Tanjug
Patrijarh Porfirije

Svetom arhijejerskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu ustoličen je 46. arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, Porfirije (Perić). On je primio simbole dostojanstva, panagiju sa ikonom Svetog Save, žezlo i belu panakamilavku, nakon čega je blagosiljao verujući narod s terase Patrijaršije.

Svečanom ustoličenju novog srpskog patrijarha prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, kao i predstavnici državnog vrha, diplomatskog kora i javne ličnosti.

Pre nego što je i formalno preuzeo upravljanje tronom Svetoga Save, a tokom svečane liturgije, svi prisutni arhijereji su tri puta izgovorili “Aksios” (Dostojan). Kasnije, u svojoj prvoj, pristupnoj besedi, patrijarh srpski, gospodin Porfirije, pozdravio je naš narod širom zemaljskog šara, gde god se nalazi.

– Šaljem im molitve ohrabrenja i podrške. Na prvom mestu su Srbi na KiM koji su u neraskidivom jedinstvu s narodom u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i u svim drugim zemljama gde naš narod živi – poručio je patrijarh i dodao da će nastaviti da služi koliko god bude mogao našem narodu u Hrvatskoj.

Duhovna kolevka

Njegova svetost poručila je da je Kosovo za Srbe “zavet vezan za Novi zavet”.

– Kosovo i Metohija su za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje s našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta. Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici – rekao je patrijarh Porfirije i istakao da želi da SPC kako u matici, tako i u dijaspori živi punim plućima.

Zajedništvom protiv razdora

Patrijarh Porfirije istakao je da će se zalagati za zajedništvo u vreme kad smo izloženi duhu razdora, a da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja, ni parcijelnog bavljenja politikom.

– Da bih taj zadatak ostvario, čvrsto ću se držati ustrojstva crkve, koje je utemeljeno u Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu – naglasio je patrijarh srpski.

On je istakao da će se voditi duhom službe među jednakima i da će nastojati da neguje saborni duh kao najvažniji cvet našeg čovečanstvog stabla.

Uvođenje u tron u Peći

Prema proceduri SPC, nakon ustoličenja, svaki novi poglavar se svečano uvodi u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. SPC će o datumu javnost naknadno obavestiti.

Najsrećnija majka Radojka

Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju od oca Radivoja i majke Radojke i kršten imenom Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu.

U Čurugu žive majka patrijarha Radojka (78), te njegova sestra i zet sa svojih petoro dece. U Somboru je mlađi patrijarhov brat Srđan Perić, protojerej Đurđevskog hrama, sa osmoro dece i jednim unučetom.

Vest da je kuća Perića dala patrijarha srpskog njegovu majku zatekla je u bolesničkoj postelji. Ona se obradovala, prekrstila i zahvalila Bogu na milosti ukazanoj njenom prvencu. U Osnovnoj školi “Đura Jakšić” novi patrijarh je učio, a tamo je zaposlena njegova sestra Željka koja je rekla da je cela porodica oseća srećna i blagoslovena.

Meštani Čuruga kažu da je patrijarh Porfirije njihova dika. Molili su se da on postane patrijarh, a poznajući ga odmalena, sigurni su da će i ovaj najveći zadatak uspešno obavljati.

Oni ističu da je sin Radojke i počivšeg Radivoja i Radojke Perić i kroz mladost bio za primer. Čurug nije zaboravio, često je dolazio da obiđe majku i uvek otvoreno razgovarao sa ljudima.

Iz Čuruga, preko Novog Sada, patrijarh srpski krenuo je svojim životnim putem. Upisao studije arheologije u Beogradu, a potom i Bogoslovski fakultet. Zamonašio ga je sadašnji episkop bački, dr Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. Naredne godine episkop raško-prizrenski, a potonji patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio ga ja u čin jerođakona.

Postdiplomske studije patrijarh Porfirije završio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke, izabran je 1999, a u tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen 13. jula 2014.

Patrijarh Porfirije je profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu gde je nasledio akademika dr Vladetu Jerotića. Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom.

Utemeljio vojnu službu

Sveti arhijerejski sabor 2010. godine poverio je patrijarhu Porfiriju da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Njegova svetost je već deceniju i predsednik Upravnog odbora i duhovni pokretač Humanitarnog fonda Privrednik, koji obezbeđuje stipendije za nadarene, a siromašne učenike i studente, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Zemlja živih

Kao iguman manastira Kovilj kod Novog Sada, novi patrijarh Porfirije osnovao je terapijsku zajednicu Zemlja živih kroz koju je za 16 godina prošlo skoro četiri hiljade ljudi. Ova zajednica pomoć u lečenju zavisnicima od droge i alkohola pruža u svojim rehabilitacionim centrima na Čeneju i u Vilovu kod Titela.

Jedinstvo države i crkve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s patrijarhom Porfirijem nakon ustoličenja, nakon čega je objavljena i zajednička fotografija s potpisom: “Sa novoizabranim patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, čuvarem srpskog jedinstva i dostojnim naslednikom Svetog Save.”

Predsednik je poslao i službenu čestitku u kojoj je patrijarhu Porfiriju poručio da je s radošću primio vest o njegovom izboru.

“U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i pravoslavnog. Uveravam Vas da će i naša Srbija zajedno sa Vama delovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vere, i svih Srba ma gde oni živeli…”

Čestitkom se pridružio i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković porukom da će novi patrijarh “snažno svedočiti o pravoslavlju”, s obzirom na to da je i do sada zasluživao veliko poštovanje među vernicima, doprinoseći jačanju bratske i prijateljske ljubavi među narodima.

Dodik: Duhovni oslonac

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik preneo je patrijarhu Porfiriju iskrene čestitke srpskog naroda iz RS i BiH.

“Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vreme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac”, naglasio je Dodik.

Čovek vere i mudrosti

Protojerej-stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena je 45 godina na svešteničkoj dužnosti u Nemačkoj i kaže da je dobra i prijatna vest da je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za patrijarha srpskog.

On je ukazao da jen Crkva nedavno proslavila Tri Jerarha, veliki praznik na koji su ga kandidati za novog patrijarha podsetili. Jer, kako kaže, vladike Irinej bački, Jefrem banjalučki i Porfirije zaslužuju svaki pojedinačno ovu svetu dužnost i da naslede mudre domaćine Crkve, patrijarhe Pavla i Irineja. A Bog nam je apostolskim žrebom poslao patrijarha Porfirija.

– Novog patrijarha veoma dobro poznajem. On je stabilna ličnost, čovek jake vere i mudrosti i pozitivnog mentaliteta. Posebno važnim smatram njegov uspešan rad s grupom zavisnika od droge i alkohola koji su boravili u jednom selu kod Novog Sada. On je molitvama i radom sa njima doprineo da se oni školuju i vrate na ispravni životni put. Jednom reči, o patrijarhu Porfiriju mogu da kažem sve najbolje – naglasio je otac Slobodan Milunović.

Miko Stevanović iz Frankfurta kaže da mu je prvi utisak je da je izabran pravi čovek.

– Patrijarh Porfirije dostojan je tog zvanja i mislim da će voditi našu Crkvu kako je do sada bilo. Uprkos preteranim nagađanjima, time što je novi patrijarh izabran bez odlaganja i kalkulisanja dokazalo se da volja Božja uvek pobedi.

– Svaki izabrani patrijarh je poseban na svoj način, ali svi rade za dobro SPC i naroda, tako da ne sumnjam da će možda čak i bolje da vodi našu Crkvu – kaže Miko Stevanović.

Predsednik SPKD Prosvjeta u Austriji Srđan Mijalković kaže da se uzda u novog patrijarha Porfirija kao što je i u ranije naše duhovne poglavare.

– Verujem da će čuvati i unaprediti jedinstvo Crkve, našeg naroda u matici, a posebno u rasejanju koje je neraskidivi deo srpskog kulturnog i duhovnog prostora – naglasio je Mijalković.

Pozivnica u Beč

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPOe) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus čestitao je SPC i Srbima novog patrijarha i pozvao ga da što pre poseti Austriju.

– Čuo sam da je to čovek dijaloga i nadam se da ćemo uskoro moći da ga pozdravimo u Beču. To bi bio snažan signal budući da je srpska zajednica odlični integrisana – kazao je Kraus.