O. Đoković
Radost pobednika: Članovi KUD Biseri iz Dransija

Biseri, Oro, Izvor, “Abrašević” je redosled kvarteta takmičara koji su na Trećoj francuskoj smotri srpskog folklora vodili borbu za tron u 2020. godini.

Igralo se žestoko i srcem, pevalo iz duše i petnih žila, usledile su nagrade, u finišu ruže, simbol ljubavi za pripadnice nežnijeg pola jer bio je i 8. mart. Na taj način je u opštinskoj sali pariskog predgrađa Bobinji, pred 450 gledalaca i uz 180 učesnika proticalo veličanje našeg folklora. Prava proslava matice, njene tradicije i etno bogatstva. Mnogo se aplaudiralo, horski skandirala imena kulturno-umetničkih društava, kroz ciku i vrisku odjekivalo je “Ijuuuuu” i “Hopaaa” i sve protkano osećajem da smo zajedno “tako daleko, a blizu Srbiji”.

Uspešnu organizaciju Smotre, uz pomoć svih kulturno-umetničkih društava, odradio je Savez srpskih folklora Francuske.

– Ovo je naš veliki dan kada na ocenu predstavljamo svoj rad, a istovremeno je i jedna od provera za dolazeći najveći dan, kad ćemo u Parizu, u maju, primiti celu srpsku Evropu – ističe Bojan Stefanović, predsednik Saveza.

Teško je prosuditi ko je među zvanicama bio draži gost: da li Stefan d Paolo, gradonačelnik Bobinjija i Kristin Gabrel, pomoćnica gradonačelnika ili Rastko Janković, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova, Srđan Nastasijević, konzul pri Ambasadi Srbije u Parizu, Mića Aleksić, savetnik u Evropskom parlamentu, sa suprugom Radom. Upravo njihovo vedro raspoloženje protkalo je ceo milje, što se posebno odrazilo tokom promovisanja nagrada i raspodele trofeja. Prijala je i naklonost gospodina Stefana d Paola prema Srbima, koji se seća da je jednom davno bio u Splitu, ali će svakako doći u Srbiju koja mu, kako reče, odgovara po mentalitetu i uživanju u životu.

Za uvod u slavlje folklora, dva društva koja svojevoljno ne učestvuju u takmičarskom delu, revijalnim nastupom su oduševila su okupljene: Mladost uz svadbu s Kosova, a “Sveti Nikola” vlaškim igrama. Njihove i sve naredne vatromete našeg folklora dvojezično je najavljivala voditeljka Danijela Stamenov, a predstavila je i žiri iz Beograda u sastavu Selena Rakočević, Vilma Niskanović i Mirjana Zakić.

Dok je žiri većao bilo je mnogo napeto, nijanse su odlučivale!

– Svi su odlični, svima petice, ma desetke! Drago mi je da vidim s koliko se entuzijazma svi pripremaju za Evropsku smotru – srećan je Bojan Stefanović.

Mnogo nam je lepa narodna nošnja, sa vezom, tkana, zveckaju srebrni dukati, u kosi obavezan cvet, na glavi marama ili šajkača, kod nekih iz vunenih ovčijih šubara viri samo nos.

Više i složnije nego ikad do sada svi učesnici su gromko pevali, kroz koreografije su se provlačili razni običaji… Desilo se, a ništa strašno, jedan igrač, slučajno, izgubio opanak, onda odbacio i drugi, a KUD Oro, uzvikujući: “Mašala!” stigao do Doboja, opredelili se i za duge govorno-glumačke sekvence.

Dok je žiri epski i savesno većao, uz Balkan ekspres publika je igrala kola, da bi kulminacija usledila prilikom podele pehara i eksplozije radosti pobednika, KUD Bisera iz Dransija.

Prizrenska Gora: KUD “Abrašević”

Izuzetan kvalitet

– Ovde sam u ime Ambasade Srbije koja podržava sve aktivosti klubova u negovanju srpske tradicije. Čestitke svima na istrajnom radu, zato i jeste na ovako visokom nivou kvaliteta – reči su vicekonzula Srđana Nestorovića.

Deca da uče srpski

Prenoseći pozdrave Uprave za dijasporu, Rastko Janković se setio kako je u Parizu pohađao dopunsku školu kad je Mića Aleksić bio koordinator i u vezi s tim istakao kolika je važnost srpskog jezika, a kad je sve to ispričao, duhovito je završio:

– Još mi ostaje samo da vam zapevam.

Vežbale mesecima

Ana, Valentina, Silvija i Anastasija su članice “Abraševića”, prijavljuju da su nekoliko meseci vežbale za ovaj nastup, pa dodale:

– U folkloru volimo pevanje, nošnja je prelepa, super nam je društvo, ambijent po meri, a svi uživamo u pariskoj Srbiji.

Sa folklora na žurku

– Super je igra, druženje, tradicija, kad nismo na folkloru šetamo Šanzelizeom, idemo po kućnim žurkama i – živela Srbija! – uzviknule su Tea, Klara, Lidija, Lana, Katarina i Ema, pomešani Biseri i Oro.

Mamu nisu prepoznali

Tata Đorđe Terzić je doveo Stefana (5) i Luku (3) koji se rastužio što tokom nastupa KUD “Sv. Nikola” nije prepoznao mamu Slađanu. A kako Terzići vole da se druže, u posetu, istovremeno i proslavu godišnjice braka, iz Lozane su im došli Brankica i Nebojša Daničić čija su deca Kristina (16) i Katarina (12) članovi KUD Zlatnik. Na pitanje koji su bolji folkloraši, francuski ili švajcarski, Daničići su mudro odgovorili:

– Dobri su i jedni i drugi.

Puno srce

Primajući trofeje, umetnički rukovodioci Bisera Jelena Zurovac i Goran Jablanović su bili obliveni srećom:

– Vežbamo od septembra, sada nam je puno srce, ponosni smo na ovu decu.

Oduševljena je i Aleksandra Milošević, mlada predsednica Bisera:

– Presrećna sam. Svaka čast svim konkurentima, a mi dokazasmo da smo najbolji.

Specijalne Nagrade

Svi učesnici su dobili Zahvalnice, a žiri je je dodelio i specijalne nagrade:

– Za novo koreografsko ostvarenje – KUD Biseri i KUD “Abrašević”

– Za najuspešniji muzički aranžman – KUD Izvor

– Za uspešnu rekonstrukciju narodne nošnje sa Ozrena – ANIP Oro

– Za najuspešnije pevanje – ANIP Oro

– Za najuigraniji ansambl – KUD Biseri