Vesti
Tuga: Bajra Suljević danonoćno uz nepokretnu ćerku Arijetu

U pravom trenutku, dok se grčevito bori da za zimu obezbedi ogrev, lekove i najpotrebnije namirnice, pomoć naših čitalaca stigla je samohranoj majci Bajri Suljević iz Novog Pazara koja punih 26 godina, u iznajmljenom stanu, sama i bez ikakvih primanja, brine o nepokretnoj i teško bolesnoj ćerki Arijeti.

Da se u svoj svojoj muci i neizvesnosti Bajra i Arijeta bar malo obraduju pobrinuli su se naši čitaoci i dobrotvori iz Kanade, Švajcarske i Australije. Od porodice Antonijević iz Montreala, Bajra i Arijeta dobile su 100 evra, isto toliko i od Selmana Sulejmanovića iz Ciriha i još 100 evra od anonimnog donatora iz Sidneja.

– Bog im dao sreću i zdravlje! Da nije ovakvih dobrih ljudi Arijeta i ja bismo se smrzavale, a ne znam ni kako bismo platile kiriju i struju. Zahvaljujući humanitarcu Hidu Muratoviću i dobrotvorima s raznih strana sveta, koji nam pomažu već desetak godina, nekako se borimo i opstajemo. Nadam se da ćemo izgurati i zimu koja dolazi, a za koju meteorolozi tvrde da će biti duga i hladna – priča Bajra.

Naglašava i da zbog Arijetine nepokretnosti i specifične bolesti, u kući uvek mora biti toplo.

– Samo za drva potrebno nam je oko 500 evra, a za kiriju i struju svakog meseca 200 evra, još 100-200 evra za Arijetine pelene i lekove. Stara sam i bolesna i ne mogu ništa da zaradim, a i ne smem da se udaljavam od ćerke koja je nepokretna i uz koju moram biti svakog trenutka. Sudbina je htela da se Arijeta rodi s teškim anomalijama, da nas njen otac ostavi odmah posle Arijetinog rođenja, da se više nikada ne javi i da ja sama brinem o njoj. Mada sam svoj život posvetila Arijeti, nemoćna sam da se sama izborim sa svim nedaćama koje nas godinama i decenijama prate – ističe ova hrabra Novopazarka.

Sam brine o bolesnim sinovima: Vukomir Tomović sa Ivanom i Predragom

Slična i teška sudbina zadesila je i Vukomira Tomovića iz novopazarskog prigradskog naselja Šestovo, koji već 10 godina, nakon smrti supruge Zorke, sam brine o nepokretnim sinovima Ivanu i Predragu.

I njima su mnogo pomogli naši čitaoci koji su im izgradili kuću u Novom Pazaru (ranije su živeli u zabitom Pasijem Potoku na Rogozni), a nedavno su kupili i specijalna invalidska kolica vredna 1.500 evra i to zahvaljujući čitaocima “Vesti” iz Australije. I oni su od porodice Antonijević iz Montreala dobili 100 evra.

– Nama je to velika para i ogromna podrška. Donaciju ćemo potrošiti za namirnice i lekove, hvala mnogo Antonijevićima, želimo im svu sreću ovog sveta, Bog neka ih čuva. Hvala i svim dobrim ljudima koji su nam do sada pomagali. Da nije bilo čitalaca “Vesti”, mi bismo još bili na Rogozni, a lekar bi nam bio udaljen 30 kilometara – objašnjava svoju tešku situaciju Vukomir Tomović.

Podrška uvek dobrodošla

– Da nije bilo čitalaca “Vesti”, ko zna šta bi se sve dogodilo sa Bajrom i Arijetom – priča humanitarac Hido Muratović.

Zato moli sve dobre ljude da i dalje pomažu ovoj i drugim samohranim majkama. Posebno onima koje, kao Bajra, brinu o teško bolesnoj i nepokretnoj deci.

– Bajra i Arijeta su tužna i teška priča. Upravo su sakupile za ogrev, pomozimo im da plaćaju kiriju i da u bojleru uvek imaju tople vode, a u zalihama dovoljno pelena i lekova. Uz sve to Arijeti je potrebna i posebna hrana – dodaje Muratović.

Nisu zaboravljeni: Mara Milanović s ocem Milanom

Novi dar iz Kanade

Nakon što je pre desetak dana dobila donaciju od 200 evra, nova donacija od 100 evra, ponovo je obradovala malu Mariju Maru Milanović koja sa ocem Milanom i majkom Evom živi u zabitom selu Žunjevići na Rogozni. I ova porodica je dugo štićenik Humanitarnog mosta “Vesti”. Naši čitaoci kupili su im kravu, konja, zaprežna kola, motornu testeru, šporet…

– Hvala neizmerno dobrotvorima iz Kanade. Njihovom donacijom Maru ćemo obradovati novim čizmama, platićemo dug za struju, a snabdećemo se i brašnom. Težak je život na opusteloj Rogozni i mi smo jedna od malog broja porodica koje su ostale na ovoj planini. Da nije bilo pomoći čitalaca “Vesti”, teško da bismo opstali. I mada je borba teška, borićemo se za bolji život i učinićemo sve da se naša Mara školuje sve do fakulteta – poručuje Milan Milanović, uz veliku zahvalnost svima koji su mu poslednjih godina pomogli.