Lična arhiva
Na rubu egzistencije: Porodica Džebo

O tužnoj sudbini porodice Ognjena Džebe verni čitaoci “Vesti” mnogo znaju. Ovaj 15-godišnji dečak iz Istočnog Sarajeva, oboleo od Vilijams sindroma, dane provodi s velikom strepnjom jer je njegova bolest, ali i nemaština cele porodice uzela danak.

Da podsetimo dečak boluje od retke genetske bolesti (Vilijams sindroma), koji uzrokuje usporen rast i mentalni razvoj, teškoće u kretanju i ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako nam je u telefonskom razgovoru javio Mladenko, Ognjenov otac, dug za struju i komunalije ove siromašne porodice se mesecima gomila, a letos su boravili u Beogradu gde je vodio sina na pregled što ih je mnogo koštalo.

– Samo prevoz na relaciji Sarajevo-Beograd nas je koštao 500 KM (oko 250 evra) jer zbog Ognjenove bolesti nismo mogli da koristimo autobuski prevoz. Još nismo vratili novac koji smo pozajmili za taj put – priča u jednom dahu Mladenko.

Ova porodica nema na koga da se osloni, ko bi im pomogao u teškoj situaciji. Mladenko koji je po struci vodoinstalater već duže vreme ne radi pa mu je plata od 250 KM dodatno umanjena. Supruga Slobodanka ne radi, a imaju još jedno dete.

– Nama je svaka pomoć zlata vredna jer ni supruga ni ja nismo sposobni za rad, a treba dvoje dece držati zdravom i sitom. Od momenta kad mi je kičma nastradala, baš kao i kolena zbog dugogodišnjeg mukotrpnog rada od bolova, više nemam kud. Noćima ne spavam, a treba nahraniti dvoje dece – tužno priča Mladenko.

Dobri ljudi iz dijaspore su mnogo puta su im pomogli, pa se ova porodica nada da će i sada imati sluha za njihove muke.

Kontakt

Svi humani čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Džebo i omoguće im da reše bar neki od problema koji ih svakodnevno muče, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Vuka Karadžića br. 431, 71123 Istočno Sarajevo ili na broj telefona: +387 66 827 444.