavićemo pod kontrolu i ovu drugu fazu, brojevi su bolji – kazao je Vučić.

Srbija je, kaže on, u razgovoru sa predstavnicima dve zemlje koje rade na vakcini i biće među prvih 20 zemalja koje će vakcinu da plate, a pokušaće da besplatno vakciniše stanovništvo.

Nismo džak za udaranje

Vučić je rekao da je iznenađen izjavom prištinskog premijera Avdulaha Hotija da je počelo pisanje završnog sporazuma jer Beograd ne zna ništa o tome.

– Želimo da pregovaramo o tome da nije ispunjeno ono što je potpisano u aprilu 2013, a to je Zajednica srpskih opština. Ako neko misli da će Srbija biti džak za udaranje kojem će svakog dana da ponavljaju kako samo treba da priznamo nezavisno Kosovo, a ne dobijemo ništa, mislim da je to vrlo pogrešan put – rekao je Vučić.