Tanjug
Kovid bolnica u Batajnici

Situacija sa korona virusom u Srbiji se ne smiruje, broj novozaraženih je nešto ispod 6.000 ljudi, dok više od 60 ljudi dnevno umire od posledica ove pošasti. Da situacija neće biti bolja prognozira dr Vesna Mioljević, epidemiolog iz KCS, jer, kako ističe, virus sada napada najslabije i brojke neće padati narednih nedelja.

Medicinski deo Kriznog štaba tražiće da sve škole u Srbiji pređu na onlajn nastavu, bar na deset dana, i da se za to vreme poveća obuhvat vakcinacije dece od 12 do 18 godina.

Lekari u štabu već na narednoj sednici zahtevaće da se primena kovid-propusnica proširi na sve zatvorene prostore, izuzev prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi. Zasad su kovid-propusnice stigle u kafane, što znači da nema više žurki bez potvrde o vakcinaciji, negativnog testa ili dokaza o preležanom kovidu.

Propusnice važe od 22 časa do jedan ujutru, a kazne za one koji ne poštuju mere ispisuje 2.400 sanitarnih i komunalnih inspektora. Vlasnici restorana i kafana su nezadovoljni, jer nisu sigurni da li im se isplati rad posle 22 časa, tako da su mnogi samoincijativno odlučili da zatvore vrata dva sata pre ponoći.

Epidemiolog Predrag Kon smatra da korona mere moraju biti mnogo rigoroznije i najavio mogućnost da se kovid-propusnice produže na trajanje od 24 sata.

– Ne možemo još da vidimo rezultate jer je tek počela da se primenjuje ta mera. Ona je samo uvod u nešto što treba da se sprovodi 24 sata dnevno. To je epidemiološki stav. Da li smo zakasnili sad je besmisleno pričati. Tražimo ove mere još od proleća – rekao je član Kriznog štaba i naglasio da epidemiološka situacija zahteva takve mere.

Rasprava o tome, smatra Kon, da li je to u skladu sa ljudskim pravima trajala je dugo i protestanti za ljudska prava u ovom slučaju, kako je rekao, nisu u pravu.

– Ako mere budu 24 sata videće se poboljšanje. A to će se uskoro i desiti – rekao je Kon i dodao da je kovid-propusnice trebalo uvesti još u julu.

On se osvrnuo i na proteste građana protiv kovid-propusnica koji se održavaju u večernjim časovima ispred Skupštine grada Beograda.

– Obraćam se svim građanima Srbije: Ne svrstavajte se uz zlikovce! Skandirali su da sam Mengele, a on se smatra najgorim zlom što postoji, to im zbog porekla nikada oprostiti neću. Na kraju su skandirali “Uhapsite Kona!” Zašto da me bilo ko uhapsi? Da li je to zbog kovid-propusnica? Stava prema vakcinama? Ne! Nema apsolutno razloga da me bilo ko uhapsi – rekao je Kon.

Nema testiranja ispred kafane

Pred početak primene kovid-propusnica širile su se glasine da se testovi mogu uraditi ispred restorana, što je uvelo pometnju među gostima.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović istakla je da testiranje ispred noćnih klubova i ugostiteljskih objekata nije dozvoljeno i da neće biti uvaženo niti zabeleženo u kovid-propusnici.