H. M. Vujičić
Ne boje se zime: Plivači na Markovačkom jezeru

Širom Srbije na Bogojavljenje se plivalo za Časni krst masovnije nego ikad, iako je ono u mnogim gradovima otkazano zbog poplava ili povišenog vodostaja.

Plivali su mladići i devojke, deca i stariji. “Bog se javi”, uskliknuli su plivači i prisutni na Zemunskom keju i beogradskoj Adi Ciganliji.

Poseban ton svečanosti dali su vojnici i žandarmi u svečanim uniformama koji su učestvovali u litiji i molitvi u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu i Hramu svetog oca Nikolaja u Zemunu. A među gledaocima u Zemunu bio je i direktor Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

– Ovo nije samo takmičenje, već i veliki praznik za sve Srbe i zaista je lepo videti koliko se danas dece i ljudi okupilo da obeleže ovaj događaj. Poručio bih Srbima da budu složni i solidarniji u ovoj godini – kazao je Gujon.

U Zemunu su organizovana dva plivanja, za oko 330 mladića i 20 devojaka.

Srpski Jordan

“Danas je, braćo i sestre, Dunav naš srpski Jordan, neka Bog blagoslovi ovaj praznik”, orilo se Zemunom i pevače se pesme posvećene Kosovu i Metohiji. Plivači su onda podigli tri prsta zaklinjući se pred sveštenikom i takmičenje je moglo da počne. Prvi su do krsta stigli Dušan Novaković (24), iz Kikinde, i Zorica Anastasijević.

– Za mene je ovo veliki uspeh. Voda je bila hladna, ali pomoglo nam je sunce i lepo vreme – kazao je Dušan, kome je uručena Statua bogojavljenskog plivača, a pobednici medalja s likom Bogorodice.

Na Adi Ciganliji pobedili su Pavle Milošević, pitomac Vojne akademije i Ksenija Jovanović.

Vojnici i žandarmi plivali su i u Markovačkom jezeru kod Mladenovca, gde je bilo više od 200 učesnika. Zaječarci su plivali u Crnom Timoku, a pobedio je vatrogasac Nemanja Trifunović.

Kod Čemerničke brane u Koštunićima nije bilo pobednika. Naime, 14 plivača, među kojima je bila i Ljiljana Bralović, dogovorili su se da će plivanje biti saborno, odnosno da neće imati takmičarski značaj. Ipak, do krsta je stigao Filip Kostić (26), iz Gornjeg Milanovca, koji je prvi put učestvovao. Na Kosmetu su šestorica mladića iz Raniluga po hladnoći i kiši zaplivala u Binačkoj Moravi, a najveće takmičenje bilo je na jezeru Gazivode.

Nenadmašni Anđelko

Čačanin Anđelko Kovačević ostao nenadmašan, jer je šesti put uspeo da stigne prvi.

Dan kad su se po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri. U Zapadnoj Moravi zaplivalo je 185 mladića i devojaka iz Čačka, pa je Anđelko siguran da će imati i dostojne naslednike.

– Predivan je dan, iako je prijatnije kad je napolju hladnije, jer je manja razlika između spoljne i temperature vode. Osećaj je svaki put zaista veličanstven i ne može se opisati rečima. Raduje me što ima dosta mladih plivača kojima sam, nadam se, dao dobar primer i biće hrabri naslednici – rekao je Anđelko.

Alen pobednik u Šri Lanci

Za Časni krst plivala je i grupa turista iz Srbije i Crne Gore, koja se na veliki praznik našla u dalekoj Šri Lanci.

Na plaži Gojamboka očitana je molitva, uprkos toplom vremenu plivačima nije bilo lako da se izbore s vetrom i talasima. Do krsta je prvi stigao momak po imenu Alen.

Dečak najbrži

U Rupskoj reci kod Vlasotinca do krsta je prvi stigao Istok Ćirković, učenik trećeg razreda osnovne škole.

– Učestvujem već peti put. Ova mala i prelepa rečica za nas je božji dar, jer čitavo leto uživamo u njenom žuboru – rekao je Istok.

Veliko srce

U Zemunu je po četvrti put zaplivala Jovana Leposavić, koja je 2016. godine pobedila rak. Ona je plivanje posvetila Milošu i Stefanu koji su na Badnji dan ranjeni na Kosmetu, kao i Lazaru, povređenom u eksploziji gasa u Mladenovcu. A u OŠ “Lazar Savatić” Zemunci su davali uzorak krvi za Nacionalni registar davalaca matičnih ćelija, što je bio deo akcije za spasavanje 34-godišnjeg Ivana Spasojevića.

Marijana bolja od momaka

Plivalo se za Časni krst i u Republici Srpskoj, ali je u Banjaluci jedino Ognjan Miletić ušao u hladni i nabujali Vrbas.

Tome je prethodila liturgija u Hramu Hrista Spasitelja i litija glavnim banjalučkim ulicama do Gradskog mosta. U mnogo gradova se nije plivalo, a u Trebinju je prva do krsta stigla Marijana Krkalović, iz Zvornika. Ipak, većina Trebinjaca se samo zbog lošeg vremena i visokog vodostaja samo skvasila ili zaplivala nekoliko metara. Među njima je bio i gradonačelnik Mirko Ćurić.

– Vladika Dimitrije blagoslovio je da se učesnici samo skvase u Trebišnjici, celivaju Jevanđelje i prime blagoslov – objasnio je Ćurić.

Mladi, časni i snažni

Neretko su prvi do krsta stizali vrlo mladi plivači.

U Vlasotincu je plivalo čak 76 učesnika, a pobedio je Ognjen Obradović, učenik drugog razreda Gimnazije u Leskovcu.

– Prvi put sam plivao i veoma mi je drago. Nije bilo previše hladno. Temperatura Vlasine je šest stepeni. Nastaviću i sledećih godina, sigurno – rekao je Ognjen, koji je pozvao drugare da mu se pridruže.

U Pirotu je 18-godišnji Nikola Branković prvi doplivao do Časnog krsta. On je rekao da mu ovaj dan izuzetno znači, imajući u vidu da je vernik, ali i sportista, bavi se plivanjem.

Skromne nagrade svim učenicima podelio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je zahvalio i čestitao svima koji su plivali.

Mitar Šarković (17) bio je najbrži na jezeru u Šumaricama u Kragujevcu. Njemu je uručena Viteška titula Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2023. Učestvovalo je 98 plivača, a najmlađi su bili 11-godišnji blizanci.

Zbog nabujale Đetinje, u Užicu se nije plivalo za Časni krst, ali su svi učesnici ispoštovali tradiciju i ušli u vodu. Dogovorili su se da Časni krst bude dodeljen bolesnom Nebojši Božiću.

– Nadamo se da mu Bog može pomoći da izgura sa bolešću i da će sledeće godine i on plivati – rekao je policajac Rade Vasović.