Ž. Marković
DOMAĆINI: Omladinski ansambl "Đorđe Genčić" iz Velikog Izvora

U Velikom Izvoru nadomak Zaječara održana je 10. po redu manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva Bašta Balkana, koja se drugi put organizuje u okviru Miholjskih susreta sela Srbije.

Ove godine se okupilo oko 600 učesnika iz čak sedam zemalja: Srbije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore i Nemačke, koja je kako neko reče u šali ovim postala zemlja Balkana. Šalu na stranu predstavnici Nemačke bili su arhitekte i arheolozi koji kao istraživači borave na lokalitetu Feliks Romulijana i oni su se nadmetali u veštinama.

Folklor Horeftiki iz Soluna

Tokom dva dana organizovana su takmičenja u pripremi tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, priređena nadmetanja u sportskim disciplinama i raznim veštinama, poput oranja i trke sa mlekarskim kantama, a priređen je i bogat kulturno-umetnički program. Nastupilo je 10 kulturno-umetničkih društava: domaćini KUD “Đorđe Genčić”, folklori iz Soluna i sa Krita u Grčkoj, KUD Mezdra iz Bugarske, Sloga iz Vražogrnca, “Adam Bogosavljević” iz Koprivnice kod Zaječara, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, Gradec iz Gradskova, Luka iz Luke i Zo-Ra iz Zaječara.

KOMŠIJE IZ BUGARSKE: KUD Mezdra

Pobednik takmičenja u kuvanju sarmi je Dragiša Cuković iz Gradskova, najbolji gulaš skuvala je Nataša Ranđelović Tomić iz Udruženja žena Grljan, pobednik trke sa mlekarskim kantama u kategoriji muškaraca je Aleksandar Mladenović, a u kategoriji žena Violeta Bradić Dobrosavljević, oboje iz Velikog Izvora. Za lepoticu Bašte Balkana izabrana je Iva Mihajlović iz Vražogrnca, prva pratilja je Teodora Simonović iz Gamzigrada, a titulu druge pratilje ravnopravno su ponele Sanela Prvulović iz Gradskova i Ana Milenković iz Halova.

Gošće sa Krita

– Ovo je jedna od 37 manifestacija koje su Centar za kulturu i Turistička organizacija Zaječar organizovali ove godine u našim seoskim sredinama i ja sam na to izuzetno ponosan. Uvek kada se nešto radi u selima treba da se gleda u budućnost. Veliki Izvor je veliko selo, kao i Grljan i još neka prigradska naselja i presrećan sam što čujem ovaj žamor i graju dece. Ovo je ono što garantuje budućnost i opstanak sela, Nema budućnosti dok ljude, pre svega mladost ne vratimo u sela. Nadam se da ta vremena dolaze i s tom nadom i pravimo sve ove manifestacije. Potrudićemo se iduće godine da naši bratski gradovi iz Slovenije i Italije budu prisutni na ovakvim manifestacijama. Balkan je naša kuća kao što je Veliki Izvor danas srce Balkana – izjavio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, otvarajaći manifestaciju uz prisustvo Vladimira Ilića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije.

ATRAKCIJA: Trka sa mlekarskim kantama

Neli Nikolić, predsednik MZ Veliki Izvor i rukovodilac sektora za organizaciju manifestacija na teritoriji Zaječara, bio je 2013. godine inicijator organizovanja Bašte Balkana.

– Sada je to moćna manifestacija. Može se reći da nije više seoska, već prava balkanska. Danas je bilo puno tih takmičenja između ostalog: bacanje bala sena preko prečke, nadvlačenje konopca, borba na brvnu i takmičenje mladih orača koje je izumiranju u Srbiji, ali kod nas se i dalje održava. Jedan dan je posvećen deci. Na maskenbalu će učestvovati oko 130 mališana iz više mesta. Trka sa mlekarskim kantama je uvek prava atrakcija, 30 ekipa je prijavljeno za takmičenje u kuvanju gulaša. Imamo 29 ekipa koje su se takmičile u sportskim disciplinama i veštinama – nabraja Nikolić za “Vesti”.

Boško Ničić, Neli Nikolić i Vladimir Ilić

Među učesnicima se našla i ekipa Nezavisnog sindikata policije.

– Već treću godinu za redom učestvujemo kako u sportskim disciplinama, tako i u organizacionom delu ove divne manifestacije. Ponosni smo na doprinos u organizaciji – kaže Igor Stojadinović, Generalni sekretar nezavisnog sindikata policije.

– Manifestacija je dvodnevna, međunarodna uz brojna takmičenja. Danas je to bilo u pripremanju sarmi a sutra su ostala, kada će biti i dečji dan – kaže Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Upravo ta ustanova je organizator u saradnji sa Turističkom organizacijom i Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Veliki Izvor.

Bratimljenje sa Grcima

Neli Nikolić i predstavnik opštine Neapoli grada Soluna Hristos Germanos, potpisali su Povelju o bratimljenju Velikog Izvora i te solunske opštine.

JOŠ BOLjA SARADNjA: Potpisivanje Povelje o bratimljenju

Publiku su posebno oduševili članovi folklora Horeftiki akademije Pefkon iz Soluna, čiji su gosti letos bili članovi KUD “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora. Oni su izveli igre sa Krita i drugih grčkih ostrva, u čast srpskih boraca iz Prvog svetskog rata, ali i tradicionalni grčki sirtaki.

Više od 2.000 gostiju

– U našem društvu je oko 40 članova, a nastupaće mlađa i srednja grupa. Došlo je puno ljudi iz grada i okolnih sela, mislim da već sada ima više od 2.000 gostiju, organizacija je na nivou i potrudićemo se da ova dva dana sve bude u najboljem redu – kaže Jelena Jovanović, član KUD “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora.

Sandra, Snežana, Jelena i Milica iz Velikog Izvora

Timski rad

Vladimirka Jović Đorđević vodi folklorni ansambl KUD “Adam Bogosavljević” iz Koprivnice kod Zaječara.

POBEDILE TREMU: Ženska pevačka grupa KUD “Adam Bogosavljević”

– To su folkloraši 30-40 godina i oni prvi put nastupaju u ovom sastavu ovde u Velikom Izvoru, malo su pod tremom što je opravdano. Ja sam svakako veoma zadovoljna. Inače, ovo udruženje postoji decenijama, sredinom prošlog veka je oformljeno. Imali smo dužu pauzu u radu od sedam godina, ali deca su se ponovo okupila na svoju želju, a ja sam tu da im pomognem i da ih organizujem. Nemamo predsednika KUD-a i radimo timski – kaže Vladimirka.

Vlaške igre iz Bora

– Ovo je velika manifestacija, poznatog imena. Drage volje smo prihvatili poziva da prisustvujemo, i učestvujemo. Veoma smo dobro prihaćeni, ne samo mi, već i sva druga udruženja. Večeras naš omladinski ansambl izvodi splet vlaških igara – kaže Vlasta Jović, umetnički rukovodilac i predsednik Skupštine KUD Lu iz Luke kod Bora.

Milan Golubović i Milena Radovanović – KUD Luka

Frule, gajde, tapani….

– Više od 15 godina se bavim proizvodnjom frula, duduka, kavala, cevara, gajdi, tapana i ostalih tradicionalnih muzičkih instrumenata. Frule imam u svim tonalitetima a najbolji materijal za izradu srpskih frula je šljiva. Koristim takođe i divlju trešnju i krušku, bagrem, dren i šimšir – kaže vrsni majstor za izradu frula, Nebojša Milošević zvani Rotor iz Knjaževca.

Nebojša pravi instrumente i svira

NADMETANjA

Borba na brvnu

1. Peđa Stojiljković – Policijska uprava Zaječar

2. Miloš Nikolić – Veliki Izvor

3. Ivan Cačević – Veliki Izvor

Nadvlačenje konopca

1. Kušiljevo

2. Valakonje

3. Veliki Izvor

Najbolji orači

1. Miloš Žikić – Nezavisni sindikat policije

2. Miloš Mišić – Veliki Izvor

3. Boris Canjević – Veliki Izvor

Posebno priznanje dobio je Lazar Vojislavljević iz Velikog Izvora kao najmlađi orač

NAJMLAĐI ORAČ: Lazar Vojislavljević

Bacanje bale sena preko prečke

1. Zlatibor Kostandinović – Luka

2. Ivan Cačević – Veliki Izvor

3. Milan Ijekanović – Valakonje