Đ. Janković
Zastave u čast heroja

Kod spomen-kosturnice na Gučevu obeležena je 107. godišnjica Bitke na Gučevu. Vence na spomen obeležje položili su predstavnici Grada Loznice, Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a, Društva srpsko – ruskog prijateljstva, Udruženja građana ”Gučevski marš”, Zavetnika i lozničkog Centra za kulturu ”Vuk Karadžić”.

– Srpski vojnici pružili su snažan otpor što je pomoglo da se kasnije ostvari sjajna pobeda na Kolubari. Oni nisu imali mogućnost odstupanja, jer su znali da se iza njih nalaze njihova sela, kuće, deca, porodice i herojski su su se borili – rekao je Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

O Gučevskoj bici kazivao je istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, a guslar Milutin Đuričić i etno-grupa ”Lozice” nastupili su u umetničkom programu.

Deo velikih operacija vođenih u jesen 1914. poznatih kao Bitka na Drini bila je i bitka na Gučevu. Borbe su trajale 55 dana, od septembra do početka novembra 1914. godine. Spomenik na vrhu planine zajednička je grobnica srpskih i austrougarskih vojnika izginulih u ovoj bici. Austrijanci su 1916. podigli spomenik kao spomen-kosturnicu svojim soldatima da bi po oslobođenju tu bili sahranjeni i srpski vojnici. Austrougarska obeležja su zamenjena srpskim pa je 1929. godine to postala zajednička grobnica dve suprotstavljene strane.