Z. Mirković
Podrška srpskoj zajednici: Dominik Nep

Predstojeći prevremeni parlamentarni izbori u Austriji su od izuzetnog značaja jer na njima građani imaju priliku da odrede kurs kojim će se kretati zemlja – da li žele nastavak reformi ili povratak u pređašnje stanje, ocenio je Dominik Nep, predsednik Slobodarske partije Austrije (FPOe) u Beču i zamenik gradonačelnika.

On ističe da se slobodarci nude za buduću vladu, ali ne mole da budu u njoj jer od svojih zahteva neće odustati. Nep navodi da FPOe ostaje pri ranijim stavovima i podržava srpsku zajednicu u Austriji i Srbe uopšte.

Koliko su važni predstojeći izbori po budućnost Austrije?

– Ovi izbori su veoma bitni jer smatram da se na njima odlučuje kojim kursom građani žele da im se kreće država. Treba da se izjasne da li žele državu koja će samostalno odlučivati, koja će zaštiti svoje granice, koja želi da zna ko živi u ovoj zemlji i koja će sprečiti da država, u slučaju novog migrantskog talasa, ponovo zapadne u haos. Ko to sve želi mora da glasa za FPOe. Glas za FPOe je bitan jer su socijaldemokrate, Zeleni i Neos protiv takve politike, a i Narodna partija (OeVP) počinje sve više da skreće sa svog dosadašnjeg kursa i napustila je uspešan koalicioni program koji smo imali. OeVP sada teži koaliciji sa Zelenima, što nikako ne bi bilo dobro za zemlju. Ko želi nastavak uspešnog puta od prethodne godine mora da glasa za FPOe.

FPOe je u prošloj vladi u koaliciji sa OeVP započela važne reforme. Da li slobodarci žele da nastave promene u zemlji?

– Mi želimo nastavak reformi i jasno smo rekli da smo za nastavak uspešnog puta. Program prethodne vlade nije u potpunosti ispunjen i ima još dosta posla. Na primer, u oblasti bezbednosti potrebno je nastaviti započeto. Povećali smo broj policajaca, a sa ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom započeta je ofanziva zapošljavanja, koja je posle promene vlasti zaustavljena. U Beču se sada ponovo zatvaraju policijske stanice, što je negativan razvoj, a do kojeg je došlo jer FPOe više nije u vladi. Takođe se zalažemo za veću socijalnu pravdu i mislimo da treba da se nastavi borba protiv političkog islama.

Mi se nudimo za buduću vladu, ali ne molimo da budemo u njoj. Nećemo ući po svaku cenu i nećemo dozvoliti da nas neko ucenjuje. Mi od naših zahteva nećemo odustajati.

Mnoge druge stranke na političkoj sceni odbijaju saradnju sa FPOe. Ko bi za vašu stranku došao u obzir kao koalicioni partner?

– Za nas svako dolazi u obzir ko prihvata naše teme i naše prioritete. Neos se sam isključio od saradnje sa nama, isto kao i Zeleni, a Socijaldemokratska partija (SPOe) još ima obavezujuću odluku izvršnih organa stranke da ne dolazi u obzir saradnja s nama. Te stranke dakle isključuju saradnju s nama. Zato je jedina mogućnost nova saradnja sa OeVP. Međutim, potrebno je da budemo dovoljno jaki posle izbora da OeVP ne dođe u situaciju da poveruje da sa slabijim partnerom može da oslabi politički kurs koji želimo da ostvarimo i krene drugim pravcem. Tako nečeg neće biti sa nama.

Koliko su važni sugrađani srpskog porekla po Beč i Austriju?

– Naši građani srpskog porekla su nam veoma važni. Srpska zajednica je snažna zajednica koja je svesna svog identiteta. Ujedno ona odbija isto što i mi, a to je nekontrolisana migracija iz islamskih zemalja. U Beču vidimo da dolazi do islamizacije na mala vrata. Dolaskom migranata iz islamskih zemalja menja se slika grada, u parkovima vidimo nasilne bande koje imaju islamsku pozadinu. Mislim da nas sve povezuje, nezavisno od porekla, da smo protiv islamizacije zemlje i grada.

Hoće li vaša partija i dalje ostati “politička domovina” za Srbe kao što je bila pod prethodnim rukovodstvom? Koliko je za FPOe važan Nemanja Damnjanović, poslanik u bečkoj skupštini?

– Samo zato što su promenjeni ljudi na vrhu stranke ne znači da menjamo naš kurs ili sadržaj. Ostajemo pri ranijim stavovima i podržavamo srpsku zajednicu u Austriji, kao i uopšte Srbe. U svemu tome nam je Damnjanović važan partner, savetnik, most koji nas povezuje direktno sa srpskom zajednicom. On je veza između FPOe i Srba. Iako o tome odlučuju organi stranke pretpostavljam da će na idućim bečkim izborima Damnjanović ponovo dobiti visoko mesto na listi kandidata. Ja ću ga svakako predložiti. On je garant tesne veze FPOe i Srba.

Za bezbedniji Beč

Posle parlamentarnih slede i izbori u Beču, očekujete li da će FPOe
uspeti da uđe u gradsku vladu?

– Bilo bi važno za Beč da FPOe uđe u vladu. Videli smo koliko je naš rukopis doprineo razvoju i napretku Austrije, a tako bi bilo važno i za Beč.

U Beču uočavamo veliki deficit po pitanju bezbednosti i neophodno je promeniti aktuelni koncept bezbednosti. Potrebno je uvesti člana gradske vlade koji bi se samo bavio tim pitanjem. Moramo takođe da proširimo borbu protiv političkog islama u Beču. Dolaskom islamskih migranata dolazi do promene kulture u našem gradu. Kada je reč o socijalnoj pravdi važno je da Beč ne bude prvi na rang-listama samo kada se pitaju menadžeri, već i obični građani.

Koji rezultat očekujete na predstojećim parlamentarnim izborima?

– Uveren sam da ćemo ishodom izbora uputiti jasan signal da i pored prljavih metoda, kao što je video-snimak koji je pušten u javnost, koji je bio nalog za “političko ubistvo”, tako nešto ne uspeva da nas oslabi i podeli. Mi se nećemo podeliti kao što su neki priželjkivali i ostajemo zajedno kao jedna porodica. Mnogi će se posle izbora čuditi kako ćemo dobro proći. Borimo se za drugo mesto i treba još u poslednje tri nedelje pre izbora da uverimo građane da možemo da ostvarimo naš cilj i vodimo zemlju u bolju budućnost.