Lična arhiva
Stolovi na distanci: Prostorije Srpskog kulturnog Centra u Vilu

Zbog pandemije korona virusa i mera koje su uvedene u Švajcarskoj, naši klubovi su u prilično neugodnoj situaciji. Odavno su prekinute probe folklornih ansambala, nema priredaba koje su ranijih godina organizovane svakog vikenda i bile glavni izvor prihoda udruženjima. Onim klubovima koji imaju svoje prostorije skraćeno je radno vreme i ograničen broj gostiju. Do prošle nedelje restorani pri klubovima su mogli da rade do 23 sata, a onda je usledilo dodatno skraćenje rada samo do 19 sati.

– Opet nove mere i skraćenje radnog vremena. Za sada imamo dozvolu da radimo do 19.00, ako opet nešto ne bude promenjeno. Obavezno je nošenje maske prilikom ulaska i izlaska iz klupskih prostorija. Za stolom mogu da sede samo četiri gosta, a udaljenost između stolova je dva metra. Opala je i poseta naših članova u klubu. To je donekle i razumljivo, jer su do daljnjeg otkazane probe folkloraša. Nemamo nikakvu podršku od grada i kantona, tako da trošimo gotovinu iz klupske kase za plaćanje kirije i ostalih dažbina – kaže za “Vesti” Ljubiša Mirić , potpredsednik SKK “Sveti Sava” iz Altštetena.

Trošimo iz kase: Ljubiša Mirić

Dragan Vasiljević, predsednik Srpskog kulturnog centra u Vilu kaže da su se u hodu preorjentisali na rad prema najnovijim merama.

– Šta reći. Borimo se lavovski da opstanemo. Još u martu je sve stalo i probe i organizacija bilo kakvih manifestacija. Malo nešto smo radili u avgustu i septembru, a sad je opet sve stalo. Finansiramo se privatno dok ovo ne prođe. Do pre nekoliko dana smo, kao i ostali, imali radno vreme do 23 sata, sada klupske prostorije mogu da budu otvorene samo do 19 sati. Bilo je u planu da uz poštovanje svih mera organizujemo dodelu paketića za našu decu uz dečju predstavu Mikice Petronijevića, međutim otkazali smo. Bilo je prijavljeno 25 dece za paketiće. Sada moramo ponovo da se preorjentišemo, kako je krizni štab odredio. Odlučili smo da otvorimo klupske prostorije samo subotom od 12.00 do 19.00, a nedeljom je zatvoreno – objašnjava nam Dragan Vasiljević, predsednik Srpskog Kulturnog Centra u Vilu.

Otkazana dodela paketića: Dragan Vasiljević

Gordan Krajišnik, predsednik Srpskog demokratskog kluba iz Minhvilena navodi da je rad naših klubova bio različit od kantona do kantona.

– Recimo u kantonima St. Galen i Turgau, dozvoljeno je bilo klubovima da rade do 23 sata uveče. Međutim, od 12. decembra uvedene su strože mere, radimo kao i svi samo do 19.00. Obavezno je nošenje maski pri ulasku u klub. Normalno kada se pije i jede ne nosi se maska, ali kada se ide u toalet ili šeta mora da se nosi maska, kao i prilikom izlaska iz kluba. U našim prostorijama je dozvoljeno do 50 gostiju uz distancu od dva metra između stolova i četiri osobe za stolom. Osetno je smanjen broj poseta u našem klubu, otkazani su rođendani, svadbe i krštenja do daljeg, ali nadamo se boljim vremenima, moramo biti optimisti – ističe Gordan Krajišnik.

Smanjena poseta klubu: Gordan Krajišnik

Biće dočeka

Gordan Krajišnik kaže da je Srpski demokratski klub iz Minhvilena dobio dozvolu da prostorije na katolički Božić i za Novu godinu budu otvorene do jedan sat posle ponoći.

– Imamo rezervacije, gotovo sva mesta su već popunjena. Organizovaćemo doček Nove godine, neće to biti naravno kao ranije, ali što naš narod kaže bolje išta nego ništa.

Milenko Cvijetković

Otkazana muzika uživo

Milenko Cvijetković, predsednik kluba Sloga iz Arbona kaže da sada “sve zavisi od ove pakosne pandemije”.

– Prostorije našeg kluba su do prošle nedelje, kao i svuda u Švajcarskoj, bile otvorene do 23 sata. Prema novim merama sada radimo do 19.00 časova, a nedeljom je zatvoreno. U celoj ovoj situaciji imamo i malo sreće, jer posedujemo dve velike prostorije, plus prostoriju za pušenje i u svim tim prostorija sme da bude do 50 gostiju. To u ovim uslovima nije ni malo, ali je znatno manje u odnosu na period pre pandemije. Zbog ove situacije smo otkazali muziku uživo, ali imamo solidnu posetu, tako da se nekako održavamo. A šta će biti dalje, videćemo – izjavio je Milenko Cvijetković.