Youtube/NOVA S
Novi zamajac prijateljstvu: Knez Albert od Monaka i Aleksandar Vučić

Radostan sam što sam u Srbiji i što mi je uspešna poseta omogućila da idem u susret vašoj zemlji i narodu, izjavio je knez Albert Drugi od Monaka tokom nedavne posete Beogradu koja je iznova potvrda da Srbija prijateljuje sa velikima i malima, sa moćnima i uticajnima… Ali i s Istokom i s Zapadom koji se sve više okreće ovom prostoru.

Trampovo obećanje

Suveren od velikog uticaja iz male kneževine poručio je da njegova poseta Beogradu daje “novi zamajac odnosima dve zemlje”. U Srbiju bi da dođu i predsednik SAD Donald Tramp i njegova ćerka Ivanka Tramp, a koliko je prvi čovek Amerike ozbiljan u nameri, potvrdio je njegov specijalni savetnik Ričard Grenel, napominjući da datum posete još nije ustanovljen. Predsednik SAD je mesec dana uoči izbora uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i poželeo sve najbolje i njemu i “velikom narodu Srbije”. Vučić ga je pozvao da poseti Srbiju, a ako u novembru osvoji još jedan mandat, i ispuni obećanje biće to prvi put posle četiri decenije da će zvanično biti ugošćen prvi čovek Bele kuće.

Predsednik Kine Si Đinping boravio je u Srbiji pre četiri godine, a predsednik Rusije Vladimir Putin je bio na obeležavanju 70 godina oslobođenja Beograda od fašizma 2014. i u januaru 2019.

– Hvala vam na prijateljstvu – reči su kojima se Putin obratio građanima na ruskom i srpskom.

Na srpskom se u Beogradu obratio francuski predsednik Emanuel Makron i, između ostalog rekao da je Srbija u srcima Francuza, a narodu poručio “Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju”.

-Želim da pružim ruku da se Srbija i Francuska vrate na put zajedničke budućnosti. To je ono što smo želeli gospodin Vučić i ja – kazao je.

Kruna prijateljstva

Ni Albert, ni Makron, prema rečima analitičara Branka Raduna, nisu slučajno bili u Srbiji i uputili lepe reči srpskom narodu i Srbiji.

– Krenula je bitka moćnih za Balkan, a bez Srbije dobijene bitke nema. Vidimo da raste borba za uticaj na našem prostoru, a potrebni smo im, ali su i oni nama – kaže Radun za “Vesti”.

Različite svetske sile, smatra on, imaju različite motive, a Srbija se sve više pokazuje kao ekonomski most između Istoka i Zapada.

– Rusiji smo značajni, jer joj je EU uvela sankcije, a i zbog gasovoda koji će ići kroz Srbiju. Kini, jer naša država ima veći stepen nezavisnosti od država članica EU i u odnosu na NATO, pa smatraju da nisu baš bezbedni u članicama tog saveza – ocenio je on.

U promenama koje se ubrzo dešavaju, prema rečima Raduna, uz borbu za veći uticaj na Balkanu, a osim anglosaksonskog i nemačkog, vidi se i turski uticaj, a kako podseća, zbog geografskog položaja, Srbija je “kuća nasred puta” koji povezuje EU i Bliski istok.

Kruna prijateljstva su ekonomski sporazumi, a poslednji potpisani je Memorandum o saradnji u oblasti ekonomije, Privredne komore Srbije i Ekonomskog borda Monaka. Pre ovog u Vašingtonu je parafiran Ekonomski sporazum sa SAD, a u Beogradu otvorena regionalna kancelarija Međunarodne razvojne finansijske korporacije. Sa Rusijom je tokom posete Putina, prošle 2019, potpisano više od 20 sporazuma o saradnji od kojih je trećina u oblasti inovacija i novih tehnologija. Sa Francuskom je, nešto pre toga, potpisano 20 sporazuma od kojih su najvažnija četiri iz oblasti naoružanja i vojne opreme, a isti broj sporazuma je overen sa Kinom, pre četiri godine.

Povoljni vetrovi

Branko Radun ističe da je Donald Tramp zaokretom ka Balkanu pokrenuo povoljne vetrove u Srbiji i regionu koji će se dobro geopolitički odraziti na Srbiju.

– Nismo još svesni koliko postajemo bitni, ali moramo da imamo svest o tome da ovakvu dobru poziciju iskoristimo. Od nas zavisi hoćemo li to učiniti – ocenio je Radun.

Sedam partnera

Srbija ima više sporazuma o strateškoj saradnji, a pored Rusije i Kine potpisala je dokumente o bliskoj saradnji sa Italijom, Francuskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 2018. sa Azerbejdžanom, a prošle godine i sa Grčkom.

Pismo iz Bele kuće

Predsednik je u pismu datiranom 7. oktobra, Vučiću zahvalio na poklonjenom zlatniku i na tome što mu se “pridružio u Beloj kući da bi radili na trajnom miru i prosperitetu na Balkanu”.

– Oduševljen sam Vašom izuzetnom hrabrošću na otpočinjanju normalizacije ekonomskih odnosa sa Kosovom i radujem se nastavku stvaranja bezbednijeg, jačeg i još prosperitetnijeg regiona – napisao je on.

Pomoć prijatelja

Iz Kine je u martu došlo šest lekara u Srbiju da pomogne u borbi protiv korone i prva tura medicinske pomoći. U aprilu su ruski vojni stručnjaci dezinfikovali prostore i posetili zdravstvene ustanove Srbije. Od Evropske unije je, između ostalog, stiglo 93 miliona evra za medicinsku opremu.