Lična arhiva
Humani: Bajkeri prikupili 1.600 franaka za narodne kuhinje na Kosmetu

U hramu Svetih Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna, jednom od simbola srpskog jedinstva i sloge u Švajcarskoj, stotinak motorista prisustvovalo je svečanoj liturgiji, a zatim su dobili blagoslov za predstojeću moto sezonu. Događaj je imao i humanitarni karakter jer su bajkeri prikupili 1.500 franaka koje će se uručiti jednoj od narodnih kuhinja na prostoru Kosova i Metohija.

Organizator manifestacije, Milan Krekulović iz Moto-kluba Orlovi iz Langentala, kaže za “Vesti” da je postala tradicija da pravoslavni motoristi pred svaku sezonu dođu po blagoslov u ovu crkvu.

– Postali smo atrakcija u ovom delu Švajcarske jer smo na auto-putu iz Langentala ka Bernu organizovali kolonu sa 70 motora. Poštovali smo sve saobraćajne propise i izazvali opšte oduševljenje ljudi koji su nas slikali i snimali. Naravno, centralni događaj je bilo prisustvo liturgiji koja je održana kada i ona u Sremskim Karlovcima povodom 100 godina od ujedinjenja srpske Patrijaršije što je za sve nas bila dodatna čast – kaže Krekulović koji je predvodio članove Moto-kluba Orlovi iz Langentala.

Milan Krekulović sa drugarima

Prisustvovali su još i članovi MK “Sveti Sava” iz Basekurta, MK Škorpioni iz Ciriha, MK Balkan iz Berna i MK Dragons iz Bazela.

– Imali smo zadovoljstvo da su nam se ove godine priključili i motoristi i Severne Makedonije i Rumunije, ali i Bruno Kaponi, naš prijatelj Švajcarac koji vozi “BošHos”, osmocilindrični motor koji je retkost videti čak i u Švajcarskoj. Naravno, bio je oduševljen. Kasnije nam se priključio i na druženju koje smo “začinili” čorbastim pasuljem sa slaninom – kaže Krekulović.

Za mnoge bajkere je veoma važna vera, da se pomole Bogu, ali i odanost svom zavičaju. Otuda ne treba da čudi što su bajkeri sakupili 1.500 franaka kako bi se barem malo olakšao rad narodnih kuhinja na prostoru Kosova i Metohije.

– Naknadno će biti odlučeno gde će novac biti prosleđen, ali i kako još možemo da pomognemo našem življu u južnoj srpskoj pokrajini – kaže Krekulović.

Poštovali propise: U koloni 70 motora

Tura kroz 10 zemalja

Krekulović otkriva da već za nedelju dana sa još desetak svojih kolega bajkera započinje prvu vožnju – Balkansku turu koja će obuhvatiti prolazak kroz desetak evropskih država.

– Krećemo iz Švajcarske, a onda preko Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH stižemo u Srbiju, da bi u povratku prošli Rumuniju i Mađarsku, a moguće i Poljsku. Ideja je da prođemo oko 4.000 kilometara, ali i da se u svakoj od ovih država povežemo sa novim prijateljima. Bajkeri ne znaju za nacije i granice, već su posebno bratstvo koje povezuju isključivo motori i vožnja – kaže Krekulović.