EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Tužibaba: Bisera Turković se žalila i liderima EU

Sarajevski političari čine sve da BiH vrate tri decenije unazad, a najbolji dokaz za to je poslednje pismo koje je svetskim zvaničnicima uputila ministarka spoljnih poslova te zemlje Bisera Turković, poručili su zvaničnici iz Srpske.

Turkovićeva, koja diplomatske skandale pravi gotovo na dnevnoj bazi, uputila je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, čelnicima NATO i EU, te pojedinim zapadnim zemljama u kojem je povodom, kako je navela. “30. godišnjice opsade Sarajeva”, iznela niz najtežih optužbi na račun Srpske, optužujući Banjaluku da “ugrožava mir” i vodi kampanju protiv “državnih institucija”.

Pismo je, iako je spoljna politika u nadležnosti Predsedništva BiH, poslala bez konsultacija sa sva tri člana tog organa. Osim toga, o svom činu nije obavestila ni svog zamenika Josipa Brkića.

Savetnica srpskog člana Predsedništva BiH za spoljnu politiku i nekadašnja zamenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić Babić ocenila je da bošnjačka elita nikako ne može da se otrgne od događaja od pre 30 godina i da gleda u budućnost.

– Odavno je konstatovano da Turkovićeva piše svetskim zvaničnicima bez ikakvih konsultacija sa članovima Predsedništva BiH i konsultacija sa svojim zamenikom. Više se niko i ne trudi da objašnjava njene poteze – rekla je Trišić Babić.

Ona smatra da se i izvan BiH odavno zna da su sva njena pisma i istupi isključivo u njenoj i režiji SDA, stranke Bakira Izetbegovića, čiji je kadar i Turkovićeva.

– Ponekad sumnjam da i cela SDA stoji iza njenih istupa i to ne samo onaj radikalniji deo te stranke koji više ne krije da hoće da se vrate na period Republike BiH zbog koje je i počeo krvavi građanski rat – smatra Trišić Babić.

Iz Srpske poručuju da, dok su u Mostaru na Međunarodnom sajmu privrede lideri regiona, uključujući i najviše predstavnike Mađarske, Srbije i Hrvatske razgovarali o miru, stabilnosti i saradnji, iz Sarajeva stigle poruke koje dodatno produbljuju već postojeće konflikte.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac upozorio je da se iza neovlašćenog i neistinitog pisma Turkovićeve kriju opasne namere rukovodstva SDA i nekih drugih bošnjačkih stranaka da nesrećni ratni sukob u Ukrajini i neutralan stav koji RS ima prema tom sukobu iskoriste kako bi lažno predstavili situaciju u BiH. Takođe, dodao je Košarac, taj sukob žele i da iskoriste kako bi isprovocirali dodatne pritiske prema institucijama Republike Srpske i iznudili nove političke ustupke bošnjačkoj strani.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić za “Vesti” ocenjuje da Bisera Turković izlazi iz okvira svojih nadležnosti ovakvim načinom komuniciranja i da je to postalo pravilo kada su sarajevski političari u pitanju.

– Nema mesta čuđenju. SDA, DF ali i većina javnosti u Sarajevu se trudi da održi narativ kreiran još na početku rata – a to su upravo priče o opsadi i agresiji, o dobrim i zlim momcima – kaže Savić.

Međutim, dodaje, svet nije isti devedestih i danas, a to je vidljivo i na primeru Ukrajine.

– U Ukrajini, po sličnom scenariju, žele da stvore sliku o dobrim i zlim momcima, ali to prolazi samo u zemljama koje gravitiraju evro-atlantskom bloku. Ostatak sveta niti prati sankcije Rusiji niti pada na bajke koje serviraju zapadni mediji. Sarajevo komunicira prema zapadu, naše je da komuniciramo i prema zapadu i prema ostatku sveta. Naravno da je teško promeniti slike koje se podebljavaju već 30 godina, ali nije nemoguće. Svet se mijenja i to je naša šansa – kaže Savić.

Stereotipi i neistine

Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je da Bisera Turković svoju poziciju koristi da bi promovisala jednostranu, ratnohušačku i centralističku politiku dela političkog Sarajeva i obmanjivala međunarodne zvaničnike.

– Pismo je prepuno stereotipa i neistina koji su zasnovani na ratnoj propagandi – rekla je Ristović Krstić.

Nešić: Meni su oteli Sarajevo

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić smatra je da je “bošnjački narod već 30 godina pod opsadom Bisere Turković”.

– Čini mi se da je bošnjački narod postao talac njenih bolesnih ambicija, frustracija i mržnje. Grdno se vara ako misli da će jaram nametnuti i srpskom narodu – rekao je Nešić.

Nešić ističe da će Turkovićevoj, budući da priča o “opsadi Sarajeva”, rado ponuditi sve podatke o stradanju Srba u opkoljenoj Ilidži i Hadžićima, sarajevskim opštinama. On je podsetio da je nekada živeo u Sarajevu i da s punim pravom može reći da mu je taj grad otet i da je proteran iz njega.